FESZTIVÁLOK,  Művészeti

A tavasz hírnökei

Első nevek a 2023-as BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK programjából 

2023 tavaszán a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb előadóival, tekintélyes régizenei és szimfonikus együtteseivel, a flamenco élő legendájával, díjnyertes gyermekoperával és változatos zenei kínálattal pezsdíti fel a főváros életét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. 2023. március 31. – április 16 között érkeznek a Cseh Filharmonikusok, Eötvös Péter és a Klangforum Wien, Benjamin Appl és a svájci Gabetta Consort, Sara Baras és társulata, az EELS, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint Baráti Kristóf és a Philharmonia Orchestra. A fesztivál programjaira a jegyek már kaphatók!

Bőven van miért várni a tavaszt, hiszen március utolsó napjától ismét kihagyhatatlan programokat, felejthetetlennek ígérkező élményeket kínál a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat. A fesztivál bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

A fesztivál részletes programjáról a https://bartoktavasz.hu/ weboldalon található további információ.

Első nevek – programízelítő

A fesztivált a Cseh Filharmonikus Zenekar igazi újdonsággal nyitja meg: a francia orgonaművész, Thierry Escaich zongoraversenyével indul a kulturális eseménysorozat, amelynek ősbemutatójára alig két héttel budapesti fellépésük előtt kerül majd sor a cseh fővárosban. A darabot Bartók és Stravinsky halhatatlan balettzenéivel társítva, az International Opera Awards által az év karmesterének választott Szemjon Bicskov vezényletével és a koreai születésű ifjú zongoraművész, Cso Szongdzsin előadásában élvezheted.

Cso Szongdzsin zongoraművész
képforrás: Bartók Tavasz, Müpa, fotó: Harald Hoffmann

2023-ban a klasszikus zenei élet egyik jelentős eseménye Ligeti György születésének 100. évfordulója, amelynek megünnepléséből természetesen a Bartók Tavasz sem maradhat ki. A szerző egykori munkatársa, Eötvös Péter három olyan hegedű-, cselló- és zongoraművet választott a Klangforum Wiennel tervezett közös koncertjükre, amelyek tökéletesen reprezentálják Ligeti újító, rendkívül játékos és ragyogóan eklektikus zenei világát. A versenyműveket ünnepelt hazai művészek – Kelemen Barnabás, Fenyő László és Fejérvári Zoltán – előadásában hallhatod.

Klangforum Wien
képforrás: Bartók Tavasz, Müpa, fotó: Tina Herzl

A rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációját a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS első magyarországi koncertje lesz.

Igazi csemegével készül a húsvéti hétvégére a régizenei kompozíciók autentikus megszólaltatására felesküdött Orfeo Zenekar és Purcell Kórus is. Az együttes alapítója és vezetője, Vashegyi György évek óta kutatja a 18. század egyik legszebb szenvedéstörténeti líráját, Barthold Heinrich Brockes passióját, amely a kortársak közül sokakat, köztük Händelt, Telemannt, majd 1725-ben Gottfried Heinrich Stölzelt is komponálásra késztette. A fesztivál igazi szenzációjának ígérkezik a Stölzel-mű magyarországi előadása, amely közel 300 évvel a premier után csendül majd fel a Vigadó Dísztermében.

A barokk muzsika svájci specialistái, az Andrés Gabetta hegedűművész vezette Gabetta Consort Bach legszebb zenekari műveit és áriáit hozza el Budapestre, amelyek korhű hangszereken és napjaink legígéretesebb baritonja, Benjamin Appl előadásában szólalnak meg.

Benjamin Appl klasszikus énekes (bariton)
képforrás: Bartók Tavasz, Müpa

Ha táncrajongó vagy, már most készítheted a naptáradat, mert vérpezsdítő produkcióval érkezik hozzánk napjaink egyik legszenvedélyesebb flamencotáncosa, Sara Baras. Az Alma (Lélek) című előadás pazar jelmezeivel, a flamenco lüktető ritmusával és az élő zene elsöprő erejével invitál egy fergeteges találkozásra a „flamenco királynőjével”.

Sara Baras
képforrás: Bartók Tavasz, Müpa, fotó: Sofia Wittert

A fesztivál keretében debütál Csengery Dániel régen várt gyermekoperája, a Holle anyó is. A darab a Müpa 2020-as zeneműpályázatára készült, és kategóriájában elnyerte a legjobbnak járó elismerést. Bár számtalan film és színházi előadás zenéje kötődik nevéhez, Csengery a Liza, a rókatündér sikerével lopta be magát egy életre a közönség szívébe. Lendületes operája, amelyet Jankó Zsolt vezényletével a Budapesti Vonósok előadásában ismerhetsz meg, garantáltan nem okoz majd csalódást a mesék iránt érdeklődő családoknak.

A londoni Philharmonia Orchestra Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya mellett a finnek és a magyarok emblematikus szerzőinek egy-egy remekművével lép színpadra. A világ egyik leginnovatívabbnak tartott dirigense, a finn Santtu-Matias Rouvali áll a zenekar élén, akinek vezényletével Sibelius álomszép 5. szimfóniáját, valamint Bartók I. Hegedűversenyét Baráti Kristóf tolmácsolásában élvezheted.

Baráti Kristóf hegedűművész
képforrás: Bartók Tavasz, Müpa, fotó: Csibi Szilvia, Müpa

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK
2023. március 31. – április 16., Budapest (több helyszínen)
https://bartoktavasz.hu, https://www.facebook.com/bartoktavasz

Nyitókép: Bartók Tavasz
Képforrás: Müpa – Bartók Tavasz, fotó: Valuska Gábor

Oszd meg másokkal is az eseményt!