FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia,  Hagyományőrző / Történelmi

ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL…

8 farsangi esemény

Még javában tart a farsangi időszak, amelyhez országszerte számos program kapcsolódik. Ezeken Te is átélheted a farsangi hagyományokat, részt vehetsz téltemető és tavaszköszöntő ünnepségeken, megkóstolhatod a farsangi fánkot, s akár egy vidám, farsangi táncmulatsággal is zárhatod a napot.

A farsangi időszak Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart, vagyis idén január 6-tól február 22-ig. A farsangot záró dátum minden évben változik, hiszen Hamvazószerda mozgó ünnep: a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig tart.

Űzzük el együtt a búbánatot, a szomorúságot, a szürkeséget és a telet!

A farsangi hagyományokról, népszokásokról itt olvashatsz bővebben: Ha farsang, akkor FÁNK!

Farsangi események, amelyeken garantáltan vidám lesz a hangulatod

● LELLEI GASZTRO FARSANG 
2023. február 4., Balatonlelle (Rendezvénypark)

Az eseményen a balatonlellei és a balatonboglári borászok és vendéglátósok részvételével külön a rendezvényre összeállított menüsorral, farsangi ételekkel és italokkal, élő zenével, este pedig jelmezversennyel várnak a Balaton déli partján.
További információ: https://www.facebook.com/events/1145972352671591

● HAGYOMÁNYŐRZŐ FARSANG PANYOLÁN
2023. február 4., Panyola

Szatmári állatalakoskodás! A szatmári falucska már nemcsak a zamatos nedűjéről ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom és különleges ételeiről, valamint fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is egyaránt. Kilencedik esztendeje február első hétvégéjén tartja télűző eseményüket állatalakoskodó jelmezes felvonulással, szatmári dramatikus játékkal és megannyi portaprogrammal.
További információ: https://www.panyola.hu

HÁJASTÉSZTA- ÉS FÁNKSÜTŐ VERSENY
2023. február 11., Csömör (Petőfi Sándor Művelődési Ház)  

Ezen a hétvégén már a 24. hájastészta- és fánksütő, valamint a 10. lekvárfőző versenyre kerül sor Csömörön. A helyszínen elkészített tésztaféleségeket 14 órától kóstolójeggyel tudsz megvásárolni és megkóstolni. A versenyzők valamennyien saját recept alapján dolgoznak, így garantált a házias ízek élménye. A lekvárfőző versenyen 3 dl lekvár leadásával lehet részt venni. Mindkét versenyen szakavatott zsűri bírál, amelynek elnöke Hargitai György mesterszakács lesz.
További információ: https://www.muvhazcsomor.hu/esemenyek/xxiv-hajasteszta-es-fanksuto-verseny-x-lekvarfozo-verseny

● Mohácsi BUSÓJÁRÁS
2023. február 16–21., Mohács (Belváros)

Magyarország legkedveltebb és legrégebbi télűző farsangi karneválja. A Mohácsra települt sokácok híres népszokása, a busójárás mára már világszerte ismert, az UNESCO szellemi örökség listáján is szereplő hungarikum. Az eseményen az egész település részt vesz: több száz busó és maskarás búcsúztatja ilyenkor a telet, melyet koncertek, táncház, felvonulás, vetélkedők, színházi előadások, kézműves vásárok, máglyagyújtás és maszkfaragás is kiegészít.
Bővebben az eseményről itt olvashatszMOHÁCSI BUSÓJÁRÁS
További információ: https://www.mohacsibusojaras.hu

Busójárás
Mohácsi Busójárás
képforrás: Fesztiválok.info

● LOVASFARSANG NAGYVÁZSONYBAN / PÁLINKAMUSTRA
2023. február 18., Nagyvázsony (Reményi Antal Rendezvényház)

Pálinkamustra, lovas felvonulás, kiszebábégetés, télűzés és farsangi mulatság vár Nagyvázsonyban.
További információhttps://www.facebook.com/nagyvazsony.hu

● FŐTÉRI FARSANGI FORGATAG
2023. február 18., Vác (Március 15. tér)

A tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezett esemény idén újra várja a farsangolókat. Lesz fánk- és lekvárverseny, kézműves foglalkozás, téltemetés, jó kedv, mulatság, valamint nem marad el a csoportok jelmezes felvonulása sem. A jelmezversenyre nevezhetnek kisgyermekek, családok, csoportok, ahol díjazzák majd a legeredetibb és legviccesebb jelmezeket.
További információ: https://visitvac.hu

● REMÉLÉS
2023. február 18., Novaj (település utcái)

A Remélés alakoskodó farsangi szokás Novajon, egykülönleges és egyedülálló téltemető–tavaszváró esemény a farsang végéhez közeledve. A legények maskarába öltözve egy ál-lakodalmas menetben végigvonulnak a község utcáin, bekormozva a lányok arcát. Ezt azért teszik, mert a koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, a rossztól, azvátoktól, a betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is megjósolhatja. A menetben bárki részt vehet, de vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurái: így például a drótos tót, a köszörűs, a tollas zsidó vagy a kéményseprő. A remélők ruháinak összeállítása, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig a községben.
A Remélés 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.
További információ: https://remeles.hu

● KŐSZEGI FARSANGFARKA
2023. február 21., Kőszeg (Belváros)

A Farsangfarka rendezvény több éves hagyományra tekint vissza Kőszegen: a kőszegfalvi svábok sok mindent megőriztek szokásaikból, sőt a kőszegiek is átvették hagyományaik egy részét. A farsangi vidámság szép hagyománya, hogy ilyenkor a város apraja-nagyja jelmezbe bújik, ellepik Kőszeg utcáit és épületeit, s még egyszer jót mulatnak a húsvétig tartó 40 napos böjt előtt. Ebből az alkalmából az üzletek, éttermek, szolgáltatást nyújtó intézmények dolgozói jelmezben végzik munkájukat, meginvitálják a vendégeket egy kis forralt borra, fánkra, a főtéren pedig vidám programokkal, mulatozással űzik a telet. De az Alpok-aljai farsangi időszaknak a bálok és a túrák sokasága is részei.
További információ: https://koszeg.hu

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!