Ferőrákos Kőfejtő fesztivalok.info
FESZTIVÁLOK,  GASZTRO,  Művészeti

Jön a királynők és királyok évada!

Fertőrákosi Barlangszínház 2022

Összeállt a fertőrákosi barlangszínház 2022-es programja. A királynők és királyok évadában világsztárok, magyar zenei csillagok lépnek fel. Érkezik a hatszoros Grammy-díjas David Sanborn szaxofonos, valamint Stanley Jordan gitáros csillag, Fenyő Miklós, Zorán, Dés László és Szulák Andi, s játszik a Győri Filharmonikus Zenekar is. Látható lesz Szent Erzsébet legendája, Sissi, a magyar királyné operett és a Vadak ura családi musical. A szezont május 27-én a Punnany Massif koncertje nyitja meg, zárásként pedig az idei évben is Rúzsa Magdi lép színpadra.

Itt a 2022-es évad műsora 

A musical, a dzsessz, az operett, a rock and roll, a komoly- és könnyűzene legnagyobb szerzőinek, népszerű előadóinak nagyszabású történetei, szerzeményei elevenednek meg a színpadon a műfaji sokszínűség jegyében.

Május 27.
Évadnyitány a Punnany Massif együttessel.

Punnany Massif
képforrás: Pro Kultúra Sopron

Május. 28.
Szulák Andrea-koncert

Május. 29.
MesterembereskAranyosi Péter önállóestje

Június 4.
Szikora – Lezsák – Zsuffa
Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje (musical)
A musical története a 13. század Európájába kalauzol el. Megismerheted, hogyan vált a magyar királylányból egy életerős, tettrekész nő, akit anyósa ármánykodása, szeretett férjének kényszerű távolléte, járványok, szegénység, halál sem tudott megtörni. Olyan nővé vált, akit már életében szentként emlegettek, akinek lelkét nem torzította el a fájdalom, sem a ráruházott hatalom. A történet jóval több egy szent életrajzánál.

Június 11.
Huszka Jenő – Szilágyi László
Sissi, a magyar királyné (operett)

Június 16.
JazzCsütörtök – Kollmann Gábor Quintett
Kollmann Gábor soproni születésű szaxofonos, a magyar dzsessz kiemelkedő zenésze. Együttese a műfaj egyik alapkövének számító ötös felállásban játszik, ez adja a műsoruk egyik különlegességét. A formáció a 60-as évek akusztikus jazzmuzsikájára jellemző szerzők, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard darabjai mellett több ismert standardot is megszólaltat.

Június 18.
Koncert & Balett
Bartók: A Csodálatos Mandarin / Ravel: Bolero
Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készülnek táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal úgy, hogy különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas nemzetközi hírű jazz-zongorista és zeneszerző, valamint Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a színpadon koncertszerűen, a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon.

Június. 19.
The music of James Bonda Győri Filharmonikus Zenekar hangversenye
A méltán népszerű filmsorozat legkedveltebb dallamai szimfonikus hangszereléssel szólalnak meg négy szenzációs énekes és a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában. A zenekar mögötti vásznon megelevenednek a jól ismert filmek képkockái, legismertebb jelenetei is, így újból átélheted e filmek felejthetetlen hangulatát.

Győri Filharmonikus Zenekar
képforrás: Pro Kultúra Sopron

Június 26.
Zorán-koncert

Július 2.
Lehár-gálaest
Benedekffy Katalin operaénekes szervezésében, neves szólistákkal, a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral és a Sopron Balett közreműködésével német nyelven hétszer látható a kétszer 45 perces produkció, amely magyarul is megtekinthető július 2-án.

Július 7–10.
SopronDrum
● július7. – JazzCsütörtök: Szabó–FKK–Bartók Trió
● július 8. – Salute, SopronDrum
A Győri Filharmonikus Zenekar Salute, SopronDrum című koncertjével köszönti a nemzetközi ütősfesztivált. Bernstein, Kodály, Séjourné és Gershwin azon művei hangzanak el, melyekben főszerepet kapnak az ütőhangszerek. A hangversenyt Kóczán Péter vezényli. 
● július 9. – Stanley Jordan Quartet
A világ dzsesszéletének csillaga hat kontinens több mint hatvan országában ejtette ámulatba a nézőket. Olyan nagyszerű zenészekkel játszott, mint Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke, Kenny Rogers, Kevin Eubanks és Dizzy Gillespie. A mások által is használt speciális, úgynevezett „touch”, azaz érintésre épülő játékot Stanley Jordan zsenialitása és virtuozitása magasabb szintűvé tökéletesítette, így alakult ki a rá jellemző „tapping” technika. Párhuzamosan tud dallamot és akkordokat játszani. Sokszor játszik egyszerre két különböző gitáron, vagy akár gitáron és zongorán.
Hallgass bele: 
● július 10. – David Sanborn Acoustic Band
A pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert. James Browntól kezdve Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen és Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt, készített velük lemezeket.

