múzeum
FESZTIVÁLOK,  Művészeti

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2024

2024. június 22.
Éjszakába nyúló programok országszerte

Ne feledd, az év legizgalmasabb éjszakája a múzeumokban lesz június 22-én! A legtöbb helyszínen már délután kinyílnak a kapuk, hogy éjszakába nyúlóan élezhesd a különleges és izgalmas programkínálatot.

Programajánló

Íme 10 település számtalan programválasztékkal, ahol az egész család jól érzi majd magát:

1. GÖDÖLLŐ, Gödöllői Királyi Kastély (17–24óra)
A kastély állandó és időszakos kiállításai mellet fény derül a kastély titkos életére, találkozhatsz Sisivel, részt vehetsz egy kvízjátékban, miközben a Díszudvar udvarán a WAMP vasárnapi művészpiacot tart, a színpadon pedig vidám dallamokat játszik a Duna Szimfonikus Zenekar, élvezheted az Urban Verbunk produkcióját, valamint a Pedrofon Rock and Roll Zenekar koncertjét.
Információ: https://kiralyikastely.hu/muzeumok-ejszakaja.html

2. VÁC (több helyszínen)
7 óra, 7 helyszín, 30 program – mindez egy karszalaggal! Lesz palotalátogatás, fergeteges reneszánsz forgatag, újdonságok a régmúltból, s nem maradnak el a különleges tárlatvezetések sem.  Többek között olyan csodás kiállítások várnak, mint a váci múmiákat bemutató Memento Mori kiállítás, a Sajdik Ferenc Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista munkáit bemutató Sajdik-gyűjtemény, a reneszánsz pompás világát elénk táró A reneszánsz sárkány – Báthori Miklós és kora tárlat, vagy a Dunai Cápa kiállítás, amely Kolodko Mihály szobrászművész környezetmentő performansza. De lesznek még koncertek, kézműveskedés, nyomozós játék, bűvész műsor és történelmi előadás is.
Információ: https://visitvac.hu/event/muzeumok-ejszakaja

váci múzeum
képforrás: Tourinform Vác

3. SZENTENDRE, több helyszínen
Egy város, egy este, egy karszalag! – Szentendre múzeumai idén is együtt csatlakoztak a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez.  Míg a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumaiban 16 órától a művészetekben, a szentendrei Skanzenben 18 órától a tánc és az élő történelem világában kalandozhatsz el.
A Skanzenben: a kiállítások mellett a Kortárs&Balett Tánccsoport kortárs előadása után a néptáncok veszik át a „szót”, majd a bemutatók után a táncházban Te is megtanulhatod a lépéseket. A tánc mellett más művészeti területek is beköltöznek a Skanzen Erdély épületegyüttesébe. Többek között beszélgethetsz Grecsó Krisztián íróval, lesz fényfestés erdélyi motívumokkal és Korniss Péter táncképeivel, de láthatod azt is, hogyan készít Brunszkó László (Nikon Laci) táncos graffitit.  Tűzugrással és szerelmi jóslással is készül a múzeum, ahogy nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, valamint az óránként induló óránként vezetett tematikus séták.
A Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumaiban is változatos lesz a kínálat: a vezetett tárlatvezetések mellett van, ahol kreatív workshopon vehetsz részt, van, ahol újragondolt egykori játékokat próbálhatsz ki, de lesz mesés múzeumi  vagy helytörténeti séta is, valamint megkóstolhatod az Édeni Csokibolt alkoholos bon-bon fantáziáit is.
Információ: https://skanzen.hu/hu, http://www.muzeumicentrum.hu

4. BALASSAGYARMAT, Palóc Múzeum  (16–24 óra)
Az udvaron lesz népi játszótér nem csak gyerekeknek, fafaragás és hangszerkészítés és interaktív mesejáték is. A kiállításokhoz kapcsolódóan tárlatvezetések indulnak, de lesznek gyermekfoglalkozások, kalandjáték, egy kis futballtörténelem, múzeumi foci-mozi, s egy Szent Iván-éji koncertet is élvezhetsz a Vissi d’ Arte Művészeti Együttes előadásában.
Információ: https://palocmuzeum.hu

