MűvészetMalom fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Szabadtéri színház

SZENTENDREI TEÁTRUM 2023

Minőség – Sokszínűség – Egyediség – Összművészetiség + Megújulás

A Szentendrei Teátrum idén is a hagyományt és a kortárs művészeteket ötvözve igazi exkluzív kulturális kavalkáddal és összművészeti produkciókkal vár július 21-től. A hagyományok felújítása mellett a programkínálat új bemutatókat, macskaköves utcákra kivitt színházat, zenét, különleges produkciókat, kulturális pezsgést tartogat, így unatkozni idén nyáron sem fogsz Szentendrén.

Idén 54 éves a Szentendrei Teátrum, amely a város egyik legkedveltebb eseménye. A szlogen most is a Minőség, egyediség, sokszínűség, amely a műsor összeállításában elsődleges szempont. Lesznek prémium vendégjátékok, saját bemutatók, kisfesztiválok és nem marad el a hagyományos barokk muzsika sem. Fő helyszínnek marad a Városháza udvara, de egyes programoknál idén is bevonják a páratlan hangulatú város tereit, kacskaringós utcáit.

A Szentendrei Teátrum részletes programját itt találod:
https://issuu.com/…/teatrum2023-programf_zet-issuu_1_/4

Programajánló

Saját bemutatók

A Szentendrei Teátrum idén is büszkélkedhet saját bemutatókkal: négy, koprodukcióban elkészült előadást láthatsz a programsorozatban.
A Nagyváradi Szigligeti Színházzal együttműködve mutatják be az Én, a féreg – Kafka kabarét, amit leginkább egy szürreális, humoros őrületként lehet jellemezni.
Nem lesz szokványos az Üvöltő szelek musical ősbemutatója sem, melyet a Benoit Produkcióval közösen állítanak színpadra. A szenvedélyes, romantikus regényt egyedi verzióban láthatod négy fiatal színművésszel, aki egyben a zenekart is alkotják.
A díva és a férfi(ak) kissé abszurd komédia operaáriákkal, Rost Andrea főszereplésével. Egyszerre kínál színházi élményt és világszínvonalú áriaestet, amelyből sok mindent megtudhatsz a nemzetközi hírű operadíva életéről és az operavilág kulisszatitkairól.
A saját ősbemutatókhoz kell sorolni a Hol tekeregsz, királylány? című, gyerekeknek szóló szentendrei mesés kalandozást is, amelyben a gyerekek keresik majd a zegzugos sikátorokban a királylányt.

Kisfesztiválok

Barokk Udvarlás
A háromnapos kisfesztivál a barokk Nápoly, Róma és Velence nyári, régizenei fesztiváljainak hangulatát hozza el a Városháza udvarára, valamint a belvárosi történelmi épületek hűs udvaraira.

Cziffra-fesztivál
Teljesen új programmal érkezik a fesztivál: idén a Budapest Ragtime Band koncertje idézi meg a nagy zongoristát, de megnézheted a vadonatúj Cziffra-dokumentumfilmet is, igazi csemegének ígérkezik Bősze Ádám és László Ferenc előadása, a Cziffrázva, a Városházán pedig egy fotókiállítást láthatsz Cziffra György életétről.

Színházi előadások

Vendégjátékok
Az idei programban is jelen lesznek a régi partnerek  – az Orlai Produkció és a Rózsavölgyi Szalon –, de más, sikeres produkciókat is láthatsz egészen egyedi névsorral. A fellépő színművészek között minden generáció képviselteti magát. A nagy nemzedékből ismét eljön Molnár Piroska, most a Jaj, Nagyi! című vígjátékkal, Mácsai Pál és Máté Gábor pedig a Különkiadás esten ad ízelítőt Esterházy Péter és Örkény István műveiből, Lukács Miklós cimbalomművész játékával.
A középgenerációt képviseli Bereczki Zoltán Álmodozó című akusztikus stand-up estjével, Fischl Mónika vérpezsdítő latin koncerttel érkezik, Józan Lászlót és Ullmann Mónikát a Válásguru vígjátékban láthatod, Ónodi Esztert pedig a Feleségek és szeretők zenés esten mesél-énekel Szűcs Gabival híres nők szerelmi életéről. Formán Bálint, Mátyássy Bence és Tornyi Ildikó az Üvöltő szelek musicalt játsszák-zenélik el, melyben Zsigmond Emőke is szerepel, aki már a fiatalabb generációt képviseli. Közülük láthatod még  Brasch Bencét és Rohonyi Barnabást is, valamint Gubik Petrát is, aki egy nyáresti koncertre invitál.

Visszatérő produkciók
Visszatér a tavaly nyáron bemutatott Macskadémon mjuzikel komédia Bella Máté csupa humor zenéjével és a pesti társasházat jelképező gigantikus macskaházzal.  A Barokk Udvarlás kisfesztiválon pedig ismét láthatod a tavaly nyáron bemutatott Az úrhatnám szolgáló vígoperát Pergolesi életigenlő zenéjével, Zemlényi Eszter és Hámori Szabolcs nagyszerű alakításaival.

Gyerekteátrum
Nincs nyár Gyerekteátrum nélkül: ezúttal egyetlen egy produkció érkezik – Hol tekeregsz, királylány? – hat alkalommal a városba. Az előadás a  Dunaparti Művelődési Ház udvaráról indulva 90 percen át kalauzolja a gyerekcsoportokat keresztül-kasul a városon, hogy megleljék az elcsatangolt királylányt.

Koncertek

A Szentendrei Teátrum programjában mindig kiemelt helyet kapnak a koncertek.
A Danubia Zenekarral A mélyből a magasba koncertjén bécsi kalandozásra invitál Mozart, Beethoven és Shubert zenéjével.
Két szentendrei folkdíva estje is nagyon érdekesnek ígérkezik: a fiatal Tímár Sára lemezbemutató koncerttel érkezik Ének a határtalanról címmel, népdalokkal és megzenésített Weöres Sándor versekkel. A rangidős Szvorák Katalin pedig augusztus 20-án lép fel Vigadj, boldog Pannónia! című ünnepi koncertjével.
Bereczki Zoltánt Álmodozó című zenés stand-up estjén egy személyes utazásra visz élete fontos pillanatainak felidézésével, akusztikus zenekarral.

A Barokk Udvarlás kisfesztivál során a város terein, teraszain látható kiskoncertre nem kell jegyet váltani. Az augusztus 20-i ünnepi koncertre sem kell, csak regisztráció szükséges.. 

Tölts el egy vagy több felejthetetlen estét a város varázslatos szabadtéri helyszínein!

SZENTENDREI TEÁTRUM ÉS NYÁR
2023. július 21. – augusztus 23., Szentendre (több helyszínen)
https://www.facebook.com/szentendreiteatrum

További információ: https://szentendreiteatrum.hu/suru-nyar-szentendrei-teatrum-2023, https://www.facebook.com/szentendreiteatrum

Nyitókép: Szentendrei Teátrum, képforrás: Szentendrei Teátrum – Facebook

Oszd meg másokkal is az eseményt!