Balatonfüred
Balaton,  FESZTIVÁLOK,  MOZDULJ KI!

BALATONFÜRED egész évben élmény

A 2023-as év kiemelt eseményei

Balatonfüred programkínálata kimagasodik a térségben, minden hétvégén számíthatsz kisebb-nagyobb fesztiválra, gasztronómiai eseményre, sport- és kulturális programra. A város nevével összekapcsolódó, hagyományos eseményeket idén is megtartják, mint például a Jókai-napokat, a Kékszalagot, az Anna-bált, a Borheteket vagy a Romantikus Reformkort, de mellette újdonságokra is számíthatsz: ilyenek lesznek például a Vaszary Galéria kiállításai.

Balatonfüred a Balaton északi partjának a fővárosa, amely nemcsak gyönyörű fekvésével, történelmi hangulatával, számos látnivalóival, kiváló boraival, hanem színvonalas és különleges programkínálatával is vonzza a turistákat. Évről évre bőséges eseményekkel várnak – legyen szó zenéről, irodalomról, képzőművészetről vagy gasztronómiáról –, amelyek közül már most érdemes többet beírnod a naptáradba.

Füred a 19. században a hazai kulturális és társadalmi élet egyik legjelentősebb központja volt, ahol híres költők, művészek és politikusok töltötték a nyarat. Ma sincs ez másképp: a történelmi és kulturális hagyományok, az évtizedekre visszatekintő rendezvények és a természeti kincsek minden évszakban a városba csalogatják az érdeklődőket. Sétálhatsz egyet a kisvárosban, megnézheted műemlékeit, látnivalóit vagy túrázhatsz egyet a környéken, s persze élvezheted a változatos programokat, amelyekből van bőven: szinte minden hétvégén számíthatsz kisebb-nagyobb fesztiválra, gasztronómiai eseményre, sport- és kulturális programra.

2023-as füredi programajánló

A tavasz és a fesztiválszezon indító eseménye a Füredi Tavaszi Fesztivál (március 15–19.) lesz, melyet sorban követnek majd a város további programjai: így például a Húsvéti programok (április 6–10.) , az Első hajó fogadása (április 8.), a Jókai-napok (április 27. – május 1.)

képforrás: Balatonfüred – Facebook

Vitorlás események: Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásverseny (május 13.) ● Fehérszalag (július 1.) ● Kékszalag Vitorlásverseny és Fesztivál (július 6–8.)

képforrás: Balatonfüred – Facebook

Gasztronómiai események: Jókai-bablevesfőző verseny (április 29.) ● Városi borverseny (május 12–14.) ● Balatoni Hal- és Borünnep (május 26–29.)● Borhetek (augusztus 4–27.)● Füredi Szüret (október 13–15.)

A vitorlás és a gasztoprogramok mellett olyan különlegességekre is számíthatsz, mint a Concours d’Elegance autós szépségverseny a Tagore sétányon (május 12–14.), a Magyar Mozgókép Fesztivál (június 6–10.) szabadtéri vetítései a legújabb magyar filmek premierjével vagy a nemzetközi fesztiváldíjas filmekkel.

Nem marad el a Magyar Ünnepi Könyvhét balatonfüredi rendezvénye, a Könyv-Bor-Jazz Fesztivál (június 8–11.), lesz Nemzetközi Gitárfesztivál (június 26. – július 2.), folytatódik a FüredDixie Feszt (június 30.), a Kisfaludy Színházi Nyári Fesztivál keretében ismét izgalmas előadásokat láthatsz (július 1–7.), ahogy a Klassz a pARTon (július 17–23.) koncertjei is felejthetetlen élményeket nyújtanak majd.

A patinás rendezvényt, a 198. Anna-bált (július 29.) ezúttal is Anna-fesztivál (július 25–30.) előzi meg, melyben lesz prímásverseny, szívhalászat, operagála és utcabál is. A Kati Zoób Divatbemutató (augusztus 19.) ismét elkápráztat majd legújabb kollekcióival, ahogy ősszel, a 15. alkalommal megrendezésre kerülő  Romantikus Reformkor (szeptember 22–24.) eseményein is számos különlegességre számíthatsz.  

Romantikus Reformkor
Romantikus Reformkor
képforrás: Tourinform Balatonfüred

Az évet a Füredi Advent (december 1–24.) és a Városi Szilveszter (december 31.) ünnepi programjai zárják.

A 2023-as kiemelt balatonfüredi események listáját itt találod: https://balatonfured.hu/2013/12/21/rendezvenynaptar-2022/

Kiemelt kiállítások a Vaszary Galériában

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében három jelentős tárlatnak ad otthont a Vaszary Galéria. Így Bak Imre és Maurer Dóra munkái mellett a Boglár ’50 – A Boglári Kápolnaprojektet mutatják be, amely a magyar neoavantgard művészettörténeti szempontból kulcsjelentőségű eseménysorozata volt.

Bak Imre: Helyzetek 5., 2020, akril, vászon 210 x 140
képforrás: Vaszary Galéria

Kiállítások:
HELYZETEK / Művek 2004–2022 – Bak Imre kiállítása (2023. január 22. – május 1.)
BOGLÁR ’50 – A Boglári Kápolnaprojekt (2023. május 21. – augusztus 20.)
MAUER DÓRA festőművész kiállítása (2023. szeptember 9. – november 26.)

Tavasszal nyílik meg egy új kiállítótér is, a Modern Műtár, ahol Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményéből lesznek majd láthatók időszaki kiállítások.
További információ: https://www.vaszarygaleria.hu

További információ: https://turizmus.balatonfured.hu, https://www.facebook.com/balatonfurediturisztikaiegyesulet

Nyitókép: Halász és a Révész szobra, Balatonfüred, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!