Tállya
FESZTIVÁLOK,  Gasztronómia,  Zenei

PROGRAMSZÜRET EGÉSZ ÉVBEN

2024-es fesztiválok Tokaj-Hegyalján

Gyakran hallhatod, hogy Tokaj-Hegyalját az Isten is borvidéknek teremtette. Domborzata, talajviszonyai, mikroklímája teszik a világ legkiválóbb szőlőtermő helyévé. A királyi borok hazájában azonban érdemes elkalandozni a kultúra területére is. Tokaj-Hegyalja minden településén szerveznek boros programokat, melyek között biztosan megtalálod a leginkább tetszőt.

Programajánló

Ha már februárban ellátogatsz Tokajba, 10-én a Tokaji Forralt Boros Disznóságok keretében látvány disznófeldolgozáson vehetsz részt, 24-én pedig a Furmint Február eseményen 4 helyszínen 8 pincészet 16 borát, köztük több furmintot is kóstolhatsz.

Május 3–4. között ismét pezseg Tokaj a Tokaji Pezsgés fesztivál keretében, május 31-én pedig indul a háromnapos Tokaji Bornapok. Több színpadon hazai és világsztárok lépnek fel, és számtalan színes programon szórakozhatsz. A világhírű nedű mellé számos gasztronómiai különlegesség is társul, hiszen Tokaj az a hely, ahol a minőség, a kultúra és a gasztronómia találkozik.

Idén 10 éves a Fesztiválkatlan, amely június 22-től augusztus 31-ig kínál minőségi szórakozást. A nagyszínpadon többek között olyan kiváló előadók lépnek majd fel, mint Demjén, Szikora Róbert és az R-GO, Havasi Balázs vagy a Cotton Club Singers, s olyan nagyszerű produkciókat láthatsz, mint az István, a király. A rockopera keresztmetszet a 40. éves koncertturné keretében érkezik a Katlanba.

Fesztiválkatlan fesztivalok.info
képforrás: Fesztiválkatlan

Június 22-től elindul a Tokaj Live!, az élő koncertsorozat is, amely augusztus 24-ig minden szombat este más és más helyszínen kínál különleges koncertélményt.

Június közepén várható a Tokaji DOBraVerő Show profi és amatőr dobosok fellépésével.

Idén 20. alkalommal lesz Crescendo Nyári Akadémia július 21. – augusztus 2. között, amely komolyzenei mesterkurzus és fesztivál is egyben.

A Bor, mámor, Bénye idén augusztus 8. és 11. között vár az erdőbényei kertekben, szerethető borokkal és sok-sok zenével.

borfesztivál fesztivalok.info
képforrás: Bor,mámor, Bénye fesztivál

Tíz nap augusztusban Tokaj-Hegyalján – ez a Zempléni Fesztivál! Nyár, várak, kastélyok, templomok, pincék és komolyzene, operett, jazz, tánc, irodalom, kiállítások, családi és gyerekműsorok, kirándulások… és még megannyi élmény! A fesztivál során minden zenei stílus legkiemelkedőbb előadóival találkozhatnak, és egy tucat pincészet borait is kóstolhatod.

A nyár mi mással is zárulhatna, mint egy desszerttel: szezonzárásként most is a térség leglátogatottabb programja, a Szerencsi Csokoládéfesztivál hív kikapcsolódásra.

Szeptember 13. és 15. között pár napra a Művészetek Völgye a Balaton-felvidékről Tokaj-Hegyaljára költözik. A Kerekdomb Fesztivál Tállyán olyan esemény, ami a hazai művészvilág és kistelepülések rejtett értékeinek kivételes kölcsönhatásával nyújt maradandó élményt.

bor
képforrás: Kerekdomb Fesztivál

Zene az kell! Szintén szeptember 13–15. között élvezheted a Tokaji Utcazene Fesztivált, amely egy verseny is közönségszavazással és szakmai zsűrizéssel.

A borvidék névadó településén 1932 óta ünneplik a szőlőt és a bort. A Tokaji Szüreti Napokat hagyományosan október első hétvégéjén, idén október 4. és 6. között rendezik gazdag programkínálattal.

A tarcali bortúrák kihagyhatatlan állomása a kövesdi szőlők lábánál fekvő Kövesdi pincesor. Borászai egész évben állandó programokkal, panoráma túrákkal, hosszú hétvégéken, ünnepnapokon folyamatos nyitva tartással várják a látogatókat!

Bodrogkeresztúron hagyományosan minden ősszel rendezik meg a Mindszent Havi Mulatságot, ahol együtt ünnepelheted a kivételes tokaji nedűket!

Programokról, szállásokról, borászatokról bővebben: www.tokaj-turizmus.hu vagy az adott fesztivál saját web- és Facebook-oldalán.

Nyitókép: Tállya, képforrás: Kerekdomb Fesztivál

Oszd meg másokkal is az eseményt!