Magyarpolányi Passio fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Művészeti

Idén is lesz Passió Magyarpolányban!

Az 52. Eucharisztikus Kongresszus évében idén sem maradnak el a Passió előadások Magyarpolányban. A helyzethez igazodva most új időpontban, augusztus 19–29-ig összesen hat előadásra készülnek a falu lakosai.


Magyarpolány egy igazi csodafalu, ahol az is megtörténhet, hogy reggel még péksütit veszel attól a hölgytől, aki este már Mária Magdolna szerepében nyújt felejthetetlen alakítást. A Passió játékok alkalmával a falu lakói profi színészekké alakulnak át, és a Kálváriadomb festői környezetében varázsolnak vissza a bibliai időkbe.

A falu lakosai – a pék, a hentes, a mezőgazdász, a polgármester…, kicsik és nagyok – Húros Annamária korhű jelmezeibe bújva, a kort megidéző díszletek között az amatőr színjátszás magaslatait tárják eléd. Az előadásokon kizárólag Jézus szerepében láthatsz hivatásos színészt: Dávid Roland énekes-színészt idén második alkalommal formázza meg Krisztus történetét az utolsó vacsorától egészen a mennybemenetelig.

Több mint negyedévszázados hagyományra tekint vissza a Magyarpolányi Passió, amit az Europassió szövetségbe is felvettek.

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen a ’90-es évek elejére nyúlik vissza, melyet 2015-től megújult formában láthatsz. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a 17. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták.  A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

TIPP! Magyarpolány nevezetességei
Ha már ellátogatsz Magyarpolányba, érdemes több időt rászánni erre a kivételesen szép településre. 46 népi műemléki épületből álló utcája (Petőfi utca), Tájháza, temploma és kálváriája, a síkság és a hegyvidék törésvonalán elhelyezkedő környezeti adottságai és vendégszerető lakosai nem mindennapi kikapcsolódást garantálnak.

MAGYARPOLÁNYI PASSIÓ
2021. augusztus 19, 20, 21, 24, 27, 29., 21 órától, Magyarpolány (Kálváriadomb)

https://www.magyarpolany.hu

További információ: https://www.magyarpolany.hu, https://www.facebook.com/MagyarpolanyiPassio

Képforrás: Nap Média, fotó: Tihanyi György

Oszd meg másokkal is az eseményt!