Balaton,  FESZTIVÁLOK,  Koncert,  Művészeti,  NE HAGYD KI!

PALOZNAKI JAZZPIKNIK 2023

Legendás előadók a Balaton-felvidék legnagyobb presztízsű fesztiválján

A fesztivál idén is Balaton-felvidéki nyár legnagyobb presztízsű eseményének ígérkezik. Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket, 4-én a Thievery Corporation zenél a nagyszínpadon, majd Dirty Loops ad koncertet a dűlőben, 5-én az Incognito után a Level 42 ígér felejthetetlen zenei élményt.

Az elmúlt évtizedben a balatoni nyár elengedhetetlen részévé vált kedvenc butikfesztiválunk, a Paloznaki Jazzpiknik. 10 év, 362 koncert és megannyi generációkon átívelő közös emlék! A fesztiválok során kialakult a „piknik-élmény” fogalma, amit a magyar közönség ma már Paloznakhoz köt, és emiatt évről évre ellátogat a dűlőbe, hogy legendás nemzetközi zenészek és formációk mellett a hazai jazz élvonalával és a legújabb, kísérleti zenével is megismerkedjen.

Paloznaki Jazzpiknik
Képforrás: Paloznaki Jazzpiknik

A fesztivál kiemelt fellépői

Az ünnepekre hangolódva a szervezők bejelentették a 2023. augusztus 3–5. között meghirdetett 11. Paloznaki Jazzpiknik headlinereit. Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Thievery Corporation zenél a JazzpiknikNagyszínpadán, majd Dirty Loops ad koncertet a dűlőben. Augusztus 5-én pedig az Incognitoígér felejthetetlen zenei élményt a Balaton-felvidéken.

Augusztus 3. (csütörtök)

A 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja. West karrierje egészen fiatalon kezdődött Phoenixben, a zenei alapokat édesapjától tanulta meg ritmusgitáron. Rendkívüli tehetségével hamar a legnagyobbak mellett gitározott, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Dave Stewart (Eurythmics) vagy Prince, akik elismerően nyilatkoztak a fiatal, extravagáns zenészről. Steven Tyler, az Aerosmith frontembere szerint „…akárcsak a frizurájában, van benne valami különleges. De az biztos, hogy hatalmas energiákat mozgat meg és fantasztikus színpadi jelenség!” Nik West emellett szólista karrierjét is építette, énekesnőként az AC/DC Black in Black albumának újraéneklése kapcsán lett ismert, szinte az összes zenei magazin címlapján szerepelt már.

A nyitóestén egy visszatérő legenda, Rick Astley is a színpadra lép, akinek a 80-as évektől elválaszthatatlan Never Gonna Give You Up című slágerére mindenki emlékszik. Két évtizeddel azután, hogy először berobbant a zenei világba, ismét visszatért: a 2000-es években válogatás-albumokkal jelentkezett, majd az MTV Europe Music Awards-on 2008-ban Minden Idők Legjobb Előadója díjjal jutalmazták. 2016-ban UK Top 1 helyezést ért el a születésnapját ünneplő 50 című albuma, amely hosszú időn keresztül vezette a brit albumeladási listákat. 2018-ban új albummal jelentkezett Beautiful Life címmel, melyen a dalokat egytől egyig maga Astley írta, hangszerelte és játszotta fel,  majd 2019-ben Best of me címmel válogatást adott ki, majd szintén ebben az évben a Paloznaki Jazzpiknik közönsége fergeteges koncertet kapott az örök sztár megújult stílusából. 2023-ban Rick Astley ismét visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett kifinomult soul hangzásával varázsolja el a piknikezőket.

Augusztus 4. (péntek)

Paloznakon az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation is színpadra lép. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek. 1996-ben lépett fel először a washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban – a ma már világhírű klubban. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton a dub, a bossa nova és a jazz iránti közös rajongásuk révén jöttek össze. ’97-es debütáló albumuk, a Sounds from the Thievery Hi-Fi az elektronikus zene egyfajta újradefiniálásaként született meg, és úttörő jellege hamar világszerte ismert lett. A világhírűvé tett klubbal és kiadóval, a nagysikerű lemezekkel, a legendás show-kkal és több mint egymillió eladott albummal – mindegyiket saját produkcióban, függetlenként dobták piacra – a Thievery Corporation ma is meghatározó szereplője az elektronikus zenének.

A pénteki este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével folytatódik. 2011-ben három svéd fiatal zenész (Jonah Nilsson – ének, billentyű, Henrik Linder – basszusgitár, Aron Mallergardh – dob) robbant be a zenei világba, amikor feltöltötték a Youtube-ra sajátos Lady Gaga feldolgozásukat. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek.

Augusztus 5. (szombat)

A Jazzpikniken ad koncertet az acid-jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. A hetvenes évek brit fúziós jazz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick stúdióprojektjének indult 1979-ben. A nyolcvanas években az Incognito már ismert formáció volt, a valódi áttörés azonban 1990 után következett:’91-ben hatalmas népszerűségre és nemzetközi hírnévre tett szert Ronnie Laws Always There című dalának feldolgozása, ’92-ben pedig megjelent a Don’t You Worry ’bout a Thing című daluk, amely szintén óriási sikert ért el, egyből sláger lett. Az Incognito a kilencvenes évek táncos-funkos acid-jazz hangzásának legfontosabb együttese lett: ontotta a klubslágereket, egész Európa az Incognitóra táncolt.

Az időről időre újjáalakuló Incognitóban fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az együttes nem veszített régi fényéből: táncos, laza, mégis vibráló, lüktető dallamok jellemzik a nagyszerű koncertprodukciót.

Incognito
képforrás: Paloznaki Jazzpiknik

A szombati záróestét a ’80-as évek legendás jazz-funk fusion bandája, a Level 42 zárja. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek. A Level 42 frontemberét, Mark Kinget több amerikai és brit zenei szaklap is a világ legjobb basszusgitárosának kiáltotta ki, a zenekart pedig éveken át a legjobb brit bandának választották meg.
A zenekar 1979-ben alakult, az eredeti felállás szerint Mark King (basszus, ének), Phil Gould (dob), Boon Gould (gitár) és Mike Lindup (billentyű) zenéltek együtt. Pályájuk csúcsát az a ’87-es világkörüli turnéjuk jelentette, ami után a Gould testvérek kiléptek a csapatból. Mark King is egyre többet vendégszerepelt különböző előadók lemezein, így 1993-tól 2006-ig szüneteltette zenekarát. 
A Level 42 2006-ban ismét összeállt: azóta több turnén is részt vettek. Többek között 2018-ban, amikor a zenekar fennállásának 40. évfordulóját koronázták meg.
Most a 2020-ban elmaradt koncertjüket pótolják a háromnapos fesztivál méltó zárásaként

Level 42
képforrás: Paloznaki Jazzpiknik

További információ a fellépőkről, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknikhangulatra számíthatsz, ahol az 500 lakosú falu ilyenkor három napra a jazz balatoni fővárosa lesz. Napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek. A legjobb hazai és nemzetközi előadók mellé fontos a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés.

Képforrás: Paloznaki Jazzpiknik

PALOZNAKI JAZZPIKNIK
2023. augusztus 3–5., Paloznak (több helyszínen)

https://jazzpiknik.hu, https://www.facebook.com/jazzpiknik

Nyitottkép, képforrás: Paloznaki Jazzpiknik

Oszd meg másokkal is az eseményt!