borkóstoló
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

KÓSTOLD KÖRBE HAZÁNKAT!

7 gasztrofesztivál augusztusban

Ízletes borok, lecsók, szürkemarhából vagy babból készült ételek, göcseji ízek… mind szerepelnek az augusztusi kínálatban. Minden hétvégén vannak gasztrofesztiválok, melyek közül 7 olyan eseményt ajánlunk, amelyek hazánk más-más tájegységének ízvilágába kóstolhatsz be.

1. LECSÓFESZTIVÁL
2022. augusztus 5–6., Zsámbok (Sport és Közösségi Park)

„Lecsót a keceléből” hagyományőrző fesztivál. Már hagyomány a lecsófőző verseny a településen, ahol különböző ízesítéssel készülnek a lecsók. A lecsókóstolás mellette megismerheted a település hagyományait és értékeit, a helyi alkotók munkáit, a paprika termesztés sajátosságait. Lesznek népművészeti csoportok bemutatói, színházi előadások, kiállítások, koncertek, zárásként pedig tűzijáték.
További információ: https://www.facebook.com/zsambok2116

2. SOKAC BABFŐZŐ FESZTIVÁL
2022. augusztus 6., Mohács (Táncsics Mihály utca)

Majd három évtizedes múlttal rendelkezik a mohácsi népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő babfőző fesztivál. A horvát nemzetiség, a sokácok jellegzetes ételén alapszik, amely tűzálló cserépedényben (“köcsögben”), szabad tűzön készül.

képforrás: Mohács – web

Ilyenkor közel 100 köcsögben fő az étel, az utca szinte teljes hosszában megterített asztalokkal van berendezve. A fesztivál ideje alatt a jellegzetes horvát-sokác muzsika, a kóló szól, este pedig sokácbál zárja a rendezvényt.
További információ: https://www.mohacs.hu

3. NESZMÉLYI BORÜNNEP ÉS HALNAPOK
2022. augusztus 5–7., Tata (Esterházy-kastély tér)

Kiváló alkalom a finom borok és az ízletes halak kóstolására az esemény, mindett gyönyörű helyszínen, Tatán, az Öreg-tó mellett. Az eseményen 15 kiváló borászattal és egy pálinkaházzal találkozhatsz, s kóstolhatod meg a termékeiket a hozzájuk passzoló halételek kíséretében, mellé pedig kulturális programokat kínálnak. A helyi előadók mellett országosan ismert együttesek is fellépnek. Például: a 100 Tagú Cigányzenekar (mini) (augusztus 5.), a CimbaliBand (augusztus 6.) vagy Ferenczy György és a Rackajam (augusztus 6.). Az eseményre a gyerekeket is várják, hiszen több gyerekprogrammal is készülnek.
További információ: https://www.facebook.com/neszmelyiborvidek

4. BADACSONYI SZÜRKEBARÁR és MAGYAR SZÜRKEMARHA ÜNNEP
2022. augusztus 12–14., Badacsonytördemic (Faluház udvara)

Ezen a hétvégén szürkemarhából készült ételeket, hozzá badacsonyi szürkebarát borokat kóstolhatsz.
A szürkemarha igazi hungarikum, amelyet a Balatonnál is találsz szép számmal. A fesztiválon megtudhatod, milyen ízű a belőle készült gulyás. No meg a badacsonyi bor… Szombaton a karcagi vendégeké a főszerep, akik hungarikum birkapörköltet készítenek, délután pedig folklórműsor, este koncert, majd utcabál szórakoztat majd. A rendezvény zárónapján az ország minden tájáról érkező csapatok mérikössze a tudásukat, akik szürkemarhából főzik majd a gulyást. Végig nyitva lesz a borudvar, ahol a badacsonyi régió borait kóstolhatod, és megtartják a magyar kézműves portékák vásárát is.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/badacsonyi-szurkebarat-es-a-magyar-szurkemarha-unnepe/

5. ÍZES GÖCSEJ – Zalaszentgyörgyi Folkpiknik
2022. augusztus 13., Zalaszentgyörgy (határ)

Dödölle, igazi zalai lakodalmi rétes, kukoricamálé, békebeli szilvalekvár, tejfölös-vargányás krumplileves, göcseji lecsó… – igazi zalai ízek, amiket megkóstolhatsz a pikniken. Hozd a „kockás” plédet, terítsd le, helyezd kényelembe magad! Hallgasd egész délután a zalai népzenét, kóstolgass, talán még táncra is perdülsz, vagy dalra fakadsz, vagy csak megismerkedsz másokkal és beszélgetsz. Közben sétálhatsz egyet, hiszen Zalaszentgyörgy és környéke számos látnivalót tartogat.
További információ: https://www.facebook.com/events/1493262271018125/?_rdr

6. FALUSI VENDÉGFOGADÓK 14. NEMZETKÖZI SÜTŐ-FŐZŐ FESZTIVÁLJA
2022. augusztus 20., Szederkény (Ulbert Pince Vendágház előtt)

A fesztiválon hazai és határon túli falusi vendégfogadók, hagyományőrzök 5-5 fős csapatai mérik össze tudásukat, akik egy előre összeállított egységes nyersanyagcsomagból készítenek menüsort. Természetesen ezeket a verseny után Te is megkóstolhatod. A színpadon hagyományőrző táncegyüttesek és kórusok lépnek fel, de lesz parasztolimpiai is, büfé és helyi termékek vására is.
További információ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057591822222

7. VULKANIKUS BOROK FESZTIVÁLJA
2022. augusztus 26–28., Gyöngyöspata (több helyszínen)

A Hétsoros Pincedombon, mely a rendezvény állandó helyszíne, a patai „házi” borászatok kitárják pincéjük ajtaját, s legjobb boraikat kínálják finom palóc ételekkel kiegészítve. De lesznek itt a Kárpát-medence területéről érkező vendégborászok is, akik szintén vulkanikus területeken gazdálkodnak.

borok
képforrás: Vulkanikus Borok Fesztiválja – Facebook

A borkóstolók mellett lesznek kiállítások, templomkoncertek, mesterkurzusok. vezetett túrák és tűzzsonglőr-bemutató is, s megtartják a Pincepörkölt-főző Fesztivált is. Koncertet ad többek között: St. Martin, Báder Ernő és Cigányzenekara. Az esemény patai táncházzal zárul.
További információ: https://www.facebook.com/vulkanikborfeszt.pata/

Nyitókép képforrás: Vulkanikus Borok Fesztiválja – Facebook

Oszd meg másokkal is az eseményt!