5. ESZTERGOM, Duna Múzeum (16–24 óra)
Itt igazán szabadjára engedheted a kreativitásodat alkotás közben, szórakoztató kísérleteket láthatsz vízzel, amelyek közelebb hozzák a természettudományokat kicsikhez és nagyokhoz egyaránt. Egy képes útibeszámoló segítségével Európa vizein is kalandozhatsz, s megismerheted a vízi élővilágot élő állatok segítségével is. Lesz fröccsterasz, s szól majd a lenti zene és a jazz is.
Információ: http://dunamuzeum.hu

képforrás: Duna Múzeum

6. SZOMBATHELY, több helyszínen (18–24 óra)
A múzeumok kínálatában találsz kerékpáros- és focibemutatót, beszélgetéseket, tárlatvezetéseket, kiállításokhoz kapcsolódó interaktív foglalkozásokat, valamint koncerteket is. Az állandó kiállítások mellett olyan izgalmas időszaki kiállításokat láthatsz, mint például a 8. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé vagy A Rózsa Anna Alapítvány 40 éve tárlat a Szombathelyi Képtárban, a Párhuzamok – a két Reismann a Savaria Múzeumban, vagy például az Örökségünk, a Madarászok a Smidt Múzeumban.
Információ: http://www.savariamuseum.hu/Aktualis/Rendezvenyek/MuZEUMOK_eJSZAKaJA_2024.html

7. MISKOLC, Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei (több helyszín)
Ezen az estén várnak az új Képtárban, a nemrég megnyílt Régészeti Látványraktárban vagy épp a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületében. Ezen felül a Miskolci Galéria Rákóczi-háza, a Színészmúzeum Thália-ház és a Herman Ottó Emlékház, azaz a Pele-lak is egész estés programokkal vár. Például a Képtárban lesznek játékok, megelevenedő festmények, szubjektív tárlatvezetések, a Pannon-tenger Múzeumban a dínók földjén vagy őserdei ösvényeken járhatsz, a Régészeti Látványraktárban játékház, tárlattotó, tűzzsonglőr-show, kézművessarok, a Herman Ottó Emlékházban pedig tudományos gólpasszokkal várnak, amiket Herman Ottó ad majd.
Információ: https://hermuz.hu

8. PÉCS, Janus Pannonius Múzeum és kiállítóhelyei (több helyszínen)
Egy éjszaka ezer élménnyel a Janus Pannonius Múzeumban. Állandó, időszaki és e napon nyíló új kiállítások, izgalmas tárlatvezetések, túrák, régészeti vetélkedők, élő társasjáték, zene, néptánctanítás, műhelyfoglalkozások, ókori és török kori étkek és italok kóstolása, csillagles, az elmaradhatatlan tűzugrás és még sok más. Többek között ezen a napon nyílik meg a Zsolnay Múzeumban a Tűzben született lótuszvirágok – Egyiptizáló alkotások a Zsolnay gyárban című kiállítás, amely a Zsolnay gyár ókori Egyiptom inspirálta alkotásaira irányítja a figyelmet.
Információ: https://www.jpm.hu/muzeumokejszakaja

képforrás: Janus Pannonius Múzeum

9. SZÉCSÉNY (Belváros)
A múzeumok éjszakája rendezvény idei szlogenje a gólpassz. Ehhez a témakörhöz kapcsolódnak szécsényi programok is. Többek között megnézheted a Régi idők focija című kiállítás a sétáló utcában, ahol fociereklyék, fotók, dokumentumok, kupák és érmék, a negyvenes-ötvenes évek labdái, focicsukái lesznek kiállítva. De lesz még többek között közönségtalálkozó Sisa Tibor korábbi edzővel, egész nap focis ugrálóvár, dekázóverseny, tizenegyesrúgó-verseny, teqball és egy focis szelfiautomata is. A Tömlőcbástyában szabadulószoba vár, 21 órától kivetítőn láthatod a foci EB-mérkőzést, de nem marad el a Szent Iván-éji tűzgyújtás sem, s szól majd a zene is.
Információ: https://www.szecseny.info.hu/muzeumok-ejszakaja-2024

