töltöttkáposzta
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

KÁPOSZTA ÉLMÉNNYEL TÖLTVE

A káposzta egyike a legrégebben termesztett kerti növényeknek, mely igen jó tulajdonságokkal rendelkezik. Szezonjában – szeptember végétől október közepéig – több helyen tartanak káposztás napokat és fesztiválokat, ahol megismerheted a káposzta elkészítésének hagyományos módját, és megkóstolhatod a legízletesebben elkészített káposztás ételeket és savanyúságokat.

A jó fej káposzta

A káposzta egész évben kapható, olcsó, értékes tápanyagokat tartalmaz, alkalmazható fogyókúrában és gyógyító hatással is rendelkezik. Erősíti az immunrendszerünket, szebbé teszi a bőrünket és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló. Lehet fehér vagy lila fejes káposzta, kelkáposzta vagy kelbimbó. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva vagy főzve, készíthetünk belőle leveseket, főzeléket, salátákat, savanyúságokat és egytálételeket is. A leveleit változatosan megtölthetjük, de rakott formában is izgalmas étel lesz belőle. A savanyú káposzta remek és olcsó C-vitamin forrás, melyből érdemes minél többet fogyasztani.

képforrás. pixabay.com

Őszi káposztafesztiválok

● MEZŐBERÉNYI TÖLTÖTTKÁPOSZTA FESZTIVÁL
2023. szeptember 16., Mezőberény (Városi liget)

A Dél–Alföldi városban ismét megrendezik a gasztronómiai fesztivált – immár 12. alkalommal –, ahol a főzőcsapatok a legjobb receptek alapján készítik el a töltöttkáposztát. A káposztás finomságok mellé pedig kézműves vásárt, valamint kulturális és szórakoztató programot is kínálnak. A káposztás ételek mellé nóta szól, átadják a Legszebb konyhakeretek verseny díjait, megnézheted a szlovák nemzetiség műsorát, délután játszik a Rockabilly Rulez Zenekar, este pedig retro party vár.
További információ: https://mezobereny.hu

káposzta savanyúság
képforrás: pixabay.com

● HADHÁZI KÁPOSZTÁS NAPOK – Káposzta élménnyel töltve
2023. szeptember 23–24., Hajdúhadház (Vásártér, Bocskai tér)

Hajdú-Bihar megye legnagyobb gasztronómiai fesztiválján a főzni vágyó csapatok és árusok több mint 100-féle káposztás ételt kínálnak kóstolásra: lesz itt például töltött, székely, paradicsomos vagy almás párolt káposzta, káposztával töltött palacsinta, fánk, rétes és pogácsa.  A verseny alatt több helyszínen is várnak programokkal: pédául a mazsorett csoportok műsora és a 3 színpadon is zajló könnyűzenei koncertek mellett régi idők vidámparkja, lovaglás, városnéző kisvonat, egészségsziget, íjászat, kézműves udvar és kirakodó vásár, valamint a három házigazda – Lázár Chef, Csonka András és Molnár Csilla – is vár.
Fellép többek között: Balkán Fanatic ● New Level Empire ● Sterbinszky x Mynea ● Regan Lili
További információ: https://hadhazikaposzta.hu, https://www.facebook.com/hadhazikaposztasnapok

töltöttkáposzta
képforrás: Hadházi Káposztás Napok – web

● KÁPOSZTAFESZT
2023. szeptember 23–24., Vecsés (Epres és további helyszínek)

Immáron 21. alkalommal rendezik meg Vecsésen a Káposztafesztet a „hagyomány, gasztronómia, kultúra” jegyében. Betekintést nyerhetsz a sváb kultúra hagyományaiba, kiderül, hol termett és mekkorára nőtt az ország legnagyobb káposztája, kik főzik a legjobb káposztás ételeket és kik készítik a legízletesebb savanyúságokat. De lesz még káposztaemelő verseny, Dirndl- és Nemzetiségi Ruhaverseny is, valamint szüreti felvonulás és a vecsési szüreti hagyományok bemutatása. A számos autentikus zenei és táncbemutató mellett koncertet ad többek között: Follow The Flow (szeptember 23.) ● Kowalsky meg a Vega (szeptember 24.). Szombaton itt lesz még DJ Dominique, Bárány Attila és DJ Lotters is.
Vasárnap a szentmisét és a terményáldást a fesztivál egyik leglátványosabb eleme, a vasárnapi felvonulás követi, melyet egész napos kulturális programok egészítenek ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén a környezettudatosság jegyében szervezik a fesztivált.
További információ: https://www.vecsesikaposztafesztival.hu, https://www.facebook.com/vecsesikaposztafeszt

képoszta savanyúság
képforrás: Vecsi Káposztafeszt – web

● SZARVASI TÖLTÖTTKÁPOSZTA-FŐZŐ ÉS KOLBÁSZKÉSZÍTŐ VERSENY
2023. október 14., Szarvas (Piaccsarnok)

Igazi gasztroélményben lehet részed, ha ezen a napon ellátogatsz Szarvasra, ahol az ízletes töltöttkáposzták mellett kolbászok is készülnek. A versenyt zenei műsorok és előadások is a kiegészítik. A verseny mellett a rendezvény egyéb programokat is kínál, amelyek teljes egészében a gasztronómia és a helyi konyha körül forognak. Az ízletes ételek és italok kóstolói mellett gasztronómiai bemutatók és workshopok, valamint kézműves vásárok várnak, amelyek segítségével felfedezheted a helyi ízeket, megismerheted a szarvasi kulináris hagyományokat.
További információ: https://korosiszabohazak.hu/szarvasi-toltottkaposzta-fozo-es-kolbaszkeszito-verseny-szarvas-2023-korosi-szabo-hazak-programajanlo

képoszta reszelve
képforrás: pixabay.com

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!