Lirályi Napok fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Hagyományőrző / Történelmi

SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK

Székesfehérvár legszebb és legizgalmasabb kulturális fesztiválja ismét rendkívüli időutazásra invitál, ezúttal IV. Béla uralkodását felidézve. Az ünnephez méltó keretek között emlékezik a város az állam- és városalapító szent királyra augusztus 13–22. között. Koronázási szertartásjáték, óriásbábok felvonulása, néptánc- és népművészeti fesztivál, különleges koncertek, családi események…, mind részei a programkínálatnak.

A megszokottakhoz hasonlóan, de mégis kicsit másképp ünnepelsz a városban. Különleges látvány és élmény fogad a Nemzeti Emlékhelyen zajló Koronázási Szertartásjátékon, találkozhatsz a Fő utcán sétálva az Árpád-házi királyainkat ábrázoló óriásbábokkal, a Nemzetközi Néptáncfesztiválon ismét megtáncoltatnak, de a Népművészeti Fesztiválnak is részese lehetsz. Idén is itt találkoznak a régió katonazenekarai, a Zichy-színpad pedig számos izgalmas koncert helyszíne lesz esténként.

Királyi napok fesztivalok.info

Programajánló

Augusztus 13., 20.30 óra
Megnyitó: EGYENSÚLYÜNNEP – dramatikus történelmi játék
A fesztivál nyitányára Matuz János írt és rendezett különleges előadást, amely megidézi az Árpád-ház nagyjai között is legjelentősebb uralkodókat, vagyis Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és III. Andrást, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit alakját.

Augusztus 13–17.
KIRÁLYI NAPOK FOLKFESZTIVÁL
Királyi Napok Folkfesztivál a megszokottnál szerényebben, de idén is folkestekkel, koncertekkel, táncszínházi bemutatókkal kínál kellemes estéket.
Fellépő együttesek: Gypo Circus ● Romano Drom ● Ferenczi György 1ső Pesti Rackák ● BaHorKa Társulat ● Góbé zenekar ● J.A.M Showband ● Alba Regia Táncegyüttes ● Tilinkó zenekar ● Alba Regia AMI Pulutyka csoportja ● Galiba zenekar ● Alba Regia AMI csoportjai ● Puszták Népe Front zenekar

Augusztus 14–16.
KORONÁZÁSI SZERTARTÁSJÁTÉK – Átölel a múlt – Időutazás
Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási Szertartásjátékok történetében. Különleges időutazásra hívnak a technika segítségével, hiszen három estén át (augusztus 14., 15., 16.) felidézik az elmúlt nyarak romkerti hangulatát.
Bartók Béla tér enyhet adó fái között óriáskivetítőn nézheted újra augusztus 14-én a III. Béla – Az aranykor trónusán szertartásjátékot (főszereplő: Hirtling István). Augusztus 15-én II. András – Csillaghullásban álmodó (főszereplő: Sághy Tamás) című előadásban királyunk életének legendás epizódjait láthatod. Augusztus 16-án IV. Béla – Az élet magja című játékban IV. Béla tragikus emberi küzdelmei elevenednek meg (főszereplő: Lábodi Ádám).
Az előadások előtt a Rákóczi Szövetség színjátszótáborának műsorát élvezheted.

A Bartók Béla téren az előadások és a vetítések ingyenesen tekinthetőek meg, de regisztrációhoz és a karszalag átvételéhez kötöttek. 

Augusztus 13–31.
KIÁLLÍTÁSOK
A Vörösmarty Színházban augusztus 13-tól több, a Koronázási szertartásjátékhoz kapcsolódó kiállítást is megnézhetsz: Fotókiállítás a bábkészítő táborok legjobb pillanatairól, kiegészülve Somogyi Győző óriásbáb-tervrajzaival, valamint gyönyörködhetsz az elmúlt nyolc év szertartásjátékainak jelmezeiben is. 

Augusztus 20–22.
KORONÁZÁSI ÜNNEPI JÁTÉKOK
A Koronázási Ünnepi Játékok idejére középkori hangulat fogad, ahol hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, de mókás gólyalábasokkal is találkozhatsz. A Zichy ligetben lesz családi piknik, lovagi torna és számos gyermekfoglalkozás, kreatív játék.

Augusztus 19.
ÖREGHEGYI MULATSÁG
A hagyományos felvonulás, a bor- és mézlovagrendi avatás mellett zenés, szórakoztató programok várnak az Öreghegyi Mulatságon. Színpadi műsor, koncertek, gyerekprogramok és utcabál is szerepel a programkínálatban.  

Augusztus 20.
SZENT ISTVÁN-NAPI ÜNNEP
A történelmi kisfesztivál hamisítatlan középkori hangulattal, hagyományőrző bemutatókkal, régizenei együttesekkel, középkori piaccal, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékkal, számos gyermekjátékkal, kreatív és kézműves foglalkozásokkal. A Szent István-napi ünnepi szentmisét követően, az óriásfigurák a Fehérvári királyok menetében is felvonulnak, a Zichy-színpadon este 9 órától pedig az István, a király koncertkeresztmetszet élvezheted. 21 órától pedig épületfényfestés színezi a belvárost.  

Augusztus 21.
TÁNCÜNNEP – az Alba Regia Táncegyüttes fesztiválzáró estje

Augusztus 21–22.
KÖZÉPKORI ÓRIÁS SAKK – A három király csatája
A Nemzeti Emlékhelyen újra összecsap a világos és a sötét sereg: a Székesfehérvári SzC I. István Technikum 35 diákja a száz négyzetméteres sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. Augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát.

KERTMOZI a Városháza díszudvarában

Augusztus 13–22, 21 órától
FÉNYFESTÉS
A Székesfehérvári Királyi Napok állandó programja a 3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán. Falvay Miklós alkotása az esemény ideje alatt naponta 21 órától látható.

SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK
2021. augusztus 13–22., Székesfehérvár (több helyszínen)

https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu

További információ: https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/#programok, https://www.facebook.com/szekesfehervarikiralyinapok

Képek: Székesfehérvári Királyi Napok, képforrás: Tourinform Székesfehérvári

Oszd meg másokkal is az eseményt!