FESZTIVÁLOK,  Hagyományőrző / Történelmi

’56 FALUN

Történelem és mindennapok vidéken

Az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről sokat hallhattál, de vajon ismerd-e a vidéken lezajlott eseményeket? A nemzeti ünnep hétvégéjén, október 21–23. között a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját élheted át.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portái között több olyat is találsz, amelyek 1956-ban a forradalom vidéki eseményeinek színterei voltak. A történelmi pontokon megismerheted az adott helyszínen történt eseményeket, miközben átélheted, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből.

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál megtudhatod, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak. A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt, ahol egy szál bőrönddel menekültek az országból a Nyugaton jobb életben reménykedők.

’56 falun, Skanzen
Képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit öltheted magadra, a katonai roburral körbejárhatod a „falvakat”, a Bagladi konyhában Margit néninél pedig csalánfőzeléket kóstolhatsz.

A kézműves programok során a gyerekek is ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből.

A tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódnak, a bringatúrák viszont a Skanzen Malom évében felújított malmait járják körül.

’56 falun, Skanzen
Képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

’56 FALUN – Történelem és mindennapok vidéken
2023. október 21–23., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/56-falun

További információ: https://skanzen.hu

Nyitókép: ’56 falun, Skanzen, képforrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!