gitáros fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  Művészeti

A gitár arcai – BUDAPESTI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL

Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseménye. Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára. 

A fesztivál koncertprogramja követi a verseny menetét, ezért szeptember és október hónapban visszatérően lesznek koncertek, időben a verseny különböző fordulóihoz kapcsolódóan. A nyitókoncertet a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese, az ukrán Marko Topchii gitárművész adja online szeptember 20-án a Zeneakadémiáról. Októberben pedig hallhatod a világhírű német Joscho Stephan Trió gypsy swing koncertjét, később pedig két legendás gitáros, a szerb-amerikai Miroslav Tadic és a macedón Vlatko Stefanovski közös world music fellépését élvezheted.

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hívta életre ezelőtt nyolc évvel. A programsorozat bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő nemzetközi és hazai művészeit, a gitárzene legnagyobbjait csábítva Budapestre évről-évre.

Programajánló

Szeptember 20.
Marko Topchii gitárművész szólókoncertje
Marko a 2017. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese. Több mint 100 nemzetközi versenyhelyezéssel büszkélkedhet, melyből 47 első helyezés. Talán személyében köszönthetjük a világ legeredményesebb klasszikus gitárosát.

Október 22.
Joscho Stephan Trió koncertje
A német trió virtuóz gypsy swing koncertjükkel lépnek a színpadra, folytatva az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt.

trió fesztivalok.info
Joscho Stephan Trió
képforrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny – press

Október 30.
Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) közös koncertje
A két gitárművészt messzire vitte a hat húr: Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén. Vlatko Stefanovski elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről, amelyért rajong a közönség.

duo fesztivalok.info
Vlatko Stefanovski és Miloslav Tadić
képforrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny – press

A koncertek jegyvásárlás után online követhetők a fesztivál weboldalán: https://budapestguitar.com és www.jegy.hu oldalán.

A fesztiválprogramhoz kétévente kapcsolódik a rangos verseny, amelynek díjazottjait 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki.
A verseny programját itt találod: https://budapestguitar.com/#versenymusor

BUDAPESTI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL
2021. szeptember 20. – október 30., online

https://budapestguitar.com

További információ: https://budapestguitar.com

Nyitókép: Marko Topchii gitárművész
Képforrás: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny – press, fotó: Valuska Gábor

Oszd meg másokkal is az eseményt!