Debreceni Virágkarnevál fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Hagyományőrző / Történelmi,  Művészeti

DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL – Karneválhét a városban

Debreceni Virágkarnevál a város legismertebb, illetve hazánk egyik legnagyobb rendezvénye, amely az utóbbi években egy teljes hetet felölelő rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Idén 12 virágkompozíciót láthatsz a különböző művészeti csoportok felvonulásával augusztus 20-án Debrecen utcáin, amit a héten igazi programdömping egészít ki.

56 éven belül 53. alkalommal rendeznek Debreceni Virágkarnevált, amely mára nemcsak a virágkocsik és a művészeti csoportok augusztus 20-i felvonulását jelenti, hanem egy héten át tartó színes programsorozatot is. A felvonulást a Karneválhét programjai egészítik ki augusztus 15. és 21. között, melyek között koncertek, táncbemutatók, sörkert, kézműves vásár, a gyerekeknek Galiba Gyermekfesztivál is szerepel.

Karneválhét – augusztus 15–21.

A Karneválhéten színes programjaival augusztus 15–21. között a város több pontján találkozhatsz.

A karneváli hetet augusztus 15-én Ramon Vargas mexikói operaénekes és a Kodály Filharmonikusok koncertjével nyitják meg a Református Nagytemplom előtt lévő színpadon.
A Táncol a város program keretében debreceni és környékbeli együttesek 1200 táncosa bukkan fel majd a város különböző pontjain rövid bemutatókkal. Augusztus 18-án tizenhárom külföldi – többek között olasz, török, német, belga, indiai, spanyol és kolumbiai – tánccsoport érkezik a karneválra, akik látványos ruhákban mutatkoznak be a város különböző terein, majd augusztus 20-án csatlakoznak a karneváli menethez.
A Nagyerdei Sörkertben számos cseh és hazai kézműves sörfőzde mutatkozik be, Debrecen főutcáján, a Piac utcán pedig kézműves vásárt tartanak.
Ismét megrendezik a gyerekek népszerű programját, a Galiba Gyermekfesztivált, amelynek ezúttal is a Nagyerdei Kultúrparkban tartanak.
A városba érkezik a Magyar Sajtófotó Kiállítás a Bényi Galéria közreműködésével, ezt a Csapó utcán lehet majd megtekinteni augusztus 15-től.
Augusztus 18-án indul a Fények Éjszakája, amely során fényjátékkal, fényfestéssel töltik meg a belvárost és a Békás-tó környékét is.
Augusztus 19-én hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal tartják meg a zöld vásárt. A növények szerelmeseit a Botanica Kertészeti Expo kiállítói, árusai és előadói várják majd a Kölcsey Központban és a Baltazár Dezső téren.
Már negyedik alkalommal rendezik meg a Night Ride-ot, amely során biciklire pattanhatsz akár Te is, de  lesz csicsergő villamos, valamint felvirágoztatják a buszmegállókat, illetve lesznek zöld oázisok is.
Augusztus 19-én egy nemzetközi virágkötészeti versenyt is rendeznek, ahol profik mérik majd össze tudásukat a Csapó utcai virágpiacon.
A virágkocsik mellett idén lesznek virágszobrok is város különböző pontjain. Emellett egy pályázatot is kiírtak a köztéri szobrok felvirágosítására: a nyertesek pedig meg is valósíthatják az elképzelésüket.
Az ünnepi stadionshow idén elmarad, de a Kossuth téren az István, a király című rockoperát tekintheted meg, aztán pedig utcabállal ünnepelheted augusztus 20-át.

Az egy héten át tartó színes programkavalkádban
Te is megtalálhatod a számodra leginkább vonzó szórakozási lehetőséget.

Karneváli felvonulás – augusztus 20.

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a Debreceni Virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített 12 virágkocsit csodálhatsz meg. A közel 5 méter magas és 10-12 méter hosszú virágkompozíciók ezerhatszáz felvonuló – hazai és külföldi táncosok, illetve hagyományőrző csoportok – kíséretében haladnak végig Debrecen utcáin.

Debreceni Virágkarnevál fesztivalok.info
Szent Korona – Debreceni Virágkarnevál
képforrás: Debreceni Virágkarnevál youtube.com

Minden évben hagyományosan a nyitókocsi a Szent Korona, valamint mindig feltűnik egy-egy mesefigura is.

A felvonulás augusztus 20-án 9 órakor indul és a klasszikus útvonalon megy végig: Rózsa utca, Piac utca, Nagytemplom, Hatvan utca, Bethlen utca és az Egyetem sugárúttól egészen a Nagyerdőig, ahol a Stadion északi rendezvényterén tekinthetők meg a virágkocsik.

Az augusztus 20-ai karneváli felvonulás vonalán elhelyezett tribünükön kényelmes ülőhelyek várnak, ahonnan zavartalan kilátás nyílik a tánc- és mazsorettcsoportokra, művészeti produkciókra és a virágkocsikra. A jegyértékesítés már elindult.

A karnevál részletes programját a weboldalukon találod: https://debreceniviragkarneval.hu/programok

DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁL és KARNEVÁLHÉT
2022. augusztus 15–21., Debrecen (több helyszínen)
https://debreceniviragkarneval.hu

További információ: https://debreceniviragkarneval.hu, https://www.facebook.com/DebreceniViragkarneval

Nyitókép képforrás: Főnix Rendezvényszervező Kh. Np. Kft.

Oszd meg másokkal is az eseményt!