ugráló gyerekek
FESZTIVÁLOK,  Kiállítás,  Művészeti

FOTÓHÓNAP 2022

A magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata idén is sokszínű programkínálattal indul a Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében. Ezúttal 38 kiállítás csatlakozott a legnépszerűbb országos fotófesztiválhoz, ahol a kisebb galériák mellett részt vesznek nagy nevű intézmények is, illetve Budapest mellett vidéken is találkozhatsz a Fotóhónap programjaival október közepétől november végéig.

A Fotóhónap kiemelt kiállítása: Juhan Kuus fotói a Mai Manóban

A fesztivál fő kiállításán ezúttal is egy egyedülálló fotográfus képeit láthatod. Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve címmel az észt származású, de Dél-Afrikában élő és alkotó világhírű dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus fotóit állítja ki a Mai manó Ház. Képei a Dél-Afrikában zajló konfliktusok harcait és brutális erőszakát örökítik meg, ami iránt a sajtó világszerte érdeklődött az 1980-as, 90-es években, de az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a föld kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják. Képei és fotóriportjai rendkívül nagy hatásúak, képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni. Juhan Kuus munkáit a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte. A Mai Manó Házban látható átfogó tárlat először hozza el hazánkba a fotográfus munkásságát.
A kiállítást megtekinthető: 2022. október 19. – 2023. január 15.
További információ: https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-kozvetlen-tortenelem-juhan-kuus-eletmuve

kislány
A girl poses against a wall for a photograph, at the historical Muslim Malay Quarter of Bo-Kaap. Upper Cape Town, South Africa, 1973 – Juhan Kuus fotója
képforrás: Mai Manó Ház

Izgalmas kiállítások, változatos kísérőprogramok

A nagyszabású bemutatóval együtt idén 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel a Fotóhónap sokoldalú programja. A Magyar Fotográfiai Múzeumban Gink Károly, a PaperLab Galériában Ata Kandó és André Kertész, a Foton Galériában Hajdú József, az ArtPhoto Galériában Robitz Anikó, Minyó Szert Károly és Barta Zsolt, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Dezső Tamás és Hans van der Meer, a Várfok Galériában Czigány Ákos, a Faur Zsófi Galériában Kudász Gábor Arion és Kudász Emma Johanna, valamint Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás, majd Gáti György, a TOBE Gallery-ben Almudena Romero képei láthatod a fesztivál ideje alatt.
Idén a Fotóhónaphoz csatlakozik a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé is MANU-TÍPIA című átfogó tárlatával, valamint – már hagyományosan – a World Press Photo 2022 kiállítás és az Art Market programsorozata. A több mint 300 tagot számláló Magyar Fotóművészek Szövetsége 2022-ben négy új taggal bővült, az ő munkáikat az Art Marketen láthatja a nagyközönség.

A több mint húsz budapesti galéria és kulturális intézmény mellett vidéki helyszínek is csatlakoznak: idén Esztergom, Gödöllő, Gyula, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pécs, Salföld, és Veszprém is helyszínt ad a Fotóhónap kiállításainak.

A Fotóhónaphoz csatlakozó kiállításoklistáját itt találod: https://www.fotohonap.hu/#kiallitasok

A kiállítások mellett országszerte tárlatvezetések, szakmai előadások és egyéb kísérőprogramok színesítik a kínálatot. A hagyományos fotóalapú műfaji kereteket kiszélesítve, különféle határterületeket bevonva jön létre a Fotóhónap változatos összművészeti programkínálata, hiszen a fotográfiák mellett például képzőművészeti, videóművészeti és irodalmi alkotásokkal egyaránt találkozhatsz majd.

FOTÓHÓNAP 2022
2022. október közepe – november vége, Budapest és több vidéki város
https://www.facebook.com/fotohonap.hu

Nyitókép: First day of the school holiday … uth Africa. 8 December 2003Juhan Kuus fotója
képforrás: Mai Manó Ház

Oszd meg másokkal is az eseményt!