fényfestés

helyszín

Pécs, belváros
Pécs, belváros

dátum

2024. 07. 04. - 07.
Lejárt!

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL 2024

2024. július 4–7., Pécs (több helyszínen)

Ellenállhatatlan programokat kínál július 4–7. között a 8. Zsolnay Fényfesztivál, amely idén is világszínvonalú fényelemekkel vár:  megjelenik a mesterséges intelligencia, lesznek szemkápráztató fényinstallációk és alternatív fénydimenziók, de egy elvarázsolt fényerdőbe vagy egy disztópikus sci-fi világába is beléphetsz. Az ecset továbbra is a fény, a vászon pedig a teljes belváros, mintegy 30 helyszínnel.

Fény Útja ● Zsolnay Ligh Art ● Fényalkotások ● Utcaművészeti kavalkád

Az ország első fényfesztiválján a pécsi belváros 12.000 négyzetméternyi felülete pompázik fényfestésben, ami európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. A megvetített épületek a belvárost átszövő és a Zsolnay Negyedig elhúzódó Fény Útja állomásain csodálhatod meg, a Székesegyház monumentális homlokzatát pedig a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny legjobb 3D-s, mozgó fényvetítései keltik életre. Napközben sem unatkozhatsz: zene, újcirkuszi és utcaszínházi produkciók töltik meg izgalommal az utcákat.

fényfestés
Zsolnay Light Art
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Pécs a nyár fénypontja!

A fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotás látható, melyek háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk, kifejezetten a Székesegyház homlokzatára komponálva. A verseny idei témája: a bűvös kocka. 2024-ben ötvenéves a világhírű Rubik Ernő által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka, ami világméretű közösséget épített.

Minden évben kivételes élményt kínál a Fény Útja, amely a fesztivál „velejét” adja. Az éj leszállta után a hazai és a külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtenek majd  ámulatba Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Ez az összesen 20 helyszín alkotja a Fény Útját, amely idén már a Kodály Központ Hangversenytermén túl egészen a Zsolnay Negyedig húzódik. Itt egy látványos fényinstalláció lesz látható, egyúttal bejárhatók lesznek éjszaka a Zsolnay Negyed látnivalói és több kiállítása is, köztük az m21 Galériában látható Street Up című tárlat.
A Fény Útja művészei napjaink top témáira reflektálnak. A mesterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatod át egy kiállítótér belső tereit, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint civilizációnk számára meghatározó, ősi elem jelenkori szerepét.
Több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatod meg a Kodály Központ hangversenytermében, az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.  De beléphetsz abban az utcában is, ahol a teljes járdafelület mozgásba lendül a talpad alatt, egy audiovizuális vetítés pedig a sci-fi műfaj esztétikáján keresztül fogalmaz meg kritikát a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan. A Színház téren lézertáncot láthatsz, a Barbakán hengeres épülete a poklot a mennyel összekötő tengellyé alakul, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest munkáiból látható csoportos kiállítás, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban egy holografikus vászon látható, amit a látogatók kelthetnek életre. A Martyn Ferenc Múzeum udvarában ismét működik a Fényművésztelep, ahol diákok és fiatal alkotóművészek mutathatják be alkotásaikat, míg a Fénybütyköldében több helyszínen különböző világító tárgyakat készíthetsz.

A fesztivál nemcsak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hanem napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal is. A belváros közterein argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar művészek előadásai élvezheted.

Megjegyzés! A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek.
A Fény Útja nyitvatartása: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01 óráig. Vasárnap: 21.30–00 óráig. Nappal is látható: a Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntek–vasárnap már 12 órától.

Jegyvásárlás: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/jegyek

További információ: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu

Képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.