FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia,  Hagyományőrző / Történelmi

ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL…

10+ farsangi – téltemető és tavaszköszöntő – esemény

Már javában tart a farsangi időszak, amelyhez országszerte számos program kapcsolódik. Ezeken Te is átélheted a farsangi hagyományokat, részt vehetsz téltemető és tavaszköszöntő ünnepségeken, megkóstolhatod a farsangi fánkot, s akár egy vidám, farsangi táncmulatsággal is zárhatod a napot.

A farsangi időszak Vízkereszttől Hamvazószerdáig tart, vagyis idén január 6-tól február 22-ig. A farsangot záró dátum minden évben változik, hiszen Hamvazószerda mozgó ünnep: a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig tart.

Űzzük el együtt a búbánatot, a szomorúságot, a szürkeséget és a telet!

A farsangi hagyományokról, népszokásokról itt olvashatsz bővebben: Ha farsang, akkor FÁNK!

Farsangi események, amelyeken garantáltan vidám lesz a hangulatod

● LELLEI GASZTRO FARSANG 
2024. február 3., Balatonlelle (Rendezvénypark)

Az eseményen a balatonlellei és a balatonboglári borászok és vendéglátósok részvételével külön a rendezvényre összeállított menüsorral, farsangi ételekkel és italokkal, élő zenével, este pedig jelmezversennyel várnak a Balaton déli partján.
További információ: https://www.balatonlelle.hu/hu/programok

● HAGYOMÁNYŐRZŐ FARSANG PANYOLÁN
2024. február 3., Panyola

Szatmári állatalakoskodás! A szatmári falucska már nemcsak a zamatos nedűjéről ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom és különleges ételeiről, valamint fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is egyaránt. Idén jubilál az esemény, ugyanis10. esztendeje tartják meg február első hétvégéjén a télűző eseményt állatalakoskodó jelmezes felvonulással, szatmári dramatikus játékkal és megannyi portaprogrammal. A rendezvény hagyományőrző értékét mutatja, hogy néhány éve a vármegyei értéktárba is bekerült kulturális értékként.
További információ: https://www.panyola.hu

● Mohácsi BUSÓJÁRÁS
2024. február 8–13., Mohács (Belváros)

Magyarország legkedveltebb és legrégebbi télűző farsangi karneválja. A Mohácsra települt sokácok híres népszokása, a busójárás mára már világszerte ismert, az UNESCO szellemi örökség listáján is szereplő hungarikum. Az eseményen az egész település részt vesz: több száz busó és maskarás búcsúztatja ilyenkor a telet, melyet koncertek, táncház, felvonulás, vetélkedők, színházi előadások, kézműves vásárok, máglyagyújtás és maszkfaragás is kiegészít.
Bővebben az eseményről itt olvashatszMOHÁCSI BUSÓJÁRÁS 2024
További információ: https://www.mohacsibusojaras.hu

Busójárás
Mohácsi Busójárás
képforrás: Fesztiválok.info

● ORSZÁGOS FARSANGI FÁNKFESZTIVÁL
2024. február 9–10.,Nagykanizsa (több helyszínen)

16. alkalommal rendezi meg a város a hagyományos fesztiválját, ahol fánksütő versennyel, fánkkóstolással és farsangi karnevállal várnak. A legjobb receptek alapján készült fánok vására mellett lesz kézműves termékek vására, szépség- és egészségpontok, gyereksziget és különleges gasztronómia.
További információ: http://farsangifankfesztival.hu, https://www.facebook.com/orszagosfankfesztival

HÁJASTÉSZTA- ÉS FÁNKSÜTŐ VERSENY
2024. február 10., Csömör (Petőfi Sándor Művelődési Ház)  

Ezen a hétvégén már a 25. Hájastészta- és Fánksütő, valamint a 11. Lekvárfőző Versenyre kerül sor Csömörön. A helyszínen elkészített tésztaféleségeket 14 órától kóstolójeggyel tudod megvásárolni és megkóstolni. A versenyzők valamennyien saját recept alapján dolgoznak, így garantált a házias ízek élménye. A lekvárfőző versenyen 3 dl lekvár leadásával lehet részt venni. Mindkét versenyen szakavatott zsűri bírál, amelynek elnöke Hargitai György mesterszakács lesz.
További információ: https://www.muvhazcsomor.hu/esemenyek/xxv-hajasteszta-es-fanksuto-verseny-xi-lekvarfozo-verseny

● FŐTÉRI FARSANGI FORGATAG
2024. február 10., 14 órától, Vác (Március 15. tér)

A tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezett esemény idén újra várja a farsangolókat. A fánksütés és fánkevés mellett lesznek gólyalábasok, nem marad el a téltemetés, a csoportok jelmezes felvonulása, ahogy a táncos mulatság sem sem. A jelmezversenyre nevezhetnek kisgyermekek, családok, csoportok, ahol díjazzák majd a legeredetibb és legviccesebb jelmezeket.
További információ: https://visitvac.hu

