falfestmény
FESZTIVÁLOK,  Művészeti

SZÍNES FALU, SZÍNES HÁZ

Kiszínezik Zánkát! A Kultháló és a Színes falu, színes ház projekt keretében májustól szeptemberig minden hónapban bemutatnak egy-egy műalkotást, ami a falu egyik falára vagy kerítésére készült. A Kisbirtok Kultbázis projektjében a hagyományokra építve találkozik a kortárs képzőművészet, a street art és az improvizációs zene.

A Kultháló VEB2023 program keretében a Zánkán található Kisbirtok Kultbázison művészeti ágak, élmények és emberek érnek össze és alkotnak hálózatot. Művészbarátok, muzsikusok, írók és festők, helyiek és mesterek találkoznak, hogy a hely szelleméhez igazodva különleges élményt nyújtsanak közönségüknek.

Kisbirtok Kultbázis, az új kulturális tér

A Káli-medence kapujában, Zánkán található Kisbirtok Kultbázis egy olyan kulturális tér, egy olyan rendezvénybirtok, ahol a régi értékek és hagyományok mellett az egészen új szemlélet, a kortárs művészetek jól megférnek egymás mellett. Szabó Andrea, az egykori reklámszakember a hely megálmodója, aki először egy kőpajtát vásárolt meg. Mára több épülettel és egy hatalmas kerttel bővült a birtok a szomszédos területek megvásárlásával.

Kisbirtok Kultbázis – Pajta
képforrás: Kisbirtok_Kultbazis – Facebook

Olyan kulturális bázis és befogadótér jött létre, amely élményközpontú eseményeknek ad otthont, legyen szó kiállításról, családi összejövetelről, céges csapatépítőről, elvonulásról, kézműves workshopról, gasztro kalandozásról, zenei konceről, kisebb, meghitt esküvőről vagy épp borkóstolóról. Az biztos, hogy itt minden látogató – legyen az helyi lakos vagy turista – otthon érezheti magát és a különleges programoknak köszönhetően sok élménnyel és feltöltődve távozhat.

Színes falu, színes ház összművészeti projekt

A Kisbirtok Kultbázis Színes falu, színes ház összművészeti projektjében hat kortárs street art mű készül el Zánka különböző pontjain, amelyek kapcsolódnak a településhez, az itt élő emberekhez. Az egész nyáron tartó programsorozatban a kész művek mellett megfigyelheted az alkotás folyamatát is, szakértőkkel beszélgethetsz, s megtapasztalhatod, milyen egy zenei imporvizáció részesének lenni.

Események:
Május 27., Németh Zoltán MNU kortárs képzőművész / Zene: DJ Qucee 
Június 24., Mentha kortárs képzőművész / Zene: Eckü   
Július 29., Gyulai Attila képzőművész / Zene: Havas Miki                
Augusztus 19., FatHeat képzőművész / Zene: Monostory Barnabás                  
Szeptember 22.,  Jakócs Dorottya és Void Gergely képzőművészek / Zene: Tóth Sabina, Cséry Zoltán, Pákay Petra
Szeptember 23., Finálé – örömzene és nagybemutató a helyi gyerek- és asszonykórussal, valamint a résztvevő underground zenészekkel – DJ Qucee , Eckü, Tóth Szabina, Havas Miki, Monostory Barnabás, Cséry Zoltán, Pákay Petra – közösen, majd egy közös séta az összes elkészült műhöz, amelyeket az alkotók mutatnak be.

Az események előtt találkozóra invitál a Kisbirtok Kultbázis, ahol szakértőkkel és a művészekkel lesz beszélgetés többek között arról, hogy kik is az alkotók, milyen utat jártak be idáig, milyen stílusban alkotnak, kik inspirálják őket, de arról is szó lesz, hogy megállja-e a street art művészet a helyét egy Káli-medencei kis településen.
Az egyes művek leleplezését és bemutatását improvizációs koncert követi. A meghívott underground zenészek a helyi tehetségekkel és a gyerekkórussal adnak majd koncerteket, ezzel is összefonva a helyi értékeket a progresszív művészettel.

A programsorozat befogadója Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója és létrehozója, kommunikációs vezetője Budavári Dóra, zenei felelőse pedig Tóth Szabina.

További információ:  https://www.facebook.com/kisbirtok.kultbazis

Nyitókép: Jakócs Dorka: Káli Istennő (helyszín: a Kisbirtok Kultbázis fala), képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!