libák
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

MÁRTON-NAPI PROGRAMOK

Szent Márton napjához (november 11.) kapcsolódóan az egész országban Márton-napi vigasságokat, lakomákat tartanak, a szállodák különleges programokkal készülnek, az éttermekben országszerte felkerülnek az étlapokra a libás finomságok, a borvidékeken pedig kinyílnak a pincék. A lakomák mellett egyre több helyen vannak lampionos felvonulások is gyerekekkel együtt, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi, mindenkihez eljusson.

Szent Mártonról és a hozzá kapcsolódó hagyományokról itt olvashatsz bővebben:
MÁRTON-NAPI HAGYOMÁNYOK

Márton-napi vigasságok országszerte

Egy-két ötlet, ahol a libás ételek és az újbor kóstolása mellett a Márton-napi hagyományokat is felelevenítik:

● MÁRTON-NAPI VIGADALOM
2022. november 4–6., Hajdúszoboszló (Szent István park)

Megszokhattad már, hogy ilyenkor sem a kulinális élményekből, sem a zenés-táncos produkciókból nem lesz hiány. A libából készült ételek mellett a magyar pincészetek újbor kínálatából válogathatsz, de lesz csípős ízek bemutatója vagy gasztrobemutató meghívott éttermek közreműködésével.

Sült libacomb
képforrás: pixabay.com

A színpadon különböző tánccsoportok lépnek fel, de Keresztes Róberttől egy freestyle focibemutatót is láthatsz. Koncertet ad többek között Kozma Orsi és a TNT Track (november 4.), valamint a Pop Secret Band  és a Bon-bon  (november 5.). Természetesen lesz kézművesek vására is.
További információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/marton-napi-vigadalom

● MÁRTON-NAPI SZŐLŐHEGYI PIKNIK
2022. november 11–12., Zalakaros és további helyszínek

Piknik ilyenkor? Igen! Az egyedülálló gasztronómiai program Márton-naphoz és az újborhoz kapcsolódik, amelynek köszönhetően Zalakaros mellett kitekinthetsz a környék – Zalamerenye, Garabonc, Zalaszabar –borkínálatára is, hiszen a szomszédos településeken lévő boros gazdák is különböző Márton-napi vigassággal kedveskednek. Újborkostoló, zenés gitárest tábortűznél, libabüfé, kézműveskedés, kenyérkészítés és még sok meglepetés – kell ennél több?

Szőlőhegy Piknik
képforrás: Zalakaros – web

S hogy az este végén ne azon kelljen morfondíroznod, hogy „iszom vagy vezetek?” – ingyenes pincejárat gondoskodik arról, hogy az egyes helyszíneken felhőtlenül élvezhesd a zamatos borokat.
További információ: https://zalakaros.hu/programok/iv-szolohegyi-piknik

● MÁRTON-NAPI PINCEJÁRÁS
2022. november 11–13., Pannonhalmi borvidék pincéi

Újra lesz pincejárás a Pannonhalmi borvidéken, ahol több pincészet is ekkor mutatja be először újborait. Péntek a ráhangolódás napja, a szombati erős menet után a vasárnapi nap pedig a levezetésé. Ahová biztosan betérhetsz:Pannonhalmi Főapátság Pincészete ● Herold Pince (Pannonhalma) ● Hangyál Pince (Nyúl) ● Cseri Pincészet (Nyúl) ● Babarczi Szőlőbirtok (Győrújbarát) ● Ács György Pincészete (Győrújbarát) ● Pécsinger Szőlőbirtok (Győrújbarát)  ● VIATOR Apátsági Étterem és Borbár (Pannonhalma)
Lesznek szakvezetéses pincelátogatások, borkóstoló nélkül és borkóstolással, Márton-napi borvacsorák, finom falatok.
Szombaton a győri Hotel  Famulustól  kétóránként borvidéki buszos körjárat indul, így senkinek sem kell autót vezetni.
Előzetesen tájékozódj a programokról, a menetrendről, illetve a regisztrációról!
További információ:
 https://www.borpromo.hu

képforrás: pixabay.com, illusztráció

● SZENT MÁRTON-NAPI VIGASSÁG
2022. november 12., Hollókő (Vár, Ófalu)

Szent Márton a falu védőszentje. Legendás csodatételének felelevenítése mellett középkori és libás játékok, vitézi bemutatók és párviadalok is lesznek Hollókőn. A felnőttek ízletes forralt bort, a gyerekek forró teát és zsíros kenyeret kóstolhatnak a Piac udvaron, de idén is lesznek házi sütemények, lekvárok, libából és kacsából készült finomságok, valamint kézműves termékek.
További információ: https://www.holloko.hu

Márton-nap, Hollókő
képforrás: Fesztiválok.hu

● MÁRTON-NAPI VIGASSÁGOK
2022. november 12., Zalaegerszeg (Göcseji Falumúzeum)

A Göcseji Falumúzeum ezzel a eseménnyel zárja  az évét. Ezen a szombaton a folklór programok és a kirakodóvásár megtekintése mellett liba- és tökételeket, borokat, pálinkákat és különleges göcseji finomságokat kóstolhatsz. 
További információ: https://gocsejiskanzen.hu

MÁRTON-NAPI MULATSÁG
2022. november 12., Egerszalók (Barlanglakások)

