étel
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

9+ ŐSZI GASZTOFESZTIVÁL A BALATONNÁL

Itt az ideje, hogy megismerd a Balaton őszi arcát is, amikor különleges színekben és fényekben láthatod a tavat, amikor a zsúfoltság és a pörgés helyett nyugalom fogad. Egy kellemes kirándulás után családias hangulatú gasztrofesztiválba is bekapcsolódhatsz, ahol megkóstolhatod az itt készült zamatos borokat és az ízletesen elkészített ételeket.  Kínálnak itt újbort, murcit, süllőt és gardát, libás és kolbászos finomságokat, mellé kulturális programokat, kiváló koncerteket. Összeszedtünk több eseményt is, hogy kedvedre válogathass.

Programajánló

1. MURCIFESZTIVÁL a Kishegyen
2023. október 21., Balatonlelle (Kishegy)

A környék legjobb borászai, vendéglátóhelyei és cukrászdái települnek ki a Kishegyre, hogy egy közös fesztiválon mutassák be, hogy ilyenkor ősszel is érdemes a Balatonhoz ellátogatni. Finom falatokkal és zamatos italokkal várnak 12 órától hét helyszínen, ahol az éttermek és a borászatok mellett egy cukrászdát és egy pálinkamanufaktúrát is találsz, valamint a kézművesek is kiállítanak, s kínálják portékájukat. A gyerekeket játszóház várja.

Kishegy fesztivalok.info
Balatonlelle – Kishegy
képforrás: Murci Gasztrofesztivál – Facebook

Helyszínek és résztvevők: 1.) Konyári Pince (Vitorlás Étterem, Mimi Étterem)● 2.) Pócz Pincészet (Málna Büfé, Koltai Pince, Ikon Borászat, Fenegyerek Pálinka) ● 3.) Hegyi Borterasz (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Gianpieros Étterem) ● 4.) A Zöld ajtós ház (Garamvári Szőlőbirtok, Béládi Cukrászműhely) ● 5.) Bolemon Tanya (Várszegi Pincészet, Melis Étterem, Kedvesem Bisztró) ● 6.) Majtényi Présház (Rádpuszta Szőlőbirtok, Veszprémi Pince, Tósoky család házi szőlőlekvárok, Játszóház) ● 7.) Parkoló (FullGas Étterem, RockBurger, Sekli Étterem, Hujber Pince, Buzássy Pincészet, Androsics Birtok, Házi sajtok, Kézművesek)
További információ: https://www.facebook.com/events/302286748837017

2. SZIGLIGETI SÜLLŐFESZTIVÁL
2023. október 21–22., Szigliget (Szigligeti strand)

A Balaton őszi hangulatában élvezheted a hagyományőrző rendezvényt, ahol a kiváló halételek mellé helyi ételkülönlegességeket is kínálnak. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézművesvásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.

képforrás: pixabay.com

Program október 21-én:  Megnyitó ● Meryl Street ● Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes ● Hollóének ● Late Night Jazz Keszthely ● Fekete Linda és az Intermezzo Latin Club
Október 22-én: Drazsé zenekar ● Boombatucada ● Hanság Big Band ● Vivat Bacchus Együttes
További információ: https://www.sullofesztival.hu

3. BADACSONY BORKÖZELBŐL – bortúra Badacsonyban
2023. október 21., 28. és november 4., Badacsony (több helyszínen)

A borkóstolás és túrázás egyvelegét összegyúrva, pincéről pincére járva finomabbnál finomabb borokat ismerhetsz meg lenyűgöző látvány kíséretében. A bor mellé itt párosul a táj szépsége, a Balaton víztükre és az ég felé magasodó tanúhegyek.
Egy-egy túra három pincészetet érint, ahol 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során képzett szakvezető mesél a borvidékről, Badacsony kialakulásáról, különlegességeiről, legendáiról és az itt élő emberekről.

Badacsony Bortúra
képforrás: tourinform Badacsony

A bortúrák időpontjai, helyszínei:
OKtóber 21., 10.30 óra: Németh Pince – Borbély Borterasz – Éliás Birtok
OKtóber 28., 10.30 óra: Istvándy Borműhely – Kéknyelű Borozó – Málik Pince
November 4., 10.30 óra: Istvándy Borműhely – Kéknyelű Borozó – Éliás BirtokTovábbi információ:https://www.badacsony.com/borturak/szakvezeteses-borturak-badacsonyban

4. GASZTROHEGY
2023. október 21–22., november 25–26., december 28–30., Badacsony (több helyszínen)

Októberben újra indul a Gasztrohegy! Október 21-én és 22-én a Világok konyhája – Utazás a föld körül lesz a tematika.  Ahány vendéglátóhely, annyi ország és annyi kultúra, és még világgá sem kell menned: Olaszország, Izrael, a Balkán vagy egy tengerentúli ország gasztronómiája most itt lesz Badacsonyban.
November 5-én és 6-án az esemény tematikája: Vadak & minden, ami erdő, december 28–30-án pedig Badacsonyi történeteket hallhatsz: helyi recepteket, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján.

