Örvényesvölgy
FESZTIVÁLOK,  Zenei

ÖRVÉNYESVÖLGY FESZTIVÁL 2023

Új fesztivál a Zalában

A Gipsy Kings by Diego Baliardo is fellép hazánk legújabb zenei fesztiválján Zalacsányban. Az Örvényesvölgy Fesztivált 2023 júniusában tartják, és a világ egyik legnépszerűbb zenekarán kívül színpadra lép többek között Kevin Davy White, a Deladap és a Csík Zenekar is.

A zalai dombok lenyűgöző völgyében egyedülálló koncertekkel és programokkal vár az Örvényesvölgy Fesztivál 2023 júniusában, melyet két hétvégén, 9–11-én és 16–17-én tartanak Zalacsányban. Az első hétvége programjai három napon át a magyar hagyományok, a magyar népzene köré fonódnak gazdag gyerekprogramokkal, különleges koncertekkel, esténként táncházzal. A második hétvégén a hangsúly a nemzetközi fellépőkön van: öt külföldi sztárvendég érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, blues és az elektro-swing legnagyobbjai.

Az Örvényesvölgy Fesztivál egy új fesztivál Zalacsányban, új koncepcióval 2023-ban. melynek otthona az 1300-as évekig visszanyúló, egykor jelentős Pálos Kolostor közelében található Pálos Resort. A fesztivál teljesen elkülönül a szintén Zalacsányban tartott Örvényeshegy Pikniktől.

képforrás: Örvényesvölgy Fesztivál

Első nevek a fellépők listájáról

A fesztiválon június 16-án fellép a 35 éves, Grammy-díjas Gipsy Kings Diego Baliardo vezetésével. A zenekar 7 gitárral, 12 taggal, forró flamenco-, salsa- és popdallamokkal érkezik az erdőszéli nagyszínpadra. A Bamboleo, a Baila Me, a Volare, a Djobi, djoba című slágerek és számos más világszerte ismert dal előadói eddig 13 zenei albumot adtak ki, számos Grammy-jelölést kaptak és a mai napig is aktívan koncerteznek.

Gipsy Kings
képforrás: Örvényesvölgy Fesztivál, fotó: Gipsy Kings by Diego Bailardo

A Csík Zenekar június 10-én lép fel az Örvényesvölgyben. A Kossuth-díjas magyar zenekar 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Zalacsányi műsorukba helyi népzenészeket és néptáncosokat is bevonnak.

Kevin Davy White Londonból érkezik, 2022-ben az Egyesült Királyságban az Év Énekesének és Dalszövegírójának választották, dalait és fellépéseit tömegek követik, 2022-ben a Simply Reddel és a Texassal lépett fel a legnagyobb angol fesztiválokon, 2023-ban Lionel Richie-vel koncertezik. A soul, blues és populárisabb zenei világú dalokat jegyző zenésznek 2023 tavaszán jelenik meg új lemeze, amelyet zenekarával mutat be Zalacsányban (június 17.).

Kevin Davy White
képforrás: Örvényesvölgy Fesztivál,

Deladap Ausztriából érkezik, akik a progresszív jazz-zenét swinggel, manouche-sal, elektronikus és folk alapokkal vegyítik egy fergeteges, a közönséget folyamatos táncolásra késztető produkcióban. A magyar közönség számára egy titkos meglepetéssel is készülnek, amit a zenekar június 17-i koncertjén fed majd fel.

Deladap
képforrás: Örvényesvölgy Fesztivál, fotó: Chat Chapeau Nouveau

A nemzetközi és hazai fellépők teljes névsorát itt találod: https://www.orvenyesvolgy.hu

Az Örvényesvölgy Fesztivál első hétvégéje otthont ad a Pálos Települések Találkozójának is a Magyar Pálos Renddel együttműködésben.  Tervben van az örvényeshegyi pálos kolostor ásatásának folytatása is a Göcseji és Balatoni Múzeumok vezetésével, önkéntesek bevonásával, a fesztivál alatt nyílt ásatási bemutatóval.

A koncertek mellett az irodalmi és a színházi produkciók sem maradnak el, melyek külön helyszínt kapnak majd, valamint a gyerekek is igazi programkavalkádra számíthatnak. Lesznek koncertek, bábszínházi előadások, interaktív gyerekműsorok, kézműves foglalkozások, hagyományos mesterségbemutatók, régészeti ásatási bemutató, múzeumpedagógus vezetésével, valamint Varázshangok Játszóház.

Gasztronómiai különlegességek

A fesztivál során elsősorban a helyi gasztronómiát ismerheted meg, de a nemzetközi ízeket sem hagyják ki: lesz így például raclette szendvics (egy svájci sajtfélével), és megkóstolhatod a legfinomabb francia „champagne”-okat is a kitűnő zalai borok mellett.  A rendezvény második hétvégéjén, június 16–17-én egy külön „gasztro” udvar is kialakításra kerül: ez lesz a Gastro Kult & Art Liget, ahol bistro ételekkel, különleges italokkal: bor- és buborékos kóstolósorral, élőzenével, művészeti tárlattal és látványfestéssel várnak. A kínálatban olyan ételek szerepelnek majd, mint a vörösboros marhapofa zalai dödöllével; grillezett fogasfilé karfiol rizottóval, bébi spenóttal és bazsalikom krémmel; vagy az óriás túrógombóc sós karamellel és fahéjas tejföllel.

A helyszínről

Lenyűgöző természeti és történelmi környezetben találod a fesztivál helyszínét, amely a zalacsányi Pálos Resortnál lesz.  A 10 hektáros családi birtokon található szálláshelyet – mely 2021-ben második alkalommal került be a legjobb 25 európai szálláshelyek közé – tradicionális magyaros, falusias hangulatú, összhangban a Balaton-felvidékre jellemző népi építészeti stílussal.

Pálos Resort
képforrás: Örvényesvölgy Fesztivál, Fotó: Pálos Resort

A házak történelmi jelentőségű területen fekszenek. Az 1200-as években itt épült fel a Pálos Rend központi jelentőségű kolostora, mely egészen az 1600-as évekig virágzott. 
A birtokon található a hatalmas erdők mellett 30 dámszarvas is él, akiket a fesztivál közönsége is közvetlenül megfigyelhet majd. A gyerekeket hatalmas játszótér várja, a felnőtteket fröccsterasz és borospincék, de a gyalogtúrák mellett vezetett e-bike-túrákra is be lehet nevezni.

ÖRVÉNYESVÖLGY FESZTIVÁL
2023. június 9–11., 16–17., Zalacsány (Pálos Resort)

https://www.orvenyesvolgy.hu

További információ: https://www.facebook.com/orvenyesvolgy, https://www.orvenyesvolgy.hu

Nyitókép: Kevin Davy White, képforrás: Örvényes Fesztivál

Oszd meg másokkal is az eseményt!