Balaton,  FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia,  MOZDULJ KI!

BADACSONYI NYÁRI

Kihagyhatatlan nyári élmények a Badacsonyi borvidéken

A Badacsonyi borvidék minden évszakban izgalmas, de nyáron igazi élményfürdő, hiszen hétről hétre számtalan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Gasztroélmények, túrák, szabadtéri könnyű- és komolyzenei koncertek, aktív sportolás, tematikus programok – csupán egy szűk metszete annak a gazdag kínálatnak, amiből válogathatsz. Mindez természetesen finom badacsonyi borok kíséretében, hiszen a bor összeköti és összehozza az embereket, és mindig jókedvre derít.

Íme néhány ötlet, amelyekkel színessé és emlékezetessé teheted a balatoni nyaralásodat a Badacsonyi borvidéken:

SZAKVEZETÉSES BOR- ÉS ÉLMÉNYTÚRÁK
A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szervezésében nyáron is várnak szakvezetéses bor- és
élménytúrákkal hazánk egyik legkedveltebb és legrangosabb történelmi borvidékén, Badacsonyban.
A túrák alkalmával szakavatott túravezető segítségével fedezheted fel a borvidék ismert nevezetességeit, járhatod be Badacsonyt és a környező tanúhegyeket, közben megismerheted a régió történelmi értékeit, állat- és növényvilágát, valamint pincészeteit és gazdag, több mint ezer éves szőlő- és kultúrtörténetét.

Tudod-e?
… hogy mitől tüzesek a badacsonyi borok? A Balaton víztömegének kiegyenlítő hatása, a tanúhegyek bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra visszasugárzó víztükör és a talaj páratlanul különlegessé teszik a badacsonyi borokat. Együttesen ezek biztosítják a badacsonyi borok testes és tüzes jellegét, illetve az íz- és zamatgazdagságot.

Badacsonyi bortúra
Bortúra
képforrás: Tourinform – Badacsony

Ha pedig kedveled a kalandokat, az éjszakai erdőt is felfedezheted a hold és a lámpások fényében a Holdfénytúrák alkalmával. A jutalom minden túra végén egy páratlan kilátás a kivilágított falvak ölelte Balatonra.

A Badacsony „Borközelből” szakvezetéses bortúrák alkalmával – amelynek során a borász minden pincészetnél 3-3 fajta boron keresztül mutatja be történetét, a kóstolt fajtákat, mellé pedig borkorcsolyákat is kínál – megtapasztalhatod az itt készült borok nagyszerűségét.
További információ: https://www.badacsony.com

BADACSONY BOR7
2022. július 15–31., Badacsonytomaj (Badacsony Park)

Két héten keresztül Badacsony központjában a borok kerülnek főszerepbe. Családias környezetben a jobbnál jobb borok mellett a hely jellegzetes gasztronómiai fogásait is megkóstolhatod, miközben megismerheted a borvidék hagyományait. Az eseményt művészeti programok és szabadtéri koncertek teszik még színesebbé.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/badacsony-bor7

Badacsonyi bor
Badacsonyi Bor7
képforrás: Tourinform – Badacsony

ZENÉS ESTÉK ÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ NAPOK A SZIGLIGETI VÁRBAN
A Balaton gyöngyszemeként számon tartott Szigliget, valamint nevezetessége, a 760 éves múltra visszatekintő vára minden évszakban közkedvelt úti cél. Az innen eléd táruló panoráma egyedülálló látványt nyújt, nyáron pedig a várlátogatást zenés esték teszik még különlegesebbé. Olyan előadók lépnek fel még fel, mint Ganxsta Zolee és a Kartel (július 9.), Dés László (július 10.) vagy a Margaret Island (július 23.).
Júliusban és augusztusban egy-egy alkalommal a meghívott hagyományőrző egyesületek látványos bemutatókat is tartanak, de természetesen a középkori muzsika sem hiányozhat a kínálatból.
További információ: https://www.szigligeti-var.hu

BOR ÉS GASZTRONÓMIA
● Ábrahámhegyi Bornapok
2022. augusztus 4–13., Ábrahámhegy
A Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelyén, a festői környezetben található Ábrahámhegyen a bornapok alkalmával 10 napon keresztül a helyi borászatok által készített finom borokat kóstolgathatod, a jó hangulatot pedig esténként a könnyűzenei programok fokozzák.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/abrahamhegyi-bornapok-2022

képforrás: Tourinform – Badacsony

● Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe
2022. augusztus 12–14., Badacsonytördemic (Faluház udvara)

Az eseményen többek között megtudhatod, milyen a nemes szürkemarhából készített gulyás. És hogy mivel csúszik legjobban? Persze hogy badacsonyi szürkebaráttal! De lesz karcagi birkapörkölt is, valamint kulturális- és folklórműsor, számtalan gyerekprogram, utcabál és mulatság.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/badacsonyi-szurkebarat-es-a-magyar-szurkemarha-unnepe/

FOLLY ARBORÉTUM, a Balaton „édenkertje”
Magyarország egyik legszebb arborétuma, a hazánkban szinte egyedülállóan 116 év óta családi gondozásban lévő, a Badacsonyörsön található Folly Arborétum és Borászat százéves fenyőkkel és cédrusokkal, csodálatos panorámával, játszóparkkal, étteremmel és borterasszal vár. Itt rendszeresen, nyáron hetente többször is vezetett sétákat tartanak, ahol megismerkedhetsz a birtok történetével, illetve az arborétum nevezetességeivel. A „Balaton édenkertje” ideális úti cél, hiszen tudsz túrázni, borozni, enni, mindezt lenyűgöző kilátás kíséretében.
További információ: https://www.folly.hu

Folly Arborétum
Folly Arborétum
képforrás: Tourinform – Badacsony

STRANDOLÁS, AKTÍV SPORTOLÁS
Nem telhet el nyár a Balaton partján strandolás és aktív sportolás nélkül, mint ezt a kiváló minőségű Balaton vizében. Tökéletes kikapcsolódást ígérnek a badacsonyi, badacsonytomaji, ábrahámhegyi, szigligeti, akárcsak a badacsonylábdihegyi strandok, ahol felújított környezetben, családias és barátságos hangulatban minden igényt kielégítő minőségi szolgáltatásokkal várnak.

Balaton Strand
képforrás: Tourinform – Badacsony

Badacsonylábdihegyről indul például a Balaton első vízitúra tanösvénye, a Nádi szél Vízitúra, melyet szakvezetett csónakos túra keretén belül vagy önállóan tudsz bejárni.
De a szintén itt található Ökoturisztikai Látogatóközpont is kellemes elfoglaltságot kínál, miközben a Balatont és a Badacsonyt több oldaláról ismerheted meg.
És hogy a közlekedés se jelentsen gondot, a nyitott JEEP terepjárókkal való Hegyi Taxizás mellett Badacsonyból Vízitaxi-szolgáltatás, hajójáratok, valamint augusztus végéig szombatonként Bulihajó is a rendelkezésre áll.

További információ:

TOURINFORM IRODA – BADACSONY
8261 Badacsony, Park. u. 14., tel.: +36 87 531 013, e-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu
https://www.badacsony.com

Nyitókép: Badacsony, képforrás: Tourinform – Badacsony

Oszd meg másokkal is az eseményt!