10. BUDAPESTEN
● AQUINCUMI MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK (17 órától)
A BTM Aquincumi Múzeum milliós nagyságrendű gyűjteményével és régészeti parkjával tárja eléd a magyar főváros ókori múltját és római hagyatékát. Ezen az éjszakán a tematikus tárlatvezetések mellett lesz a gyerekeknek kézműves foglalkozás, interaktív bemutató, s látogatást tehetnek egy római táborba is. Lesz még többek között viselet-, gladiátor- és tűzzsonglőrbemutató is.
Információ: http://www.aquincum.hu/aktprogram/muzeumok-ejszakaja-2024

● MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM
Az izgalmas állandó kiállításokban többek között felfedezheted a korallzátonyok csodálatos élővilágát, beléphetsz a dinoszauruszok korába, láthatsz többtonnás kőzettömböket, s felfedező úton járhatsz Magyyarország tájain, de mellett lesz még Zömmögés a múzeumban, Sárkányok Éjszakája, játékos erdőlátogatás.
Információ: https://www.nhmus.hu/program/sarkanyok-ejszakaja-a-termeszettudomanyi-muzeumban/

● POSTAMÚZEUM (16–23 óra)
Készíthetsz ékszert kilyukasztott, ritkaságszámba menő telefontantuszokkal, megtudhatod, hogy a Magyar Királyi Posta kiknek és miért ajándékozott négy egyedi távbeszélő-készüléket, lesz logikai játék nem csak gyerekeknek, s láthatsz autóbusz-makettek Solymosi Tamás gyűjteményéből. Este a Budapest Ragtime Band szabadtéri koncertjét élvezheted.
Információ: https://www.postamuzeum.hu

● LUDWIG MÚZEUM (17–24 óra)
Ha ellátogatsz a múzeumba, élvezheted a tárlatvezetéseket a kortárs művészet alkotásai között, valamint a kiállításokhoz kapcsolódó programokat. Például újra kipróbálhatod a múzeum Időgép című kiállításának műtárgyai inspirálta, a METU hallgatói által tervezett különleges játékokat, megépítheted saját kockaházadat, lesz filmvetítés,  élvezheted Fülöp Tímea, a Bozsik Yvette Társulat táncművészének előadása Szíj Kamilla munkáihoz kapcsolódóan, vagy a Balázs Elemér Group és Till Brönner jazzmuzsikusok zenés, improvizatív kollaborációját Till Brönner az Identitás-európai látkép című kiállításában.
Információ: https://www.ludwigmuseum.hu/program/muzeumok-ejszakaja-2024

● MAGYAR NEMZETI GALÉRIA (17–01 óra)
Szombaton este a Magyar Nemzeti Galériában megismerhetik a múzeum „Nemzeti Tizenegy festőművész-válogatottját”, köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál, Vaszary János és Rippl-Rónai József életét és remekműveit. Az esten az Alföld Quartet idézi meg Munkácsy Mihály alakját, majd A zene mozgásban tart című produkciójukban olyan zeneműveket és átiratokat adnak elő, amelyek a közönség számára biztosan ismerősen csengenek. Az est hátralévő részében az underground elektronikus zenei élet megkerülhetetlen szereplője, Klpflrtpr játszik. A galéria kortárs gyűjteményében meghallgathatod a foci-rajongó Csepelyi Adrienn író, újságíró tárlatvezetését, valamint Eged Enikő képzőművésszel Anna Margit inspirálta kollázsokat készíthetsz egy workshop keretében.
Információ: https://mng.hu/programok/muzeumok-ejszakaja-2024-golpassz/20240622/

További információ: https://muzej.hu, valamint az adott intézmény saját web- és Facebook-oldalán.

Nyitókép képforrás: Szombathely – Múzeumok Éjszakája

Oszd meg másokkal is az eseményt!