Képforrás: Gaszrohegy Badacsony – Facebook

A Gasztrohegy 2024-es tematikája és időpontjai: Fish & Hill – Halak a hegyen (január 20–21.) ● Tüzes hétvége – Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén (február 24–25.) ● Magyaros fogások hétvégéje – Tökéletes klasszikusok, hagyományok megcsavarva (március 23–24.) ● Beach Food – Gyere nyár! (április 20–21.)
Helyszínek
Fő helyszínek: Laposa Birtok ● Hableány ● Tilia Borvendéglő ● Hotel Bonvino Borbár ● Borbarátok Vendéglő ● Kisfaludy-ház Étterem ● Vánkos
– Kiegészítő helyszínek: Pláne Badacsony Borterasz ● Éliás Birtok ● Istvándy Birtok és Borműhely
További információ: https://www.facebook.com/gasztrohegybadacsony

5. BALATON-FELVIDÁKI KOLBÁSZSÜTŐ FESZTIVÁL
2023. október 28. Alsóörs (AMFI)

Fergeteges őszi mulatságra számíthatsz Alsóörsön, ahol az intézmények, egyesületek és egyéni résztvevők második alkalommal mérik össze tudásukat, s küzdenek a legjobb kolbászért járó elismerésért. A kolbászsütéssel párhuzamosan a Kézművesudvarban helyet kapnak a környék kézművesei, a talpalávalóról pedig Fásy Ádám és a Zeneexpressz gondoskodik majd.  A színpadon fellép még:  Csepregi Éva, Szabó Ádám, Gipsy Kings Experience feat.: Milán & Jankó, Dj-kTomek Retroboy és Dj Wégner.
A fesztivál ingyenesen látogatható.
További információ: https://amfialsoors.hu/events/details/158-ii-balaton-felvideki-kolbaszsuto-fesztival

6. BECEHEGYI BORTÚRA
2023. október 28., 14 órától, Balatongyörök (Becehegy)

Hangulatos borkóstolón vehetsz részt, ahol a Balaton szépsége mellett a hegy kiváló borait is élvezheted. Résztvevő pincészetek: Áldos Pince ● Bece Pince ● Eke Pince ● Fáró Pince ● Jurta Hotel ● Lekics Pince
További információ: https://balatongyorok.hu/programok/becehegyi-bortura

7. SZŐLŐHEGYI PIKNIK
2023. november 10–11., Zalakaros (Karos korzó)

Idén is színes programokkal, finom borokkal és étkekkel várnak Zalakarosra, a Szőlőhegyi Piknikre. A főszerepet ezúttal is a Márton-napi libaságok és a zamatos borok kapják.
További információ: https://zalakaros.hu/programok/szolohegyi-piknik-2023

8. GARDÁLIA NAPOK
2023. november 17–19., Tihany (több helyszínen)

Tihany egyik leglátogatottabb, a Balaton-felvidék egyik legnagyobb őszi eseménye, amelyen a hagyományőrzésnek és a gasztronómiának kiemelkedően fontos szerep jut. Többek között látványhalászattal, halászlé- és halételfőző versennyel, kulturális programokkal emlékeznek Tihany évszázados hagyományára, a gardahalászatra, immár 21. alkalommal.
A garda – a látott hal – Tihany nevezetessége, mely a település címerére is rákerült.
További információ: https://gardafesztival.hu, https://tihany.hu/hu

garda fesztivalok.info
képforrás: Gardália Napok – web

9. VONYARCVASHEGYI KOLBÁSZOLÓ – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny
2023. november 18., Vonyarcvashegy (Rendezvénytér)

A hagyományok felelevenítésével várnak egy falusi hangulatú disznóvágásra Vonyarcvashegyre. A napot házi pálinkával indítják, majd a disznó pörzsölésére, tisztítására és feldolgozására kerül sor, melyen akár Te is részt vehetsz. Reggelire resztelt májjal és hagymán sült, friss vérrel kínálnak, de készül majd sült császár és hús, illetve toros káposzta is. Harmonikaszó mellett megismerheted a hurka-, kolbász- és töpörtyűkészítés titkait, majd a munka végeztével a tánc sem marad el.
A kolbásztöltő versenyre 4-6 fős csapatok nevezhetnek.
További információ: https://vonyarcvashegy.hu/programok/xiv-vonyarcvashegyi-kolbaszolo-disznotoros-es-kolbasztolto-verseny

+ MÁRTON-NAPI VIGASSÁGOK
2023. november 11., több településen

Színes programokkal, libás ételekkel, újborkostolóvak és még számos izgalmas meglepetéssel készülnek a balatoni települések. Pl. Badacsony, Balatonfüred, Balaton szemes, Balatonudvari, Gyenesdiás, és tovább települések.

képforrás: pixabay.com

Nyitókép képforrás: Gasztrohegy Badacsony – Facebook

Oszd meg másokkal is az eseményt!