Alvó lány - Művészetek Völgye
FESZTIVÁLOK,  Művészeti

MŰVÉSZETEK VÖLGYE 2022

Programdömping a fesztiválon

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Mesés panoráma, nagyszínpados koncertek, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Immáron 31. alkalommal a nyár legjobb tíz napján olyan, mintha mindenki a Művészetek Völgyében lenne. A fesztivál ideje alatt a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul:  itt helye van a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a Poket Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy éppen a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, de a Balaton-felvidéki táj is felfedezésre kalauzol. 

Kapolcs, Völgyhangulat
Képforrás: Művészetek Völgye

Fesztiválkedvencek és izgalmas „feltörekvők”

A Panoráma Színpadon játszik a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László vendégeivel érkezik, a Parno Graszt pedig itt ünnepli 30. születésnapját.
A fesztivál 31 éve alatt számtalan zenekar sikereit kísérhetted végig, ahogy zenéjükkel egyre több embert mozgattak meg, így idén immáron a nagyszínpad előtt tombolhatsz a Ricsárdgír, a Carson Coma és az Aurevoir. koncertjére is.

Kőbánya Udvarában ezúttal is a rocklegendáké és a fiatal tehetségeké lesz a főszerep, itt játszik majd többek közt a Klasszik Lasszó, a Kiscsillag, a Sorbonne Sexual, a Ruby Harlem, a Subtones, a Fran Palermo,

a Middlemist Red, a Konyha és a Mattset is.A Harcsa Veronika Udvarban a magyar jazz képviselőitől kezdve, a világzenében otthonosan mozgó, valamint kreatív, izgalmas produkciók is helyet kapnak. Itt láthatod majd többek közt a Modern Art Orchestra, If. Balázs Elemér, Ben T Kadar és a Mörk előadását is. 

A Muflon Jazz Udvarból lágy jazz szól majd, a kapolcsi római katolikus templom a Völgykomolyzene otthona lesz, a Papageno Klasszik a klasszikus zene és opera nyári színhelyeként minden nap egy-egy újabb zeneszerzőt mutat be vigántpetendi bázisán, a taliándörögdi Világzenei Udvar pedig olyan előadókat sorakoztat majd fel a műfajból, mint Palya Bea vagy a Kerekes Band. A Pest-Buda Udvarban esténként többek közt az Irie Maffia, Erik Sumo, a Random Trip, a Jónás Vera Experiment és az Európa Kiadó koncertjein bulizhatsz. 

Művészetek Völgye
Pest-Buda Udvar
képforrás: Művészetek Völgye

Új helyszínek

Új helyszínen, Kapolcson köszönheted a Petőfi Udvart, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne, könnyűzenei koncertekkel, kortárs és klasszikus irodalmi programokkal, gyerekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel vár.

Bemutatkozik a Hajógyár is, amelynek színpadán a Hangfoglaló Program idei támogatottjai is fellépnek, de itt ad akusztikus koncertet Azariah és Bérczesi Robi is. 

Taliándörögdön A Kert szállítja a legfrissebb, legaktuálisabb magyar előadókat az altertól kezdve az elektrón át a pszichedéliáig, itt lép fel többek között Beton.Hofi, Saya Noé, Deva, az Analog Balaton és a Mordái is. A koncertek mellett a délutáni workshopokon saját lemezborítót is készíthetsz.

Nagyszínpados táncház lesz a Völgyben

A Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában az idén 50 éves táncházmozgalom áll majd, ugyanis félévszázada rendezték meg az első városi táncházat. Ennek apropóján az Udvar programjaiban azt járják körbe, mi a vonzó ebben a gyakorlatban a 21. század felgyorsult emberének.
A táncházak hangulatát pedig nemcsak a helyszínen, de a Panoráma Színpadon is átélhetedk az Aurevoir és a Parno Graszt koncertjén. 

táncosok - Művészetek Völgye
Völgyhangulat
képforrás: Művészetek Völgye

Megszólalnak a némafilmek

A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézettel közösen idén harmadjára hirdette meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatát, amelyben arra invitálták a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez. A nyertesek a fesztiválon teljes hosszában adhatják elő szerzeményeiket a Filmio Pajta Mozgóban, a látogatók számára megidézve a régi mozik hangulatát, amikor a vetítés mellett élőben játszották a zenészek a dallamot. Mindkét filmhez két-két nyertest választott a zsűri, így A halál után Rick Róbert, illetve Tóth Martin zeneszerzők zenei kíséretében hangzik majd el, míg A leányasszony c. film nyertes zeneszerzői Libus Michael és Kendik Dániel. A nyertes zeneszerzők a Völgy után a Magyar Zene Házában is felléphetnek majd. 

Színház, irodalom, Völgyimpró

Idén is saját színdarabbal készül a Művészetek Völgye: az idei évben a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás elevenedik meg a Színház Színpadnál, Taliándörögdön. Peter Quilter darabját Somogyi Szilárd rendezésében láthatjod, a főszereplők Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesznek. Az előadás díszletét és jelmezét Rákay Tamás tervező álmodta meg. A két színész játéka garancia a pergős, jó humorú, izgalmas előadásra, melynek premierje a Völgy nyitónapján lesz látható.

