Szentendre Szabadtéri Színpad
Egyéb,  FESZTIVÁLOK,  NE HAGYD KI!

NYÁRESTÉK a szentendrei Skanzenben

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nyáron is különleges élmények várnak: lesznek többek között bringatúrák, kiállítások és élő történelem a 75 hektáros természeti környezeten.

A parasztházak között sétálgatva vagy akár két keréken gurulva a gyönyörű természetvédelmi területen ismerheted meg a családoddal együtt a magyar nyelvterület népi építészetét és életmódját, ahol a porták, ligetek, játszóterek ideális kikapcsolódást jelentenek majd. 

Programajánló

Az élő történelem látványosság korabeli szereplői régmúlt korok mindennapjait keltik életre. Bepillanthattok a századfordulós erdélyi kisváros mellett a molnárok és a malmok életébe. Az aktív helyszíneken fűszer- és gyógynövények titkai mellett őrleményekkel ismerkedhettek vagy beöltözhettek korabeli ruhákba.

Június 22-től két új kiállítás látható a Skanzenben. A Skanzen Galériában A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel a Kádár-korszak tipikus falusi lakóházának négy megközelítését mutatja be a múzeum. A kiállításból kiderül, miért lett a vidéki Magyarország település- és utcaképet meghatározó épület a sátortetős kockaház, honnan származik a kockaház forma, milyen gazdasági, politikai és kulturális folyamatok vezettek népszerűségéhez? Birkás Ákos, Rajk László, Bukta Imre, Schmied Andi, Katharina Roters, Weiler Péter és más művészek pedig a kockaházak témára művészileg és sokszor rendszerkritikusan reflektálnak.

A Felső-Tiszavidék tájegység Sonkádi csűrben a Tánc – Európa élő öröksége mozgásbancímmel látható kiállítás. A tárlatban ízelítőt kaphatunk Magyarország mellett Norvégia, Görögország, Szlovénia, Belgium és Románia tánckultúrájából.

A szentendrei Skanzen játszva tanít kicsiket és nagyokat nemcsak a múzeumban, de otthon is. Az Erdély épületegyüttes a helyszíne Kertész Erzsi kiskamaszoknak szóló detektívregényének, a Hat sértett kísértetnek. A könyv olvasása előtt vagy utána pedig érdemes egy kirándulást tenni a cselekmény helyszínére, a Skanzen Erdély épületegyüttesébe!

Nyáresték a Skanzenben
A múzeum nyáresti hangulatát hat este négy film és három koncert segítségével tapasztalhatod meg: kertmozi, valamint könnyű- és komolyzenei csemegék várnak a Skanzen Amfiteátrumban. A nyáresti sorozat az Aladin film vetítésével indult június 29-én a Skanzen kertmozijában.

Július 5-én Cinema&Symphony előadás lesz, amikor Hrutka Róbert zeneszerző által komponált zenéket játszik élőben a Duna Szimfonikus Zenekar, majd a Kincsem című filmet vetítik, amelynek érdekessége, hogy a film több jelenetét a Skanzenben forgatták.

Július 18-án Rákász Gergely orgonakoncertjét hallhatod a Lords of the Organ VIII. címmel, ahol Vivaldi – Bach – Gershwin darabjai hallhatók. Változatos muzsikák, mélységek és magasságok egy látványkoncert formájában, lenyűgöző művészi grafikákkal kiegészítve a zenét.

Július 26-án a kertmoziban a Ponyvaregény ikonikus filmet vetítik. Quentin Tarantino rendezése kiválóan mutatja be az akkori Los Angeles-i alvilág életét több fejezetre bontva.

Augusztus 4-én ismét kertmozi: a Mamma mia! korszakalkotó musical az ABBA örök slágereivel robbantja fel újra a mozikat, amely évek óta hatalmas sláger minden generációban.

Augusztus 26-án Danube Classics Szimfonikus Zenekar előadásábana legnagyobb hollywoodifilmek zenéi közül hallhatsz válogatást. Horváth Gábor karmester vezényletével felcsendülnek a Híd a Kwai folyón, a Pókember, az Aladdin, a Szépség és a szörnyeteg, a Keresztapa, a Gladiátor, a Schindler listája vagy a Karib-tenger kalózai szuperprodukciók jól ismert dallamai.

NYÁRESTÉK SKANZENBEN
2024. július – augusztus., Szentendre (Skanzen)

https://skanzen.hu/hu

További információ: https://skanzen.hu/hu/programok/szabadteri-szinpad/nyaresti-programok-a-skanzen-szabadteri-szinpadan

Nyitókép képforrás: Skanzen – weboldal

Oszd meg másokkal is az eseményt!