FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia,  Hagyományőrző / Történelmi

ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL…

8 farsangi esemény

Még javában tart a farsangi időszak, amelyhez országszerte számos program kapcsolódik. Ezeken Te is átélheted a farsangi hagyományokat, részt vehetsz téltemető és tavaszköszöntő ünnepségeken, megkóstolhatod a farsangi fánkot, s akár egy vidám, farsangi táncmulatsággal is zárhatod a napot.

A farsangi időszak Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart, vagyis idén január 6-tól február 22-ig. A farsangot záró dátum minden évben változik, hiszen Hamvazószerda mozgó ünnep: a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig tart.

Űzzük el együtt a búbánatot, a szomorúságot, a szürkeséget és a telet!

A farsangi hagyományokról, népszokásokról itt olvashatsz bővebben: Ha farsang, akkor FÁNK!

Farsangi események, amelyeken garantáltan vidám lesz a hangulatod

● LELLEI GASZTRO FARSANG 
2023. február 4., Balatonlelle (Rendezvénypark)

Az eseményen a balatonlellei és a balatonboglári borászok és vendéglátósok részvételével külön a rendezvényre összeállított menüsorral, farsangi ételekkel és italokkal, élő zenével, este pedig jelmezversennyel várnak a Balaton déli partján.
További információ: https://www.facebook.com/events/1145972352671591

● HAGYOMÁNYŐRZŐ FARSANG PANYOLÁN
2023. február 4., Panyola

Szatmári állatalakoskodás! A szatmári falucska már nemcsak a zamatos nedűjéről ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom és különleges ételeiről, valamint fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is egyaránt. Kilencedik esztendeje február első hétvégéjén tartja télűző eseményüket állatalakoskodó jelmezes felvonulással, szatmári dramatikus játékkal és megannyi portaprogrammal.
További információ: https://www.panyola.hu

HÁJASTÉSZTA- ÉS FÁNKSÜTŐ VERSENY
2023. február 11., Csömör (Petőfi Sándor Művelődési Ház)  

Ezen a hétvégén már a 24. hájastészta- és fánksütő, valamint a 10. lekvárfőző versenyre kerül sor Csömörön. A helyszínen elkészített tésztaféleségeket 14 órától kóstolójeggyel tudsz megvásárolni és megkóstolni. A versenyzők valamennyien saját recept alapján dolgoznak, így garantált a házias ízek élménye. A lekvárfőző versenyen 3 dl lekvár leadásával lehet részt venni. Mindkét versenyen szakavatott zsűri bírál, amelynek elnöke Hargitai György mesterszakács lesz.
További információ: https://www.muvhazcsomor.hu/esemenyek/xxiv-hajasteszta-es-fanksuto-verseny-x-lekvarfozo-verseny

● Mohácsi BUSÓJÁRÁS
2023. február 16–21., Mohács (Belváros)

Magyarország legkedveltebb és legrégebbi télűző farsangi karneválja. A Mohácsra települt sokácok híres népszokása, a busójárás mára már világszerte ismert, az UNESCO szellemi örökség listáján is szereplő hungarikum. Az eseményen az egész település részt vesz: több száz busó és maskarás búcsúztatja ilyenkor a telet, melyet koncertek, táncház, felvonulás, vetélkedők, színházi előadások, kézműves vásárok, máglyagyújtás és maszkfaragás is kiegészít.
Bővebben az eseményről itt olvashatszMOHÁCSI BUSÓJÁRÁS
További információ: https://www.mohacsibusojaras.hu

Busójárás
Mohácsi Busójárás
képforrás: Fesztiválok.info

● ORSZÁGOS FARSANGI FÁNKFESZTIVÁL
2023. február 17–18.,Nagykanizsa (több helyszínen)

15. alkalommal rendezi meg a város a hagyományos fesztiválját, ahol fánksütő versennyel, fánkkóstolással és farsangi karnevállal várnak. Lesz Télbúcsúztató farsangi maszkázás, Népek zenéje – népek tánca, musicalslágerek, a sztárvendégként pedig pedig Tabáni István lép fel. A legjobb receptek alapján készült fánok vására mellett lesz kézműves termékek vására, szépség- és egészségpontok, gyereksziget és különleges gasztronómia, este pedig retro buli vár.
További információ: http://farsangifankfesztival.hu

● LOVASFARSANG NAGYVÁZSONYBAN / PÁLINKAMUSTRA
2023. február 18., Nagyvázsony (Reményi Antal Rendezvényház)

Pálinkamustra, lovas felvonulás, kiszebábégetés, télűzés és farsangi mulatság vár Nagyvázsonyban.
További információhttps://www.facebook.com/nagyvazsony.hu

● FŐTÉRI FARSANGI FORGATAG
2023. február 18., Vác (Március 15. tér)

A tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezett esemény idén újra várja a farsangolókat. Lesz fánk- és lekvárverseny, kézműves foglalkozás, téltemetés, jó kedv, mulatság, valamint nem marad el a csoportok jelmezes felvonulása sem. A jelmezversenyre nevezhetnek kisgyermekek, családok, csoportok, ahol díjazzák majd a legeredetibb és legviccesebb jelmezeket.
További információ: https://visitvac.hu

MÁTRAI BOROTVÁLÓS ASSZONYFARSANG
2023. február 18., Parádsasvár (Piac tér, Rákóczi utca)

A Borotválós Asszonyfarsang egyedi és különleges hagyomány a Mátrában. A Parádsasvárra betelepült szlovák üvegfúvó mesterek hozták magukkal ezt a népszokást. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti bálravalót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Maskaráikhoz régi ruhákat, gyakran férjük ruháit használták fel, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A szimbolikus hatalomátvétel eszköze, a borotva fából készült, a pamacs pedig nyúllábból vagy disznósörényből. Púderként lisztet használtak, a borotválás után pedig tükör helyett lyukas szitát vagy szakajtót mutattak a férfiaknak. Így járták be énekelve, tréfálkozva a falut, úgymond férfi módra. A férfiak nem menekülhettek előlük, a fizetniük kellett: belátásuk szerint lisztet, tojást, cukrot és sót adtak. Ebből készítették el utána a több száz pampuskát, azaz a farsangi fánkot az esti mulatságra.
Program: Vendégvárás / Megnyitó / Maskarás – Mókázás / Mulatozás / Maskarás felvonulás a falu főutcáján az Áldás Együttes kíséretével (11.30 óra) / Zene – Mulatozás – Tánc  – Tombola (14 órától)
További információ: https://www.gyongyos-matra.hu/esemenyek/borotvalos-asszonyfarsang

képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület – web

● REMÉLÉS
2023. február 18., Novaj (település utcái)

A Remélés alakoskodó farsangi szokás Novajon, egykülönleges és egyedülálló téltemető–tavaszváró esemény a farsang végéhez közeledve. A legények maskarába öltözve egy ál-lakodalmas menetben végigvonulnak a község utcáin, bekormozva a lányok arcát. Ezt azért teszik, mert a koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, a rossztól, azvátoktól, a betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is megjósolhatja. A menetben bárki részt vehet, de vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurái: így például a drótos tót, a köszörűs, a tollas zsidó vagy a kéményseprő. A remélők ruháinak összeállítása, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig a községben.
A Remélés 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.
További információ: https://remeles.hu

● KŐSZEGI FARSANGFARKA
2023. február 21., Kőszeg (Belváros)

A Farsangfarka rendezvény több éves hagyományra tekint vissza Kőszegen: a kőszegfalvi svábok sok mindent megőriztek szokásaikból, sőt a kőszegiek is átvették hagyományaik egy részét. A farsangi vidámság szép hagyománya, hogy ilyenkor a város apraja-nagyja jelmezbe bújik, ellepik Kőszeg utcáit és épületeit, s még egyszer jót mulatnak a húsvétig tartó 40 napos böjt előtt. Ebből az alkalmából az üzletek, éttermek, szolgáltatást nyújtó intézmények dolgozói jelmezben végzik munkájukat, meginvitálják a vendégeket egy kis forralt borra, fánkra, a főtéren pedig vidám programokkal, mulatozással űzik a telet. De az Alpok-aljai farsangi időszaknak a bálok és a túrák sokasága is részei.
További információ: https://koszeg.hu

TIKVERŐZÉS
2023. február 21., Moha (Fő utca)

Moha község életének legjelentősebb eseménye, féltve őrzött kincse a több mint 100 éves húshagyó keddi tikverőzés, amely szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is.
A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre, amikor a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek – rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, a legfiatalabb pedig alakoskodók lánynak –, s a színes farsangi maskarában végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát). A szokás a nevét a jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, amely a jószág termékenységét hivatott elősegíteni. A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit, illetve a járókelőket és az érdeklődőket. A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.
További információ: https://moha.hu

TÉLTEMETŐ
2023. február 25., Noszvaj (Borplacc)

„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” A maszkok elkészítése után közös, maszkos felvonulás a dobosokkal együtt az Imány-oldalban található Borplaccra. Itt égetjük el a kiszebábot, ahol télűző mondókák kántálása közben égetheted el a kiszebábot, ezzel eltemetheted a telet.
További információ: https://turizmus.noszvaj.hu/programok/teltemeto-2023-02-25/11844

CSÖRÖGI CSÖRÖGEFÁNK-FESZTIVÁL
2023. február 25.,
Csörög (Kossuth utca)
Programok (14 órától): Fánksütő csapatok bemutatkozása / Tini Dance Team / Dopeman-koncert / Eredményhirdetés / Apostol együttes (18.30 óra) / DJ Dominique (20 óra)

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!