sült hal fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁLOK október második hétvégéjén

2021. október 8–10.

Október 8–10-én változatos őszi gasztronómiai és hagyományőrző programokkal várnak országszerte legyen az szüreti mulatság, borkóstolás, halnapok, burgonya- vagy tökfesztivál. Kóstolhatsz pálinkát, murcit vagy kézműves söröket, de lesznek olyan helyek, ahol gombás ételekkel vagy sült gesztenyével várnak.

Gasztrofesztiválok 2021. október 8–10. között

KISKUNHALASI BURGONYANAPOK
2021. október 8–9., Kiskunhalas, (Sóstó Csárda)

Az első nap elsősorban a szakmának szól, több mint hat ország nemesítőinek és vetőburgonya-előállítóinak a részvételével. Több országból érkeznek termelők, mindemellett a hazai burgonyák széles kínálatát is végig pásztázhatod. Előadások, konzultációk teszik lehetővé, hogy még több információt szerezz be a burgonyáról. A második napot a szélesebb közönségnek szervezik: ekkor tartják a burgonyás ételek főzőversenyt, melyet izgalmas programokkal egészítenek ki.
További információ: https://agraragazat.hu/esemeny/vii-kiskunhalasi-burgonya-napok-mezogazdasag

DUNAKANYAR BOR- É PÁLINKAÜNNEP
2021. október 8–10., Vác (Dunapart)

Az őszi Dunakanyar a bor és a pálinka rajongóit várja Vácra, ahol a korábbi évekhez képest még nagyobb lesz a kínálat. A bor- és a pálinkakóstolások mellett az ingyenes esemény színpadán néptáncegyüttesek produkciót láthatod, a kisebbeket gyerekműsorok szórakoztatják. Vasárnap délután szüreti felvonulás lesz a Váci Néptáncegyüttessel. Esténként koncerteket élvezhetsz, melynek fellépői: Animal Cannibals (október 8., 21 óra) ● Horváth Tamás (október 9., 20 óra) ● Lóci játszik (október 10., 19 óra)
További információ: www.dkri.hu

MINDSZENTHAVI MULATSÁG
2021.október 8–10., Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud (több helyszínen)

A Tokaj-Hegyaljában található két kis falu sokkal több értéket tartogat, mint gondolnád. Élnek itt kézművesek és elhivatott borászok, ahogy szobrász és fotóművész is. Ők látnak vendégül, hogy egy vidám mulatság keretén belül megismerhesd a helyi értékeket. Különleges programmal készülnek, melyek között a tematikus borkóstolók, a sajt-bor párosítás kipróbálása, a pezsgőkóstolás, a sajtkészítés, a lekvárkülönlegességek vagy a helyi termékek kóstolása épp úgy szerepel, mint például a Borecet Múzeum látnivalóinak a megtekintése, a helyi gasztronómia feltérképezése, egy könyvbemutató, a gyerekprogramok vagy a szüreti felvonulás.

képforrás: pixabay.com

Lesznek dűlőtúrák és borvacsorák bodrogkeresztúri borokkal, tematikus borkóstolók, pezsgőkóstolás, szüret, mustkóstolás és aszúszedés, kiállítások, folk- és jazzkoncertek, népi játékok és gyerekfoglalkozások. A borok mellé a finom fogásokat a környék legjobb éttermei, szakácsai, sajt- és lekvárkészítői biztosítják. Az egész falu ünnepel, ahol gasztronómiai és kulturális élményeket gyűjtögethetsz.
Borászatok listája: Babits Pince ● Bodrog Borműhely ● Bott Pince ● Dereszla ● Füleky Pincészet ● Hangavári Pincészet ● Henye Borászat ● Illés Pince ● Kikelet Pince ● Majoros Szőlőbirtok ● Orsolyák Attila ● Patricius Borház ● Puklus Pince ● Rozgonyi Pince ● Szélkiáltó Pince ● Tokaj Nobilis
További információ: XII. Mindszenthavi Mulatság 

VELEMI GESZTENYENAPOK
2021. október 8–10, Velem (több helyszínen)

A Vas megyei településen és környékén nagyon sok gesztenyefa található, hiszen a szelídgesztenye az Alpokalja kincse – így nem csoda, hogy Velem gasztronómiai és hagyományőrző ünnepe is a szelídgesztenyéhez kapcsolódik.