A 10 nap alatt még olyan remek darabokat láthatsz majd, mint az Art-Színtér előadását, a Ketten egyedült, A három magas nőt és a Mandragórát, az Orlai Produkció Redőny c. darabját hozza el a Völgybe, a Veszprémi Petőfi Színház Pilinszky 100! c. előadásával készül, míg a Nézőművészeti Kft. Karinthy Frigyes klasszikusát, az Utazás a koponyám körült állítja színpadra.
Kalandozhatsz még az újcirkusz, a kortárs tánc vagy akár az opera világában is Vigántpetenden, a Cirque du Tókertnél. A cirkuszi sátorban többek között fellép a Recirquel újcirkusz-társulat, akik My Land c. előadásukkal érkeznek, a Duda Éva tánctársulat a Ramazurit hozza el a fesztiválra, Szlovéniából érkezik Andrej TomŠe zsonglőr és a Firebirds is látványos produkcióval, valamint mindennap workshopokkal készül a Völgyre.
A Cirque du Tókert ad majd otthont az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar egy-egy előadásának is és itt ad Oláh Ibolya is különleges színházkoncertet. Sokak kedvence, a Momentán Társulat is saját, 10 napos improvizatív programfolyammal lesz jelen kapolcsi bázisán. 

Az irodalomkedvelőknek évek óta stabil találkozóhelye a Kaláka Versudvar, ahol többek közt Lackfi János Versműhelyein és zenés versimpróin is részt vehetsz.
Tavaly hívták életre Vigántpetend irodalmi központját, a Vecsei H. Miklós és a POKET közösségi udvarát, amely ismét izgalmas programokkal vár, de az előző év sikerén felbuzdulva újra lesz a Petőfi Tv és Rádió bemutatója, a Völgyimpró is, ahol a Blue sPot zenekar vendégeiként a fesztivál fellépőit láthatod egy kis közös örömzenélés közben a Káli Kunyhóban.
A magyar streetart egyik legismertebb művésze, Void is ott lesz a fesztiválon, ahol Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készíti el A város arca című monumentális alkotását július 23-án, amit jótékonysági árverésre bocsátanak a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum javára.

Hobó - Művészetek Völgye
Hobo
képforrás: Művészetek Völgye

Összművészet és aktív programok

A Művészetek Völgyében a különböző művészeti ágak segítenek abban is, hogy picit kikapcsolj, magadra is figyelj. Ebben idén is számos program lesz segítségedre, mint a MANK Art Porta, a Diabelli vagy az Analóg Udvar különféle művészeti workshopjai és előadásai, a Tarisznya Evangélikus Udvar vagy az Ősök Háza gondolatébresztő beszélgetései, a LEMangUria testet és lelket átmozgató programjai vagy például a Petendi Pajta, ahol az Önismereti diszkóban a zenén keresztül áshatsz mélyebbre.
A Pest-Buda Udvarban a kormány által Budapesten tervezett zöldfejlesztésekről, például a Városmajor park megújításáról, a klímaváltozás hatásairól, városfejlesztésről indul mindennap beszélgetés kiállításokkal, zenével, gasztrokalandokkal, gyermekmegőrzővel, képességfejlesztő játszóházzal és sok természeti érdekességekkel színesítve, esténként koncertekkel.

A Völgyben emellett számos kiállítás is helyet kapott. Ha pedig a mozgás szerelmese vagy, az Aktív Magyarország standjánál benevezhetsz a Bringavölgy valamelyik e-bike- vagy természetjáró túrájára, valamint terepfutóversenyen is megmérettetheted magad. 

fiatalok - Művészetek Völgye
Völgyhangulat
képforrás: Művészetek Völgye

Gyermekvölgy

Mivel a 31 év alatt sok fesztiválozó felnőtt és családot alapított, ezért a fesztivál külön gyerekprogrammal várja a legkisebbeket. Különféle kézműves foglalkozások, játszóházak, gyerekkoncertek, táncszínház, zsonglőrbemutatók várják a legapróbb „völgylakókat” is.
A gyerekeknek, családoknak szóló kedvezményekről tájékozódj a honlapon vagy a programfüzetben!

Megjegyzés

  • Búcsú a készpénztől – a fesztivál összes ideiglenes kitelepülőjénél saját bankkártyával vagy a kihelyezett feltöltőpontok egyikénél feltöltött kártyával tudsz majd fizetni, egyetlen érintéssel.
  • Művészetek Zöldje – ezúttal is működik a Völgyben a visszaváltható repohárrendszer, az árusok az ételeket lebomló tányérban, szintén lebomló evőeszközzel kínálják és a csomagolóanyagok is komposztálhatóak. Használd Te is majd a szelektív hulladékgyűjtőket, valamint a települések között a fesztivál ingyenes járatát, a Csigabuszt, amelynek mozgását a fesztivál saját applikációján tudod nyomon követni. 
Kapolcs, Völgyhangulat
Képforrás: Művészetek Völgye

A több mint 2000 programért érdemes a https://www.muveszetekvolgye.hu/programs oldalt böngészni vagy letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját, ahol a kedvenc programjaidat akár be is jelölheted. 

MŰVÉSZETEK VÖLGYE
2022. július 22–31., Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd

https://www.muveszetekvolgye.hu

További információ: https://www.muveszetekvolgye.huhttps://www.facebook.com/muveszetekvolgye

Nyitókép: Kapolcs, Völgyhangulat, képforrás: Művészetek Völgye

Oszd meg másokkal is az eseményt!