boros üveg
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

GASZTROFESZTIVÁLOK szeptember második hétvégéjén

2023. szeptember 8–10., országszerte

Az ország bármelyik területén is jársz, ezen a hétvégén is számos gasztronómiai fesztivállal találkozhatsz. Válogass kedvedre, s aztán kerekedj fel a családoddal, hiszen az őszi kirándulásodat a helyi ízek megismerésével tudod még inkább kellemessé tenni! Íme több mint 15 esemény szeptember 8–9 között, amelyeket jó szívvel ajánlunk.

Gasztroélmények – programajánló

SZOLNOKI GULYÁSFESZTIVÁL
2023. szeptember 8–9., Szolnok (Tiszaliget)

A fesztivál 1999 óta színesíti Szolnok programtárát, melynek fő célja az Alföld egyik legjellegzetesebb eledelének, a gulyás ételnek a bemutatása, a hozzá kapcsolódó hagyomány őrzése, ápolása.  
Lesz zenés ébresztő és felvonulás a városban a szolnoki MH Légierő Zenekar, a mazsorettcsoportok gólyalábasok és betyárok részvételével, főzőverseny, szabadtéri gasztrofilm- és mesevetítés, népzenei egyveleg, gyermekprogramok és koncertek.
További információ: https://www.magyargulyas.hu

képforrás: Szolnoki Gulyásfesztivál – web

KISKUNFÉLEGYHÁZI LIBAFESZTIVÁL
2023. szeptember 8–9., Kiskunfélegyháza (több helyszínen)

A városban és a környékén a libatartásnak évszázados hagyománya van, amelyre emlékezve immár a 22. alkalom tartják meg az eseményt. A fesztivál a  színvonalas kulturális programok mellett évről évre változatos gasztronómiai élvezeteket is kínál. Nem marad el a libából készült különleges ételek főzőversenye, amit aztán meg is kóstolhatsz. Lesz Kunsági Néptánctalálkozó, virágkötészeto show, sok-sok gyerekprogram és koncertek. A fesztiválon fellép többek között: A Láma Dalai zenekar, a Republic, a Don Lázi Swingtet és Falusi Mariann és a Kelemen Kabátban zenekar.
További információ: https://www.facebook.com/libafesztival

libák fesztivalok.info
képforrás: pixabay.com

HALASI SZÜRETI FESZTIVÁL
2023. szeptember 8–10., Kiskunhalas (Főtér)

Az esemény elmaradhatatlan programja a szombati szüreti felvonulás, melyet a színpadon citerazenekarok, mazsorettcsoportok, néptáncosok, zászlóforgatók és dobosok bemutatói követnek.
A Borudvarban finom nedűk várnak, s az ottani színpadon is egymást váltják majd a különböző műfajokban az előadók, a Konflis parkban pedig népi játékok, kézműves foglalkozások, állatsimogató és hétpróba várja a gyermekeket.
További információ: https://www.facebook.com/halasiszuretinapok

KEMENCÉS NAP ÉS BORTÚRA
2023. szeptember 8–10., Noszvaj (több helyszínen)

Noszvaj legnagyobb gasztrofesztiválja idén újrahangolva! Több helyszínen élvezheted a színes programokat, melyek között lesz bortúra a Szomolyai és Jókai úti pincesoron (szeptember 8.), kemencében készült ételek versenye (szeptember 9.), kézműves- és kirakodóvásár, gyerekeknek bábelőadás, népi játszóház vagy pónilovaglás. Szombaton este a főzőverseny eredményhirdetése után megtekinthetet a Lart pour lart Társulat műsorát, majd játszik az AIEA Jazz Trio, a nap pedig egy fergeteges utcabállal zárul.
További információ: https://turizmus.noszvaj.hu/programok/kemences-nap-2023-09-08-09/12746/

BÁTASZÉKI BORNAPOK
2023. szeptember 8–10., Bátaszék (több helyszínen)

Hagyományőrzés, szüreti felvonulás, népzene és néptáncbemutatók, gasztronómia, kitűnő borok, zene és tánc sztárfellépőkkel, fergeteges hangulat…
A színpadon ott lesz többek között az Hobo, Radics Gigi, Radics Gigi, az Anna and the Barbies, a Groovehouse, Hevesi Tamás és az Ocho Macho is.
További információ: https://www.facebook.com/bataszekert.hu

pohár fesztivalok.info
képforrás: Bátaszéki Bornapok – Facebook

CSÍPLEK KALOCSA! PAPRIKA- ÉS GASZTROFESZTIVÁL
2023. szeptember 8–10., Kalocsa (Érsekkert)

A civil szervezetek és a baráti társaságok számára paprikás ételek örömfőzése lesz az Érsekkert sétányán. A főzés mellett lesznek hagyományőrző programok, népművészeti bemutatók, lovagrendek felvonulása és kézműves vásár, a családok szórakozását gyermekelőadások és kitelepített vidámpark segíti, este pedig koncerteken bulizhatsz. Fellép többek között a Magna Cum Laude és a Republic zenekar.
További információ: https://kalokultura.hu/csiplek-kalocsa-xxxii-paprika-es-gasztrofesztival-2/

