FESZTIVÁLOK,  KULTÚRA,  Művészeti,  Szabadtéri színház

ESZTERGOMI VÁRSZÍNHÁZ 2023

Évfordulók évada a város 1050 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére

A 2023-as nyári műsorát az Évfordulók évadaként hirdeti meg az Esztergomi Várszínház a város 1050 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére. Műfajilag sokszínű előadásokkal, jubiláló szerzőkre – Petőfi Sándor, Wass Albert – emlékezve várnak a hazai és határon túli társulatok fellépéseivel.

Szabadtéri színházi élmények az Esztergomi Várszínházban, amely 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén, a Budai toronyban, ami egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a különböző nemzetek kultúrájának bemutatására, évente hív meg határon túli magyar színházakat, együtteseket, társulatokat.

Esztergomi Várszínház
Képforrás: Esztergomi Várszínház

Ízelítő a programkínálatból

ÉVFORDULÓK ÉVADA – nyári évad
2023, július 1. – augusztus 9., Esztergomi Várszínház színpada

A nyári évad július 1-én az Eszergomi Várszínház és a Jókai Színház közös bemutatójával indul Külváros címmel, amit július 5-én a színház saját bemutatja követ: Wass Albertre emlékezve Mégis vagyunk és leszünk címmel készítettek egy összeállítást az erdélyi magyar író és költő halálának 25. évfordulója alkalmából. A The Art Kulturális Egyesület Művészet című produkcióval érkezik Esztergomba július 7-én. József Attila és Babits Mihály kapcsolatáról szól az Exit Generáció zenés összeállítása Magad emésztő címmel július 8-án, Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója pedig Petőfi dicsérete című lemezének bemutatójával tiszteleg a költő születésének 200. évfordulója előtt július 12-én. Az Esztergomi Várszínház és a PG-csoport közös bemutatóján istenes dalok és versek szólalnak meg július 15-én 33 könny hull a kútba címmel. itt lesz a L’art Pour L’art Társaság (július 21.), a Győri Nemzeti Színház Erősebb (július 28.), a Gyulai Várszínház pedig a GarázsMachbet thriller komédiájával (augusztus 5.). Jávor Pál emlékére augusztus 9-én láthatod a Jávor hajnalai zenés játékot a Zsadons Produkció előadásában.

Gyerekeknek, családoknak
A gyerekek, családok augusztusban több előadást is élvezhetnek: a Magyar Népmese Színház a Szerencsések szerencséje című mesét adja elő (augusztus 3.), a Magyarock Dalszínház az Egri csillagok musical hozza el (augusztus 19.) , a soproni teátrum és Forrás Színház közös produkciójaként pedig a Lúdas Matyit láthatják (augusztus 20.).

1050 ÉVES ESZTERGOM
2023. augusztus 18–20., Széchenyi tér

A város 1050. születésnapját háromnapos eseménnyel ünnepeli, melyre a várszínház is különleges és változatos programokat kínál.
Augusztus 18-án a Kulturális Fővárosok Találkozóját rendezik meg, ahol a Temesvári Filharmonikusok, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar és Roby Lakatos közreműködésével adnak elő zenei és színházi produkciókat.
Augusztus19-én könnyű- és komolyzenei koncerteket, valamint musicalestet szerveznek, míg 20-án a családi programoké lesz a főszerep. Mindemellett a Magyar Filmek Fesztiválját is megrendezik az Erzsébet parkban, ahol ingyenes filmvetítéseken vehetsz részt.

ESZTERGOMI MŰVÉSZETI TÁBOR
2023. július 31. – augusztus 4.

Bábos tábor 23. alkalommal.

Esztergomi Bábos Tábor
Képforrás: Esztergomi Várszínház

TIPP! Esztergomi Várszínház – őszi évad
2023. szeptember 10. – október 19., Dobó Katalin Gimnázium

Szabadság, szerelem – Petőfi versei könnyűzenei feldolgozásban (szeptember 10.) ● Lehár-gálaest (október 15.) ● Csillagok Párizsból – musicalshow (október 19.)

ESZTERGOMI VÁRSZÍNHÁZ
2023. július 1. – augusztus 20., Esztergom Várszínház színpada, Széchenyi tér
https://esztergomivarszinhaz.hu

További információ: https://esztergomivarszinhaz.hu, https://www.facebook.com/esztergom.varszinhaz

TIPP!

Várhegy Esztergomban
Esztergom hazánk első fővárosa, a magyar állam és a magyar egyház bölcsője. A 973-ban alapított város fő nevezetessége a Nemzeti Emlékhely rangú Várhegyen található száz méter magas főszékesegyház (Esztergomi Bazilika) és a királyi vár. Az ezekben az épületekben található múzeumok, kiállítások a magyar történelem számos jelentős korszakáról, illetve a főszékesegyházban a magyar római katolikus egyház történetéről mesélnek. Érdemes egy sétát tenned a Várhegy alatt fekvő festői szépségű Vízivárosban is, ahol a kanyargós utcák épületei között számtalan török kori emléket találhatsz.

További információ Esztergom nevezetességeiről, programjairól: Tourinform Esztergom,
https://visitesztergom.hu

Várhegy, Esztergom
Képforrás: Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, fotó: Bejó Gábor

Nyitókép: Esztergomi vár, képforrás: Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, fotó: Bejó Gábor

Oszd meg másokkal is az eseményt!