David Sanborn
képforrás: Pro Kultúra Sopron

A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn az elmúlt évtizedek legaktívabb és legtermékenyebb jazzszaxofonosa. Szinte minden stílusban otthonosan mozog zenészként és szerzőként egyaránt. Ő írta a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának a zenéjét is.
Hallgass bele: David Sanborn – Chicago Song

Július 16.
Legyen úgy! – Dés László estje

Július 17., 31., augusztus 7., 21., 28.
Ötórai hangoló
Az előadásaikkal a vonósnégyes műfaját megteremtő Joseph Haydn előtt tisztelegnek a soproni szimfonikusok zenészei. Mellette Schubert, Goldmark Károly, Mozart és Dohnányi Ernő művei is megszólalnak ezeken a hangversenyeken. 

Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese
képforrás: Pro Kultúra Sopron

Július 21.
JazzCsütörtök – Binder Károly JazzQuartett lemezbemutató koncertje
A Blumenseele a 74. lemeze Binder Károly zeneszerzőnek, zongoraművésznek tanszékvezető egyetemi tanárnak, a magyar jazzélet egyedi stílusú, kiemelkedően karizmatikus egyéniségének. Binder Károly ennek az albumának a sokszínű, izgalmas, lírai és balladisztikus anyagát játszva lép fel kvartettjével.

Július 22., 23., 29., 30.
Vadak ura (musical)
Egy állati jó családi musical! Egy nagy erdő tele állatklánokkal, kikre számtalan veszély és kaland vár, miközben küzdenek a hatalomért, a Vadak ura címért.

Augusztus 4.
JazzCsütörtök – Szakcsi Lakatos Béla zongoraestje

Augusztus 7.
Győri Filharmonikus Zenekar hangversenye (Kékfrankos bérlet)
A tribute to John Williams” koncert
Ezen a hangversenyen ismert filmek – Csillagok háborúja, Hook, Schindler listája, Mesterséges értelem, Jurassic Park, Superman, A cápa, Egy gésa emlékiratai, Harry Potter, E.T., Indiana Jones – dalai csendülnek fel.

Augusztus 5., 6.
Csókkirály, a show
A látványos, lendületes, jó hangulatú showban a Hungária együttes és Fenyő Miklós legnagyobb slágereit, új hangszerelésben magyarország legnépszerűbb sztár énekesei szólaltatják meg.

Augusztus 18.
JazzCsütörtök – Varga Gábor Trió
A Cool Jazz Reload című lemezüket mutatja be Csuhaj Barna Tibor bőgőssel és Jeszenszky György dobossal.

Augusztus 20.
Határok nélkül – Péter Bence koncertje
Péter Bence világhírű zongoravirtuóz, zeneszerző és zenei producer sajátos hangzásvilágával és játékstílusával lebontja a korlátokat a zenei műfajok között. A Győri Filharmonikusokkal közös műsora tovább emeli a tétet. A világszerte óriási sikert arató, klasszikus elemekkel színesített szerzeményei és pop-rock feldolgozásai a szimfonikus hangszereléssel egy katartikus pillanatokkal tűzdelt zenei utazás – határok nélkül.

Augusztus 26., 27.
A farmerkirály (klezmermusical)
Levi Strauss életéről szól Jávori Ferenc A farmerkirály című klezmermusicalje.

Szeptember 9.
Az eltitkolt igazság – Kőhalmi Zoltán önálló előadása

Szeptember 10.
A barlangszínházi évadát Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas magyar énekesnő, dalszövegíró, dalszerző koncertetje zárja.  

Rúzsa Magdi
képforrás: Pro Kultúra Sopron

További információ: https://www.fertorakosikofejto.hu

Nyitókép: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Képforrás: Pro Kultúra Sopron

Oszd meg másokkal is az eseményt!