FESZTIVÁLOK,  Művészeti

Meghirdették a Zsolnay Fényfesztivál NEMZETKÖZI FÉNYFESTŐVERSENYÉT

A koronavírus miatt tavaly elmaradt a pécsi Zsolnay Fényfesztivál, ám idén fényesen tekintenek a jövőbe a szervezők: bíznak abban, hogy július első napjaiban visszatérhet az ország első és egyetlen fényfesztiválja Pécsre. Ennek reményében hirdetik meg a nemzetközi, pénzdíjazásos Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A világ legjobb fényfestői ezúttal is a pécsi Székesegyházat varázsolják el háromdimenziós rövidfilmalkotásaikkal.

A verseny az országban teljesen egyedülálló látványosság, ami a július 1-4. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója.  A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

Zsolnay Fényfesztivál
Képforrás: Zsolnay Örökségkezelő NKft.

„Arra készülünk, hogy idén július 1-4. között megrendezzük a Zsolnay Fényfesztivált, de természetesen csak akkor, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetíteni fogjuk. Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről” – számolt be Bleszity Péter, a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.   

A 2021-es pécsi verseny témája: Lightmatter.  Az első körös jelentkezés határideje 2021. április 5., majd az előzsűri két fordulón keresztül választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.
A Zsolnay Light Art szakmai partnere és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – a több mint 20 éves múltra visszatekintő, magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

A Zsolnay Fényfesztivál 2019-es emlékezetes pillanatai:

A szervezőkön nem múlik,
hogy idén is Pécs legyen a nyár fénypontja!

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL
2021. július 1–4., Pécs (Belváros)
/ ÚJ IDŐPONTBAN! 2021. szeptember 30. – október 3.
https://www.zsolnayfenyfesztival.hu

További információ: www.fenyfesztival.hu   

Nyitókép: Zsolnay Fényfesztivál
Képforrás: Zsolnay Örökségkezelő NKft.
                     

Oszd meg másokkal is az eseményt!