képforrás: pixabay.com

A pénteki előadások és filmvetítés után, szombaton és vasárnap színes vásári forgataggal várnak, ahol megtalálod a helyi termékeket, találkozhatsz az alkotókkal, akik szívesen bemutatják mesterségüket, itt lesznek  a környék borászai, és természetesen nem marad el a tradicionális (nyílt lángon) gesztenyesütés sem. A színpadon a kisebbeket zenés mesejátékok szórakoztatják, valamint a környék néptánccsoportjai és énekkarai mellett fellép Danics Dóra és a Cimbaliband (október 9., 17 óra) és Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák (október 10., 17 óra) is.
További információ: https://www.facebook.com/velemigesztenyenapok

KÓSTOLD KÖRBE! Bor & Gasztrofeszt Siófokon
2021. október 9., Siófok (Plázs)

A Balatoni Kör tagjai – borászok, vendéglátósok, pálinkafőzdék, cukrászok – elhozzák nektek a siófoki Plázsra, közvetlenül a vízpartra, az őszi Balaton mesés ízeit, zamatait.
Gyere el és kóstold körbe a Balatont Siófokon!
Bővebb cikkünket a Kóstold Körbe eseménysorozatról itt találod: Ősszel tovább pörög az élet a Balatonnál
További információ: https://balatoni-kor.hu,
https://www.facebook.com/events/3066024730387920/?ref=newsfeed

MURCI GASZTROFESZTIVÁL
2021. október 9., Balatonlelle (Kishegy)

A környék legjobb borászai, vendéglátóhelyei és cukrászdái települnek ki a Kishegyre, hogy egy közös fesztiválon mutassák be, hogy ilyenkor is érdemes a Balatonhoz ellátogatni. Finom falatokkal és zamatos italokkal várnak nyolc helyszínen, ahol az éttermek, borászatok mellett két cukrászdát és egy delikátüzletet is találsz, avalmint a kézművesek is kiállítanak, s kínálják portékájukat. A megszokott helyszínek mellett egy új hely is bemutatkozik, a Bolemon tanya, amely skanzenszerű épületeivel, gondozott kertjével kiválóan beleillik a kishegyi hangulatba.

Kishegy fesztivalok.info
Balatonlelle – Kishegy
képforrás: Murci Gasztrofesztivál – Facebook

Helyszínek és résztvevők: Konyári Pince (Vitorlás Vtterem, Pavilon) ● Pócz Pincészet és Borterasz (Márton Cukrásza, Koltai Pince, Málna Büfé) ● Hegyi Borterasz (Bujdosó Szőlőbirtok, Gianpiero’s Étterem) ● A Zöld ajtós ház (Garamvári Szőlőbirtok) ● Bolemon tanya (Melis Étterem, Kedvesem Bisztró, Várszegi Pincészet) ● Kápolna előtti parkoló (BL YachtClub, BL Delikát, Hujber Pincészet, Rock Burger, Kolovics füstölt finomságok műhelye, kézművesek árusok) ● Majthényi Présház (Geleta Cukrászda, Ikon, Holiday Park, Baba-Mama Birodalom) ● Kis Csárda (Veszprémi Pincészet)
További információ: https://www.facebook.com/events/592315165233834/

SZÜRETI MULATSÁG
2021. október 9., Hollókő (Ófalu)

A település lakói szüreti fesztivállal ünneplik a termények betakarítását. Díszes viseletükben vonulnak fel hintók és lovasok kíséretében, ezzel köszöntve a bőséges termést.
A szüreti felvonulás 13 órakor indul a Palóc útról végig az Ófalun lovasokkal, hintókkal, néptáncosokkal és maskarásokkal. A Pajtaárok színpadon a Hollókői Táncegyüttes és az Üllési Fonó Néptáncegyüttes lép fel, és népi muzsika szól a Folt zenekartól. A kézműves vásárban válogathatsz a különleges portékák között, valamint a rendezvényen a bor készítésének első lépéseit is megismerheted, mint például a szőlőpréselést – a friss mustot meg is kóstolhatod.
További információ: https://www.holloko.hu/hu/hirek/oktober-9en-szureti-mulatsag-lesz-hollokon.html

ZEMPLÉNI SZABAD PÁLINKAFESZTIVÁL
2021. október 9., Füzér (Rendezvénytér)

A 12. alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a pálinkaműhelyek bemutatkozása és a helyi termékek kóstolója, valamint versenye mellett lesz kézműves vásár, középkori fegyverbemutató, gyerekműsorok, középkori játszóház, kulturális és gasztronómiai programok: gyerekműsorok, népzene, néptánc, koncert, étel-ital, bál  és pálinkák – minden, ami szem-szájnak ingere.
Üvegbe zárt ízek –  a Hegyközi helyi termékek és pálinkák versenye október 8-án zajlik.
További információ: https://www.fuzer.hu/xii-zempleni-szabad-palinkafesztival/