Márton-napi mulatságra várnak a hegyoldalba vájt egykori Barlanglakásoknál és a Sáfránykertnél: lesz itt zene, tánc, tökfaragás, ügyeskedés, népi játékok és persze kemencében sült a finomságok. Számos családi pincészet is vár ilyenkor, így az omlós libahús mellé könnyed gyümölcsös, vagy akár testes vörösborokat is kóstolhatsz.
További információ: http://www.gyogyvizekvolgye.hu

Márton-nap a Barlanglakásoknál, Egerszalók
képforrás: Fesztiválok.info

● MÁRTON-NAP és LOVAGOK CSATÁJA
2022. november 12., Bikal (Élménybirtok)

A mennyei libás fogások, kemencében sült ételek, forralt borok mellett lebilincselő előadások, középkori játszótér, állatudvar, interaktív házak, valamint középkori zenés kavalkád fogad az ÉlménybirtokonKinyílnak a kézműves műhelyek, láthatod a mesteremberek munkáját, sőt, meg is vásárolhatod portékájukat. A gyerekek mesét hallgathatnak, fegyverbemutatót láthatnak, de rejtélyes kódokat is megfejthetnek. Délután a lovagok felvonulásán biztató szavakkal kísérheted a harcosokat a mindent eldöntő közdelemre, ami a Lovagi Arénában zajlik majd.
További információ: https://elmenybirtok.hu

● MÁRTON-NAPI LIBATOR
2022. november 12–13., Domonyvölgy (Lázár Lovaspark)

A Gödöllői-dombság lábánál található domonyvölgyi lovasparkban is a liba kerül a középpontba.  A korlátlan büféasztalos ebédnél libaspecialitásokkal készülnek, mellé pedig neves pincészetek – például Polgár, Szöllősi, Juhász, Koch – újborait kóstolhatod. Az ebéd alatti jó hangulatról a lovaspark cigányzenekara gondoskodik Radics Sándor cimbalmos közreműködésével. Emellett a park számos további lehetőséget és élményt is kínál: a látványos lovasbemutató mellett lehetőséged lesz a környező erdőben lovaskocsikázni, a Lazareumban pedig a magyar lovassport történetét, valamint a világbajnok Lázár testvérek sportpályafutását bemutató kiállítást nézheted végig.

Lazarium, Domonyvölgy
képforrás: Lárár Lovaspark

A kisebbeket a lovak mellett a falusi udvar várja őshonos magyar háziállatokkal, de mindig népszerű számukra a játszótér, a körhinta vagy a pónilovaglás is.
További információ a jegyvásárlásról és a programokról: https://lazarlovaspark.hu

● SZENT MÁRTON ÚJBORFESZTIVÁL és LIBATOR 
2022. november 12–13., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Márton-napi népszokások, borkóstoló, őszi csemegék, kézműves vásár, a Skanzen Étteremben libaátelek – igazi programkavalkád a Skanzenben, a 20. alkalommal megrendezésre kerülő Márton-napi fesztiválon! A Márton-naphoz kapcsolódó népszokások megelevenednek, lesz élő népzene és néptánc, Márton-napi felvonulás, valamint őszbúcsúztató koncert is. A gyerekekkel részt vehetsz meséken, koncerteken, kézműves programokon és Márton-napi játékokon. Szétnézhetsz az őszi termékek és kézművesek vásárán, ahol a szörpöktől a sajtokig, a kerámiáktól a fajátékokig, az ékszerektől a szarvasgombás termékekig mindent megtalálsz. Érkeznek borászok hazánk különböző borvidékeiről – például Eger, Szekszárd, Villány, Balaton-felvidék, Tokaj –, akik bemutatják minőségi boraikat, s az idei szüret újborait is elhozzák, de lesznek tematikus borkóstolók és verses borműhely is.

képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Természetesen a Skanzen állandó kiállításai is megtekinthetők, a Skanzen vonat pedig hétvégi menetrend szerint közlekedik.  
Helyszínek: Skanzen Vigadó ∙ Alföldi mezőváros ∙ Dél-Dunántúl ∙ Kisalföld ∙ Bakony ∙ Balaton-felvidék ∙ Erdély tájegységek
Az eseménnyel a Skanzen bezárja kapuit, legközelebb tavasszal nyit ki újra.
További információ: https://skanzen.hu/hu

képforrás: pixabay.com

További Márton-napi programok

November 5–6.
Szombathely (Vasi Saknzen) – Szent Márton-napi Országso Nagyvásár

Szent Márton-napi Országos Nagyvásár, Szombathely
képforrás: Vasi Skanzen

November 11.
Szeged (Petőfi-telepi Művelődési Ház) – Lámpás felvonulás 17 órától

November 11–13.
Szekszárd (Béla király tér) – Márton-napi Vigadalom

November 12.
Nyíregyháza (Sóstói Múzeumfalu) – Újbor és libás ételek ∙ Zenés-táncos programok
Kiskőrös (Főtér)Kemencés Gasztronómiai Fesztivál:Borutca ∙ Újboráldás ∙ Márton-napi programok ∙ Kemencés finomságok ∙ Kézműves vásár ∙ Koncertek ∙ Utcabál
Etyek (Gasztrosétány) – Libadalom

Libadalom – libafuttatás, Etyek
képforrás: Roxer Produkció

November 12–13.
Bogács (Cserépi úti pincesor)Újbor ∙ Lúdételek ∙ Szórakoztató programok

Márton-napján vétek lenne otthon maradnod!

A listát folyamatosn bővítjük, érdemes később is visszalátogatod az oldalra!

Nyitókép: Márton-nap a szentendrei Skanzenben
képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!