kolbász
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia

TÉLI MALACSÁGOK

Ha újból szeretnéd átélni a falusi disznóvágás hagyományait, számos lehetőség közül válogathatsz országszerte. A tradíció szerint a disznóölés időszaka november 30-tól, András napjától január végéig tart, mely mára kitolódott egészen február végéig. A régi disznótorok vidám hangulatát felidézve láthatsz hagyományos húsfeldolgozást a szúrástól a kolbász elkészítéséig vagy a hurka töltéséig. Megkóstolhatod a friss disznótoros finomságokat: a sült hagymás vért, a cigánkát, a töltött káposztát, a frissen sült pecsenyéket, ropogós töpörtyűt, a májas, a rizses vagy a véreshurkát és a kolbászt. Mellé a vidék legjobb borait és pálinkáit kínálják, miközben zene, tánc, folklórprogramok, koncertek, valamint ismert előadók műsorai fokozzák a jó hangulatot.
Családdal, baráti társasággal kiváló alkalom az evés-ivásra és a mulatozásra.

Programajánló

● TEPERTŐ- ÉS PÖRCFESZTIVÁL
2022. november 19., Berekfürdő (Berek tér)

Az ingyenes rendezvényen egész napos gasztronómiai bemutató, szalonnasütés és -kóstolás, forralt bor, tea, kézműves vásár és színpadi produkciók várnak, este pedig a Zaporozsec élő nagykoncertjén bulizhatsz.
További információ: https://fesztivalok.info/events/tepetofesztival-2022, https://www.furdo.berekfurdo.hu

Sült szalonna, tepertő fesztivalok.info
képforrás: pixabay.com

● VONYARCVASHEGYI KOLBÁSZOLÓ
2022. november 19., Vonyarcvashegy (Rendezvénytér)

A hagyományok ápolásával és finom falatokkal elevenítik fel a régi falusi disznóvágást. A nap házi pálinkával kezdődik, majd disznó tisztítására, pörzsölésére és feldolgozására kerül sor, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. A disznótoros finomságok – reszelt máj, hurka, kolbász, tepertő, sült császár  – mellett lesz kolbásztöltő verseny, valamint a színpadon fellép többek között Szőke András Delta Zenekar és az Irigy Hónapmirigy is.
Tovább információ: https://vonyarcvashegy.hu

● GYOMAENDRŐDI DISZNÓTOROS ÉS BÖLLÉRPÁLINKA VERSENY
2022. november 19., Gyomaendrőd (Varga Lajos Sportcsarnok és előtte)

A nagyapáinktól tanult disznótoros hagyományokat élheted újra az eseményen. Lesz hagyományos disznóvágás, tepertősütés, disznótoros kóstoló, pálinkaverseny, sütiverseny, tombolasorsolás, vásározás. A gyerekeket ingyenes játszóház várja, de lesz Ízek utcája, a csarnok előtti téren helyi és kézműves termékek vásár, a színpadon pedig folklórprogramok és koncertek szólnak. fellép többek között: Herceg, Nótár Mary, Fásy Ádám, Varga Viktor és Peter Sramek.
További információ: https://www.facebook.com/gyomaendrodidisznotoros

● VADKOLBÁSZTÖLTŐ FESZTIVÁL
2022. december 3., Mikóháza (Történelmi pincesor)

Csodád környezetben, a falu központjától pár száz méterre található pincesornál rendezik meg a fesztivált ,a mikóházi disznótoros esemény. Kiváló téli program a családok mellett a baráti és munkahelyi társaságoknak is, hiszen a kolbásztöltő-versenyre csapatokkal bárki benevezhet. Az esemény különlegessége, hogy a kolbászok vadhúsból készülnek, mely egyedülálló ízvilágot kölcsönöz nekik. A programok között szerepel pálinkaverseny, gyermekműsor és az adventi vásár, valamint a Mikulás is megérkezik, hogy megajándékozza a gyerekeket. Az egész napos programsorozat alatt hangulatos zene szól. Kell ennél több a remek hangulathoz?
További információ: https://zempleninfo.eu/h/programok/vadkolbasztolto-fesztival

ANDRÁS-NAPI DISZNÓTOR
2022. december 9–11., Kiskunmajsa (Jonathermál Motel)

Egy igazi hagyományőrző falusi disznóvágáson vehetsz részt Kiskunmajsán. A Lópofa Csárda András-nap alkalmából házias ízekkel, hagyományos kiskunsági disznótorossal vár. A programhoz szállás is foglalható a Jonathermál Motelben.
További információ: https://jonathermal.hu

képforrás: pixabay.com

ÉV VÉGI MALACKODÁS ÉS KOLBÁSZTÖLTŐ VERSENY
2022. december 30., Tapolca (Malom-tó partja)

A különleges hangulatú az Év végi Malackodás, mind a helyiek, mind az idelátogatók egyik kedvez téli programja. A kolbásztöltő verseny nagy hagyományra tekint vissza és évről évre egyre többen szeretnék megkóstolni a résztvevő csapatok munkáját. Disznótoros finomságokkal, gyerekprogramokkal, szórakoztató zenével és remek hangulattal búcsúztathatod az évet.
További információ: https://tapolcakft.hu/ev-vegi-malackodas

A 2023-as disznótoros eseményekről később számolunk be.

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!