libák
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

MÁRTON-NAPI PROGRAMOK

Szent Márton napjához – november 11. – kapcsolódóan az egész országban Márton-napi vigasságokat, lakomákat tartanak, a szállodák különleges programokkal készülnek, az éttermekben országszerte felkerülnek az étlapokra a libás finomságok, a borvidékeken pedig kinyílnak a pincék. A lakomák mellett egyre több helyen vannak lampionos felvonulások is gyerekekkel együtt, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Szent Mártonról és a hozzá kapcsolódó hagyományokról itt olvashatsz bővebben:
MÁRTON-NAPI HAGYOMÁNYOK

Márton-napi vigasságok országszerte

Egy-két ötlet, ahol a libás ételek és az újbor kóstolása mellett a Márton-napi hagyományokat is felelevenítik:

● SZENT MÁRTON_NAPI ORSZÁGOS NAGYVÁSÁR
2023. november 4–5., Szombathely (Vasi Skanzen)

Mindkét napon 10-től este 18 óráig az ország minden tájáról érkező vásárosok kínáljákportékáikat, mellette őszi finomságokat és borokat kóstolhatsz. Mindkét napon lehet kézműveskedni: lesz mézeskalács-díszítés, höveji csipkehímzés, agyakozás, csuhéfonás vagy gyönygszövés. Megrendezik az Aranyfakanál főzőversenyt, lesz borkóstoló, kiállításmegnyitó, s láthatod a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület bemutatóját is. A színpadon a gyerekeknek szóló előadások mellett táncosok és zenészek lépnek fel. Többek között: Vasi Népdalstúdió együttesei: Boróka, Félnótás Szombathely Város Fúvószenekara CimbalibandMakám Gryllus Vilmos Boglya Népzenei Együttes
További információ: http://skanzen.savariamuseum.hu

Szent Márton-napi Országos Nagyvásár, Szombathely
képforrás: Vasi Skanzen

● MÁRTON-NAPI VIGADALOM
2023. november 10–11., Hajdúszoboszló (Szent István park)

Megszokhattad már, hogy ilyenkor sem a kulinális élményekből, sem a zenés-táncos produkciókból nem lesz hiány. A libából készült ételek mellett a magyar pincészetek újbor kínálatából válogathatsz, de lesz csípős ízek bemutatója, sütiverseny és liba szépségverseny is.

Sült libacomb
képforrás: pixabay.com

A színpadon a különböző tánccsoportok és partyzenekarok mellett fellép többek között  
Dévényi Tibi bácsi egy retro discoshow-val (november 10.),  Kollányi Zsuzsi, akit Majka vokalistájaként ismert meg az ország (november 11.) és színpadra lép Egri Péter és a Mystery Gang is (november 11.).
További információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/marton-napi-vigadalom

● MÁRTON-NAPI PINCEJÁRÁS
2023. november 10–12., Pannonhalmi borvidék pincéi

Újra lesz pincejárás a Pannonhalmi borvidéken, ahol több pincészet is ekkor mutatja be először újborait. Péntek a ráhangolódás napja, a szombati erős menet után a vasárnapi nap pedig a levezetésé.
Ahová biztosan betérhetsz: Pannonhalmi Főapátság Pincészete ● Herold Pince (Pannonhalma) ● Hangyál Pince (Nyúl) ● Cseri Pincészet (Nyúl) ● Babarczi Szőlőbirtok (Győrújbarát) ● Ács György Pincészete (Győrújbarát) ● Pécsinger Szőlőbirtok (Győrújbarát) 
Lesznek szakvezetéses pincelátogatások, borkóstoló nélkül és borkóstolással, Márton-napi borvacsorák, finom falatok. Szombaton a győri Hotel  Famulustól  kétóránként borvidéki buszos körjárat indul, így senkinek sem kell autót vezetni.
Előzetesen tájékozódj a programokról, a menetrendről, illetve a regisztrációról!
További információ:
 https://www.borpromo.hu

képforrás: pixabay.com, illusztráció

● MÁRTON-NAPI VIGASSÁGOK
2023. november 11., Zalaegerszeg (Göcseji Falumúzeum)

