lecsó
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

CSAPJUNK BELE A LECSÓBA!

Lecsófőző versenyek és lecsófesztiválok

Itt van a paprika és a paradicsom szezonja, amiből könnyen összeállíthatunk egy jó kis lecsót.
A lecsó – bár balkáni eredetű – a hagyományos magyar gasztronómia egyik alapétele. Tulajdonképpen egy zöldségragu, amit mindenki másképp csinál. Számtalan fesztivál szól a lecsóról, ahol akár több száz bográcsban készülnek a finomságok. Csapatok versengenek, akik a régi receptek mellett új összetevőkkel és ízekkel is előállnak, hogy elnyerjék a Lecsókirály címet.

paprika, paradicsom
képforrás: pixabay.com

Mindenki másképp készíti, másképp szereti

A legáltalánosabb recept alapján az összetevői: egy rész vöröshagyma, két rész paradicsom és egy rész fehér húsú paprika. Ezeket vághatjuk kockára vagy karikára, a paradicsom héját le is húzhatjuk, dinsztelhetjük zsíron vagy olajon, de piríthatunk alá füstölt szalonnát is. Tehetünk bele tojást, lecsókolbászt vagy virslit, készülhet rizzsel, tarhonyával, gombával, tökkel vagy cukkinivel, ízesíthetjük tejföllel, erős paprikával vagy egy kis cukorral, de mindegyik tartalmazza az elengedhetetlen vöröshagyma, paprika és paradicsom összetevőket.

Klasszikus nyári finomság, amiről télen sem kell lemondanunk, hiszen kiválóan alkalmas arra, hogy az alapanyagok megdinsztelése után, üvegben elálljon.

Fehér Béla író megfogalmazásában „a lecsó a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa”, vagyis önálló étel mellett főételek ízesítőjeként – például lecsós hússzelet, lecsós máj, lecsós ragu – is kiváló.

A lecsó más nemzetek konyhájában

  • ratatouille – francia lecsó (cukkinivel és padlizsánnal készül, fokhagymával és petrezselyemmel ízesítve)
  • peperonata – olasz lecsó (változatos, a legtöbb helyen fokhagyma és bazsalikom is kerül bele)
  • dzsuvecs (gyuvecs) – szerb rakott lecsó (padlizsán és rizs is van benne)
  • menemen – török lecsó (apróra vágott zöldségekkel sokáig párolva készül, majd tojást ütnek rá)
  • shakshuka – közel-keleti lecsó (buggyantott tojással, arab pitáva
rakott lecsó
Ratatouille – francia lecsó
képforrás: pixabay.com

Lecsófőző versenyek és lecsófesztiválok

Augusztus második felétől beindulnak a lecsófesztiválok, amelyek kitartanak egészen szeptember végéig. A legtöbb helyen lecsófőző versenyeket tartanak, bográcsokban készülnek a legjobb receptek alapján a különböző ízesítésű lecsók. Közben kulturális programokat tartanak, este pedig koncertek szólnak.
Íme néhány ötlet, hová menj, ha lecsót szeretnél kóstolni:

lecsófesztivál
Fehérvári lecsófőző Vigasság
képforrás: Tourinform Székesfehérvár

Lecsófesztiválok szeptemberben

• GYÖMRŐI LECSÓFESZT
Szeptember 15–17., Gyöm
rő (Szabadság park)

A környék legnagyobb gasztro-kulturális rendezvénye idén is gazdag programválasztékot kínál. Itt megkóstolhatod, de ha benevezel a főzőversenyre, akár el is készítheted a lecsók lecsóját. Nem marad el a hatalmas vidámpark, a vásári forgatag, a kézműves utca, ahol megtalálhatod a klasszikus mesterségek képviselőit és a hazai ízeket, itt lesznek a környék legnevezetesebb tánccsoportjai, valamint az ismert hazai előadók. Fellép többek között: Krisz Rudi (szeptember 15.) ● G.W.M (szeptember 16.) ● Fiesta (Csordás Tibi) / Groovehouse (szeptember 17.)
További információ: https://www.facebook.com/lecsofeszt

• PILISCSABAI LECSÓFESZTIVÁL
Szeptember 16., Piliscsaba
(Csaba-kert))
Családias hangulatra számíthatsz a rendezvényen, ahol 14órától a lecsófőző verseny mellett elsősorban családi programokra számíthatsz. Lesz kézműveskedés, arcfestés, kürtőskalácssütés, ugrálóvár, tűzoltóautó, büfé, 18 órától pedig retró slágerek a Radio Live Együttes jóvoltából.
További információ: https://piliscsaba.hu/esemeny/ix-piliscsabai-lecsofesztival-es-fozoverseny

ESZTERGOMI LECSÓFESZTIVÁL
Szeptember 23., Esztergom (Rugby Club)

A fesztiválon főzőverseny, lecsófőzés, tánc- és fitneszbemutatók, rögbi mérkőzések és retro party vár Esztergom népszerű gasztronómiai rendezvényén, ahol még a FilipGyuri Band és DJ Kuti garantálják a nagyszerű hangulatot.
További információ https://www.facebook.com/fesztivalszigetesztergom

• FEHÉRVÁRI LECSÓFŐZŐ VIGASSÁG
Szeptember 23., Székesfehérvár (
Dózsa György út – Zichy liget – Szekfű Gyula utca – Ányos Pál utca – Benyák Bernát utca – Ősz utca)
A fesztiválon több száz bográcsban, megszámlálhatatlan variációban rotyog majd a híres magyar étel. A hagyományos mellett készül itt tarhonyás, gombás, babos, tojásos, sonkás… és még számtalan fajta. A főzőversenyen, amely már több mint egy évtizedes múlttal rendelkezik, megkóstolhatják, mit készít a királyok városának Lecsókirálya. De nem csak a Lecsókirály fejére kerül korona: új gazdára talál a Sipi Emlékkupa és díjazzák a Legdekoratívabb Főzőhelyet is. A főzőversenyt gasztronómiai bemutatók, színpadi műsorok, családi programok és kézműves kirakodóvásár is színesíti.
További információ: https://fehervariprogram.hu/event/fehervari-lecsofozo-vigassag-2023

Nyitókép képforrás: https://www.wikimedia.org

Oszd meg másokkal is az eseményt!