kékfestő motívum fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Hagyományőrző / Történelmi

MESTERSÉGEK ÜNNEPE 35. alkalommal

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját idén új helyszínen ingyenesen látogathatod a Budai várban. Díszvendégek: a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témája pedig a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek.

Idén 35. alkalommal rendezik meg augusztus 20. és 22. között a Budai Várban a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepét. Közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egésznapos színpadi programokkal, mesterség-bemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal is várnak a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig az állami ünnepség részként, idén először ingyenesen.

Mesterségek Ünnepe fesztivalok.info

A Mesterségek Ünnepe kiemelt témája: vadászat, halászat

Egy igazi forgatagba érezheted magad, ahol nemcsak megvásárolhatod a szebbnél szebb míves portékákat, de ki is próbálhatod az ősi mesterségeket. A Mesterségek Ünnepe idei kiemelt témája a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek. Az erdő és a tó tematikához kapcsolódva a kicsiket mesesarok és bábszínház szórakoztatja, míg a felnőttek a látványműhelyekben megismerhetik a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó kézműves mesterségeket, a késes, bőrműves, szaru- és csontfaragó szakmákat és a hálókészítést.

Díszvendégek

A Mesterségek Ünnepe díszvendégei a türk nyelvű országok lesznek: azeri szőnyegkészítők, kazah hagyományos viseletkészítők és nemezesek, üzbég batikművészek és tatár bőrművesek legszebb mestermunkáit csodálhatod meg a rendezvény három napja, de ott lesznek Törökország és Kirgizisztán kézművesmesterei is.
A rendezvény különlegességei emellett a koreai mesterek lesznek, akik a koreai palotákat, templomokat díszítő, varázslatos színes, vörös-kék díszítő festést a dancheong tradicionális festést mutatják be, valamint megismerheted a kalligráfia és a koreai foltvarrás sok évszázados technikáját is.

Programízelítő

A rendezvényen kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek majd utánozhatatlan vásári hangulatot, kiállításon mutatják be a hagyományos és az ebből újragondolt csodálatos kalotaszegi gyöngykultúrát. Fotókiállítás, gyönyörű alkotások és kézműves bemutatók keretében nyerhetsz betekintést a népi ékszerkészítés rejtelmeibe. Délelőtt gyerekprogramokkal, meseszínházzal, bábjátékkal, délután divat- és viseletbemutatóval, felnőttmegőrzővel, este koncertekkel, táncelőadásokkal, táncházzal és folkkocsmával várna.

Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István és az új kenyér ünnepét, lesz folkTREND! divatbemutató, de hazánk legkiválóbb népzenészeinek és néptáncegyütteseinek a fellépéseit is élvezheted. Többek között a Muzsikás Együttes, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, Csík János és a Mezzo, a Fitos Dezső Társulat is fellép. A Hagyományok Háza is jelen lesz programjaival: így a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével és Pocket-koncerttel.

A Mesterségek Ünnepe helyszínei a Budai Várban: Anjou sétány, Bécsi kapu tér, Kapisztrán tér, Szentháromság tér

MESTERSÉGEK ÜNNEPE
2021. augusztus 20–22.,

Budapest (Budai várAnjou sétány, Bécsi kapu tér, Kapisztrán tér, Szentháromság tér)
www.mestersegekunnepe.hu

További információ: www.mestersegekunnepe.hu https://www.facebook.com/mestersegekunnepe/

Nyitókép képforrás: Mesterségek Ünnepe

Oszd meg másokkal is az eseményt!