A Göcseji Falumúzeum ezzel a eseménnyel zárja  az évét. Ezen a szombaton a folklór programok és a kirakodóvásár megtekintése mellett liba- és tökételeket, borokat, pálinkákat és különleges göcseji finomságokat kóstolhatsz. 
További információ: https://gocsejiskanzen.hu

● SZENT MÁRTON-NAPI VIGASSÁG
2023. november 11., Hollókő (Vár, Ófalu)

Szent Márton a falu védőszentje. Legendás csodatételének felelevenítése mellett középkori és libás játékok, vitézi bemutatók és párviadalok is lesznek Hollókőn. A felnőttek ízletes forralt bort, a gyerekek forró teát és zsíros kenyeret kóstolhatnak, de idén is lesznek házi sütemények, lekvárok, libából és kacsából készült finomságok, valamint kézműves termékek. A családok együtt vidám, mulatságos előadásokat is láthatnak, mint például a Ludas Matyi.
További információ: https://www.holloko.hu

Márton-nap, Hollókő
képforrás: Fesztiválok.hu

● MÁRTON-NAPI VIGASSÁGOK
2022. november 12., Zalaegerszeg (Göcseji Falumúzeum)

A Göcseji Falumúzeum ezzel a eseménnyel zárja  az évét. Ezen a szombaton a folklór programok és a kirakodóvásár megtekintése mellett liba- és tökételeket, borokat, pálinkákat és különleges göcseji finomságokat kóstolhatsz. 
További információ: https://gocsejiskanzen.hu

● MÁRTON-NAPI MULATSÁG
2023. november 11., Egerszalók (Barlanglakások)

Márton-napi mulatságra várnak a hegyoldalba vájt egykori Barlanglakásoknál és a Sáfránykertnél: lesz itt zene, tánc, tökfaragás, ügyeskedés, népi játékok és persze kemencében sült a finomságok. Számos családi pincészet is vár ilyenkor, így az omlós libahús mellé könnyed gyümölcsös, vagy akár testes vörösborokat is kóstolhatsz.
További információ: http://www.gyogyvizekvolgye.hu

Márton-nap a Barlanglakásoknál, Egerszalók
képforrás: Fesztiválok.info

● MÁRTON-NAP és LOVAGOK CSATÁJA
2023. november 11., Bikal (Élménybirtok)

A mennyei libás fogások, kemencében sült ételek, forralt borok mellett lebilincselő előadások, középkori játszótér, állatudvar, interaktív házak, valamint középkori zenés kavalkád fogad az ÉlménybirtokonKinyílnak a kézműves műhelyek, láthatod a mesteremberek munkáját, sőt, meg is vásárolhatod portékájukat. A gyerekek mesét hallgathatnak, fegyverbemutatót láthatnak, de rejtélyes kódokat is megfejthetnek. Délután a lovagok felvonulásán biztató szavakkal kísérheted a harcosokat a mindent eldöntő közdelemre, ami a Lovagi Arénában zajlik majd.
További információ: https://elmenybirtok.hu

● MÁRTON-NAPI LIBATOR
2023. november 11–12., Domonyvölgy (Lázár Lovaspark)

A Gödöllői-dombság lábánál található domonyvölgyi lovasparkban is a liba kerül a középpontba.  A korlátlan büféasztalos ebédnél libaspecialitásokkal készülnek, mellé pedig neves pincészetek újborait kóstolhatod. Az ebéd alatti jó hangulatról a lovaspark cigányzenekara gondoskodik Radics Sándor cimbalmos közreműködésével. Emellett a park számos további lehetőséget és élményt is kínál: a látványos lovasbemutató mellett lehetőséged lesz a környező erdőben lovaskocsikázni, a Lazareumban pedig a magyar lovassport történetét, valamint a világbajnok Lázár testvérek sportpályafutását bemutató kiállítást nézheted végig.