ÁGFALVI GESZTENYEFESZTIVÁL
2021. október 9–10., Ágfalva (Vadon Lovas Club)

Az Alpok lábánál, Soprontól 4 km-re található települést ilyenkor a sült gesztenye illata lengi körül. A gesztenye ünnepén sütve és főzve is megkóstolhatod, hiszen készülnek itt gesztenyemézzel,  különféle gesztenyés ételekkel és süteményekkel, amik mellé pedig forralt bort és mustot is kínálnak. Lesz népművészeti kirakodóvásár és kézműves foglalkozás, tánc- és egyéb bemutatók, zenekarok, szórakoztató és könnyűzenei programok. A gyerekeket egész nap lovaglás, sétakocsikázás, pónilovaglás, állatsimogató, ugrálóvár és szórakoztató játékok
További információ: https://www.facebook.com/events/240381514681245

BÜKKSZENTKERESZTI GOMBANAPOK
2021. október 9–10., Bükkszentkereszt (több helyszínen)

Miskolctól néhány kilométerre, a Bükk-hegységben, 600 m átlagmagasságban fekszik a hegyek által körbezárt völgykatlanban ez a kis ékszerdoboz, amely helyszíne a gombanapok.

Bükkszentkereszt fesztivalok.info
Bükkszentkereszt
képforrás: Bükkszentkereszt – web

Lesz főzőverseny, ahol gombából készülnek az ételek, lesz gombakiállítás, gobásztúra, kutyás szarvasgombabemutató, kézműves vásár, gyermekfoglalkozások, valamint mindkét napon zenei fellépők is színesítik a programot. Többek között koncertet ad: Balkán Fanatik (október 9., 17 óra) ● Miskolci Illés Emlékzenekar (október 9., 19 óra) ● HaveRock Zenekar (október 10., 14 óra)
További információ: https://bukkszentkereszt.hu/rendezvenyek-2021

GYŐRI HALNAPOK
2021. október 9–10., Győr (Radó sziget)

A halételek elkészítésének változatos kínálatát élvezheted a győriek egyik kedvelt találkozóhelyén, a Radó szigeten. Az első Győri Halnapokon az ország jobbnál jobb éttermei kínálják majd a különleges, a tájegységekre jellemző halételeket. Így kóstolhatsz például szegedi, balatoni, szigetközi vagy bajai halászlét, hagyományos harcsapaprikást és halburbert is. Az ínyenceket egészben sütött süllő, keszeg és kárász is várja, de lesz egy különleges újdonság is, a harcsacsinta. Ha esetleg nem kedvelnéd a halételeket, akkor sem maradsz éhes: többek között churros, kürtőskalács és lángos is szerepel a választékban.

sült hal fesztivalok.info
képforrás: pixabay.com

A gasztronómiai kínálat mellett kulturális élménnyel is számíthatsz. A sziget ikonikus pavilonjában  október 9-én Star Machine szolgáltat vérpezsdítő térzenét, valamint fellép a különleges kisugárzású, gyönyörű hangú Michelle Myrtill. Ebédidőben Szórádi Árpáddal szól a nóta. Október 10-én Mohácsi Attila, a Győri Nemzeti Színház színművésze varázsol el az olasz ihletésű Érzések és Sugallatok műsorával. Az esti szórakozásról a Petúnia Nyaral zenekar gondoskodik.
Gyermekek a Mesegyár Gyerekzenekar és a Csokigyáros showműsorán szórakozhatnak.
További információ: https://www.gyorplusz.hu/programok/1-gyori-halnapok

OKTÓBERI SÖRFESZTIVÁL
2021. október 9–10., Visegrád (Rendezvénytér)

A sörfesztivál változatos programmal vár Visegrádra, ahol a vásáron és a különböző gyermekprogramokon kívül lesz gasztrofesztivál is, melyen visegrádi éttermek kínálnak kóstolót.

képforrás: Visegrád – web

A színpadon a különböző nemzetiségi folklór csoportok lépnek fel, többek között a helyi óvoda és iskola gyermekcsoportja, a Visegrádi Férfi Dalkör és a helyi fúvószenekar, de érkeznek csoportok Nagymarosról, Verőcéről, Pomázról, Berkenyéről, Pilisszentlászlóról és Dunabogdányról is.
A rendezvényen bemutatkozik Visegrádi Sört, amit természetesen meg is kóstolhatsz.
További információ: https://www.visegrad.hu/aktualis/esemenyek/iii-oktoberi-sorfesztival-visegrad

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!