SOPRONI SZÜRETI NAPOK
2023. szeptember 8–10., Sopron (Erzsébet-kert)

Bor- és gasztronómiai rendezvény hangulatos háttérzenével és kísérő programokkal.
A Soproni Szüreti Napok a térség egyik legjelentősebb szüreti rendezvénye: hagyományosan a szüreti időszak kezdő eseménye és a nyári turisztikai szezon búcsúztatása.
Hazánk egyik legrégebbi közparkjában, az Erzsébet-kertben a Soproni borvidék kiváló borait ismerheted meg és kóstolhatod, találkozhatsz a borosgazdákkal, de számos kulturális és zenei programok is fontos szerephez jut. Fellép többek között: a Budapest Bár, a Parno Graszt, Oláh Ibolya, Sub Bass Monster és a Tárkány Művek is.
További információ: https://www.facebook.com/SoproniSzuretiNapok/

SZARVASI SZILVANAPOK
2023. szeptember 8–10., Szarvas (több helyszínen)

A szarvasi szilva háromnapos ünnepének kínálatában titkos szilvás receptek, minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények, no meg a rézüstökben rotyogó szilvalekvárok éppúgy szerepelnek, ahogyan az élő koncertek, a családi és gyerekprogramok, valamint az utcabál is. A szarvasi szilva igazi hungarikum. Kóstold meg, hogyan és hányféleképpen kínálják a Körösök szívében ezt a páratlan, ízletes gyümölcsöt! A háromnapos fesztivál péntek délután felvonulással és nyitóünnepséggel indul, majd koncertekkel és egyéb hagyományőrző programmal folytatódik egészen vasárnap délutánig.
Fellép többek között: Geszti Best Of
További információ: http://www.szilvanapok.hu

képforrás: Szarvasi Szilvanapok

ÚJPESTI BORVÍKEND
2023. szeptember 8–10., Budapest (Újpest, Szent István tér)

Borok ● Dalok● Jó FAlatok
Az idei Újpesti BorVíkenden 32 borászattal, mellette pálinkáriummal és kiváló gasztronómiai kiállítókkal találkozhatsz. Vasárnap érdemes a családdal is kilátogatnod, hiszen a gyerekeket arcfestés, gyerekszüret, lovagvár és körhinta várja, közben a szülőknek különböző ajánlatokkal készülnek a borászok.  
A BorVíkend lezárásaként a nagyérdemű idén is kiválaszthatja Újpest Város Borát. 
További információ: https://www.facebook.com/ujpestiborvikend

képforrás: Újpesti BorVíkenden – web

BADACSONYI SZÜRET
2023. szeptember 8–10., Badacsony (Móló Park)

Ismét megrendezik a szüreti mulatságot Badacsonyban, mely a vidék legszebb hagyományai közé tartozik. Az első, televízió által is közvetített Badacsonyi Szüretet 1964-ben rendezték meg a településen, s azóta is fontosnak tartják, hogy megünnepeljék a helyi borosgazdák, szőlészek munkájának „gyümölcsét”.
Szombaton szórakoztató programokkal – bábelőadással, gyerekkoncerttel, bohócműsorral, akusztikus duóval és éjfélig tartó bulival –, vasárnap pedig a fő attrakciót a hagyományos szüreti felvonulást élvezheted, mely az ország leghosszabb szüret felvonulása. Badacsonytomajról indul, és  a 71-es számú főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán halad végig. A színes forgatagot a környékbeli települések képviselői és néptáncegyüttesei mellett többek között mazsorettcsoportok, magyarországi borrendek, huszárok, lovas fogatok és fúvószenekarok alkotják.
Szombaton este 8 órától az Alba Regia táncegyüttes műsorát láthatod, vasárnap 14 órakor pedig a felvonuló táncegyüttesek gálaműsora kezdődik. Kb. 16 órakor Cserpes Laura ad koncertet.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/badacsonyi-szuret-2023

VANYARCI HALUSKAFESZTIVÁL
2023. szeptember 9., Vanyarc (Szabadtéri Színpad és környéke)

A Nógrád megyei szlovák településen szeptember második szombatján tartják már évek óta a népszerű fesztivált. A főzőcsapatok különféle ízesítésű haluskával (sztrapacskával) várnak, mely, mint tudjuk, ennek a vidéknek a jellegzetes étele, „a tót atyafiak – a jó palócok” népszerű eledele. A sztrapacskafőző verseny mellett a programban elmaradhatatlan a haluskaevő verseny, a népviseleti bemutató, a folklórműsor, a gyermekprogramok, a kézműves kirakodóvásár, de megtekintheted a falu nevezetességeit és több kiállítást is.  
További információ: https://www.facebook.com/vanyarcihaluskafesztival

néptáncosok
képforrás: Haluskafesztivál – szervező

GÖCSEJI SZILVAFESZTIVÁL
2023. szeptember 9., Szilvágy (Szilvágyi Kultúrház és Pajtaszínház)