MÁTRAI BOROTVÁLÓS ASSZONYFARSANG
2024. február 10., Parádsasvár
(Faluközpont)

A Borotválós Asszonyfarsang egyedi és különleges hagyomány a Mátrában. A Parádsasvárra betelepült szlovák üvegfúvó mesterek hozták magukkal ezt a népszokást. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti bálravalót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Maskaráikhoz régi ruhákat, gyakran férjük ruháit használták fel, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A szimbolikus hatalomátvétel eszköze, a borotva fából készült, a pamacs pedig nyúllábból vagy disznósörényből. Púderként lisztet használtak, a borotválás után pedig tükör helyett lyukas szitát vagy szakajtót mutattak a férfiaknak. Így járták be énekelve, tréfálkozva a falut, úgymond férfi módra. A férfiak nem menekülhettek előlük, a fizetniük kellett: belátásuk szerint lisztet, tojást, cukrot és sót adtak. Ebből készítették el utána a több száz pampuskát, azaz a farsangi fánkot az esti mulatságra.
További információ: https://www.gyongyos-matra.hu/esemenyek/borotvalos-asszonyfarsang

képforrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület – web

● KŐSZEGI FARSANGFARKA
2024. február 13., Kőszeg (Belváros)

A Farsangfarka rendezvény több éves hagyományra tekint vissza Kőszegen: a kőszegfalvi svábok sok mindent megőriztek szokásaikból, sőt a kőszegiek is átvették hagyományaik egy részét. A farsangi vidámság szép hagyománya, hogy ilyenkor a város apraja-nagyja jelmezbe bújik, ellepik Kőszeg utcáit és épületeit, s még egyszer jót mulatnak a húsvétig tartó 40 napos böjt előtt. Ebből az alkalmából az üzletek, éttermek, szolgáltatást nyújtó intézmények dolgozói jelmezben végzik munkájukat, meginvitálják a vendégeket egy kis forralt borra, fánkra, a főtéren pedig vidám programokkal, mulatozással űzik a telet. De az Alpok-aljai farsangi időszaknak a bálok és a túrák sokasága is részei.
További információ: https://koszeg.hu

TIKVERŐZÉS
2024. február 13., Moha (Fő utca)

Moha község életének legjelentősebb eseménye, féltve őrzött kincse a több mint 100 éves húshagyó keddi tikverőzés, amely szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is.
A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre, amikor a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek – rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, a legfiatalabb pedig alakoskodók lánynak –, s a színes farsangi maskarában végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát). A szokás a nevét a jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, amely a jószág termékenységét hivatott elősegíteni. A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit, illetve a járókelőket és az érdeklődőket. A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor is várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.
További információ: https://moha.hu

● TÉLBÚCSÚZTATÓ FARSANGI FELVONULÁS
2024. február 14., Ágfalva (Daágh utca, Egyesületek Háza)

Fennmaradt hagyomány Ágfalván a hamvazószerdai Bolond lakodalom. A farsangi menet 15 órakor indul az ágfalvi fogadó melletti térről. A jelmezes, tréfás, jó hangulatú farsangi felvonulás fúvószenei kísérettel, dalolva, táncolva, a falu utcáit járva meglátogatja az eladó sorban lévő lányos családokat, ahol tréfás esketés után süteménnyel, fánkkal, itallal vendégelik meg a menet tagjait. A menet így halad a következő megállóhelyre, este pedig téltemetéssel zárják a napot az Egyesületek Házánál.
További információ: https://www.agfalva.hu

● REMÉLÉS
2024. február 17., Novaj (település utcái)

A Remélés alakoskodó farsangi szokás Novajon, egykülönleges és egyedülálló téltemető–tavaszváró esemény a farsang végéhez közeledve. A legények maskarába öltözve egy ál-lakodalmas menetben végigvonulnak a község utcáin, bekormozva a lányok arcát. Ezt azért teszik, mert a koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, a rossztól, azvátoktól, a betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is megjósolhatja. A menetben bárki részt vehet, de vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurái: így például a drótos tót, a köszörűs, a tollas zsidó vagy a kéményseprő. A remélők ruháinak összeállítása, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig a községben.
A Remélés 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.
További információ: https://remeles.hu

TÉLTEMETŐ
2024. február 24., Noszvaj (Borplacc)

„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” A maszkok elkészítése után közös, maszkos felvonulás a dobosokkal együtt az Imány-oldalban található Borplaccra. Itt télűző mondókák kántálása közben égetheted el a kiszebábot, s ezzel eltemetheted a telet.
További információ: https://turizmus.noszvaj.hu/programok/teltemeto-2023-02-25/11844

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!