töltöttkáposzta
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

KÁPOSZTA ÉLMÉNNYEL TÖLTVE

A káposzta egyike a legrégebben termesztett kerti növényeknek, mely igen jó tulajdonságokkal rendelkezik. Szezonjában – szeptember végétől október közepéig – több helyen tartanak káposztás napokat és fesztiválokat, ahol megismerheted a káposzta elkészítésének hagyományos módját, és megkóstolhatod a legízletesebben elkészített káposztás ételeket és savanyúságokat.

A jó fej káposzta

A káposzta egész évben kapható, olcsó, értékes tápanyagokat tartalmaz, alkalmazható fogyókúrában és gyógyító hatással is rendelkezik. Erősíti az immunrendszerünket, szebbé teszi a bőrünket és gyulladáscsökkentő hatása is kiváló. Lehet fehér vagy lila fejes káposzta, kelkáposzta vagy kelbimbó. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva vagy főzve, készíthetünk belőle leveseket, főzeléket, salátákat, savanyúságokat és egytálételeket is. A leveleit változatosan megtölthetjük, de rakott formában is izgalmas étel lesz belőle. A savanyú káposzta remek és olcsó C-vitamin forrás, melyből érdemes minél többet fogyasztani.

képforrás. pixabay.com

Őszi káposztás fesztiválok

● HADHÁZI KÁPOSZTÁS NAPOK – Káposzta élménnyel töltve
2022. szeptember 9–11., Hajdúhadház (Vásártér, Bocskai tér)

Hajdú-Bihar megye legnagyobb gasztronómiai fesztiválján a főzni vágyó csapatok és árusok több mint 100-féle káposztás ételt kínálnak kóstolásra: lesz itt például töltött, székely, paradicsomos vagy almás párolt káposzta, káposztával töltött palacsinta, fánk, rétes és pogácsa.  A verseny alatt több helyszínen is várnak programokkal: a motorostalálkozó, a hadászati bemutató és a 3 színpadon is zajló könnyűzenei koncertek mellett régi idők vidámparkja, lovaglás, városnéző kisvonat, egészségsziget, íjászat, kézműves udvar és kirakodó vásár, valamint a három házigazda – Lázár Chef, Csonka András és Molnár Csilla – is vár.
Koncertet ad többek között: Paulina / Bruno x Spacc (szeptember 9.) ● Demjén Ferenc / Roy és Ádám Trió (szeptember 10.) ● Csonka András / Irigy Hónaljmirigy (szeptember 11.)
További információ: https://hadhazikaposzta.hu, https://www.facebook.com/hadhazikaposztasnapok

töltöttkáposzta
képforrás: Hadházi Káposztás Napok – web

● MEZŐBERÉNYI TÖLTÖTTKÁPOSZTA FESZTIVÁL
2022. szeptember 17., Mezőberény (Városi liget)

A Dél–Alföldi városban ismét megrendezik a gasztronómiai fesztivált – immár 11. alkalommal –, ahol a főzőcsapatok a legjobb receptek alapján készítik el a töltöttkáposztát. A káposztás finomságok mellé pedig kézműves vásárt, valamint kulturális és szórakoztató programot is kínálnak.
További információ: https://mezobereny.hu

káposzta savanyúság
képforrás: pixabay.com

● VECSÉSI KÁPOSZTAFESZT
2022. szeptember 24–25., Vecsés (Epres és további helyszínek)

Immáron 20. alkalommal rendezik meg Vecsésen a Káposztafesztet a „hagyomány, gasztronómia, kultúra” jegyében. Betekintést nyerhetsz a sváb kultúra hagyományaiba, kiderül, hol termett és mekkorára nőtt az ország legnagyobb káposztája, kik főzik a legjobb káposztás ételeket és kik készítik a legízletesebb savanyúságokat. De lesz még káposztaemelő verseny, Dirndl- és Nemzetiségi Ruhaverseny is, valamint szüreti felvonulás és a vecsési szüreti hagyományok bemutatása. A számos autentikus zenei és táncbemutató mellett koncertet ad többek között: Irie Maffia / ValMar / Manuel (szeptember 24.) ● Bagossy Brothers Company (szeptember 25.)
Vasárnap a szentmisét és a terményáldást a fesztivál egyik leglátványosabb eleme, a vasárnapi felvonulás követi, melyet egész napos kulturális programok egészítenek ki. A gyerekeket megénekelteti majd Halász Judit és az Alma együttes is. A korábbi évekhez hasonlóan idén a környezettudatosság jegyében szervezik a fesztivált.
További információ: https://www.vecsesikaposztafesztival.hu

képoszta savanyúság
képforrás: Vecsi Káposztafeszt – web

● SZARVASI TÖLTÖTTKÁPOSZTA-FŐZŐ ÉS KOLBÁSZKÉSZÍTŐ VERSENY
2022. október 1., Szarvas (Piaccsarnok)

Igazi gasztroélményben lehet részed, ha ezen a napon ellátogatsz Szarvasra, ahol az ízletes töltöttkáposzták mellett kolbászok is készülnek. A versenytzenei műsorok és előadások is a kiegészítik. Többek között néptáncosok érkeznek, valamint neves, hazai fellépőket is hívnak. A színpadon idén Kökény Attila lép fel. A verseny legkiemelkedőbb programja a Böllér Bál, mely az esti órákban kerül megrendezésre.
További információ: https://www.facebook.com/kozossegihazezustszolok.ikszt

képoszta reszelve
képforrás: pixabay.com

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!