Igazi falusi hangulatban lehet részed a gyönyörű Zala megyei településen, mely a Göcseji tájegységhez tartozik. Lesz itt bográcsos ételek főzőversenye, pálinkamustra, szilvás sütik minden mennyiségben. Délután kulturális program minden korosztálynak, este táncház nemcsak fiataloknak!
További információ: https://szilvagy.hu

SZÜRETI FELVONULÁS ÉS MULATSÁG
2023. szeptember 9., Verőce (Strand)

Szüreti felvonulás lovasokkal, kisvonattal, teherautókkal a Pomázi Tűzoltó Zenekar kíséretével. Gyülekező 13.30 órakor az Árpád úti kápolnánál. Utána gyerekeknek népi játszópark és bábszínház, felnőtteknek szkanderbemutató és -verseny lesz, de szól majd térzene, este pedig strandbuli vár hajnalig.
További információ: https://www.facebook.com/events/1838550413230406

képforrás: Verőcei Művelődési Központ

KANIZSAI BOR- ÉS DÖDÖLLE FESZTIVÁL
2023. szeptember 8–9., Nagykanizsa (Erzsébet tér és környéke)

Az ősz beköszöntével ismét megrendezik a kanizsai dödölle és az elmaradhatatlan kísérőjének, a bornak az ünnepét. Az idén 17. alkalommal valósul meg a kétnapos esemény, melynek egyik kiemelt programja a dödölle és egyéb tájjellegű ételek főzőversenye, mely szeptember 9-én valósul meg. A gyerekeket foglalkozások és játszóházak, a felnőtteket pedig koncertek várják. Igazi családi programra számíthatsz, és természetesen ízletes borokra, finom dödöllére minden mennyiségben.
További információ: https://kanizsaikultura.hu/dodolle-fesztival

SZOBOSZLÓI BIRKA- ÉS SLAMBUCFŐZŐ ÖRÖMNAP
2023. szeptember 9., Hajdúszoboszló (Repülőtér)

A régió egyik legnagyobb olyan gasztronómiai rendezvénye, ahol a baráti társaságok, egyesületek gyűlnek össze és együtt készítik a finomabbnál finomabb, szabad tűzön, bográcsban készült ételeket, mely lehet slambuc, vagy birkából készülő finomság. A rendezvény nem verseny, hanem inkább egy közösségi összejövetel, a jókedv és vidámság ünnepe. A gasztronómiai hagyományápolás mellett kulturális programok színesítik az eseményt.
További információ: https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/szoboszloi-birka-es-slambucfozo-oromnap

képforrás: Kovács Máté Művelődési Központ

VADPÖRKÖLT- ÉS BORFESZTIVÁL – Zalai Teríték
2023. szeptember 8–10., Zalaegerszeg (Belváros)

Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fővárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdősebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdők borítják. Az idei programok augusztus 24-től elkezdődtek már, s szeptember 10-ig tartanak. A gasztroélmények, a borutca vagy a kiállítások mellett lesznek népzenei műsorok és néptáncbemutatók, operett- és musicalest, valamint koncertek is. Fellép többek között az Irie Maffia, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, a Lóci játszik és a Valmar is.
További információ: https://zalaiteritek.hu/programok-2023

GYENESDIÁSI SZÜRETI VAIGASSÁGOK
2023. szeptember 9., Gyenesdiás (Rendezvénytér)

Ismét színes, jó hangulatú szüreti mulatságra számíthatsz Gyenesdiáson, ahol majd jelmezes felvonulással veszi kezdetét a rendezvény. A felvonuláson Te is rész vehetsz, akár beöltözve is gyalogosan vagy feldíszített járművel, legyen az kerékpár, kiskocsi, talicska, kis- és nagytraktor vagy akár lovasfogat.

képforrás: Tourinform Gyenesdiás

A menet megérkezését követően a Zala Balaton-Part Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi koncertje szól, majd késő estig műsorok következnek. Lesznek szüreti hagyományőrző programok, néptánc- és népdalbemutatók, helyi csoportok és partnertelepülések folklór programjai, s koncertek. Játszik a Canischa Cronica Zenekar , s a Crazy Live Band. Közben finom ételeket kóstolhatsz – az ilyenkor szokásos birkagulyást, töltött káposztát, illetve minden piacon kapható finomságot. Az eseményt fergeteges mulatság zárja.
További információ: https://www.gyenesdias.info.hu/esemenyek/gyenesdiasi-szureti-vigassagok

Nyitókép képforrás: Tourinform Gyenesdiás

Oszd meg másokkal is az eseményt!