Lazarium, Domonyvölgy
képforrás: Lárár Lovaspark

A kisebbeket a lovak mellett a falusi udvar várja őshonos magyar háziállatokkal, de mindig népszerű számukra a játszótér, a körhinta vagy a pónilovaglás is.
További információ a jegyvásárlásról és a programokról: https://lazarlovaspark.hu

● SZENT MÁRTON ÚJBORFESZTIVÁL és LIBATOR 
2023. november 11–12., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

A Márton-napi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a múzeumban. Megismerheted Szent Márton életét, érdekességeket tudhatsz meg a libakultusz eredetével kapcsolatban, de bepillanthatsz a vidám őszi társas munkák légkörébe is. A programot a Langaléta Garabonciások Márton-napi előadása színesíti, lesz mesemondás, történelmi-irodalmi borműhely, őszi csemegék és kézműves termékek vására.
A Skanzen Étteremben ízletes libaételek várnak, s ha magad szeretnéd elkészíteni  a Márton-napi finomságokat, egy főző workshopon is részt vehetósz. 
A kézműves foglalkozásokon a gyerekek a textil- és szalmaliba, a csuhé tök, a tűzzománc ékszer mellett lámpást is készíthetnek a Márton-napi felvonuláshoz. A Skanzen Vigadó színpadán fellép Gulyás László vándormuzsikus, zenél a Makám Együttes, a Montanaro Duo. Szombaton a Kerek Zenekar 10. születésnapját ünnepli, vasárnap a Dresch Vonósok játszanak, és itt lesz a Sarjú Banda és a Tatai Szarkalábak is.
A múzeum portái, házai 16 óráig, a Skanzen Vigadó és a kézművesvásár 18 óráig tartanak nyitva. Az egész napos programsorozatot mindkét napon őszbúcsúztató koncert és táncház zárja.

képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Helyszínek: Skanzen Vigadó ∙ Alföldi mezőváros ∙ Dél-Dunántúl ∙ Nyugat-Dunántúl  ∙ Kisalföld ∙ Bakony, Balaton-felvidék
Az eseménnyel a Skanzen bezárja kapuit, legközelebb tavasszal nyit ki újra.
További információ https://skanzen.hu/hu

További Márton-napi programok

November 10–11.
Zalakaros
– Márton-napi Szőlőhegyi Piknik

November 11.
Noszvaj (Gazdaház)
Etyek (Gasztrosétány) – Libadalom

Libadalom – libafuttatás, Etyek
képforrás: Roxer Produkció

Páty (Pincehegy) – Pincehegyi Nyitogató, ahol 14 órától 7 helyszínen várnak finom borokkal, meleg étellel és kávéval.
Zsámbék (Szuszogó Pincesor) – Borünnep, ahol több mint 10 pince nyit ki és ad helyet a Nyakas-hegyi borászoknak. Lesz még grillétek és két együttes is húzza a talpalávalót.
Nyíregyháza (Sóstói Múzeumfalu) – Újbor és libás ételek ∙ Zenés-táncos programok
Badacsonytomaj (Tájház) – Márton-napi Vigasság és Tökfaragó Verseny
Balatonfüred (Arácsi Tájház) – Élőszereplős színielőadás, kézműves foglalkozás ∙ Borkóstoló
Balatonudvari – 17 órától ünnepi szentmise, lámpás felvonulás, lidaskása és újbormustra és borkóstoló, élő zene
Balatonszárszó (József Attila Művelődési Ház) – Márton-napi Dínom-dánom gasztro- és kézművesvásárt
Dunaföldvár (Rókus pincék, Rókus kápolna) – Újbor megálása ∙ Családi programok ∙ Márton-napi libafuttatás ∙ Csurgó zenekar koncertje
Zsámbék (Szuszogó pincesor) – Több mint 10 nyitott pince ∙ Borkóstoló ∙ Élő zene
Érd (Nemzeti Lovaskultúra Központ, Simonpuszta) – Családi nap: sétalovagoltatás, sétakocsikázás ∙ Márton-napi lámpás felvonulás ∙ Kézműveskedés

November 11–12.
Bogács
(Cserépi úti pincesor) – Újbor ∙ Lúdételek ∙ Szórakoztató programok

November 12.
Budakeszi (Budakeszi Arborétum) – Termelői borok, népzene, népi játékok várnak, sötétedés után pedig Márton-napi lámpás felvonulással sétálhatod körbe az arborétumot.

November 12–13.
Bogács (Cserépi úti pincesor)Újbor ∙ Lúdételek ∙ Szórakoztató programok

képforrás: pixabay.com

Márton-napján vétek lenne otthon maradnod!

A listát folyamatosn bővítjük, érdemes később is visszalátogatod az oldalra!

Nyitókép: Márton-nap a szentendrei Skanzenben
képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!