Szeged filmfesztivál fesztivalok.info

helyszín

Szeged, több helyszínen
Szeged, több helyszínen

dátum

2021. 09. 21. - 25.
Lejárt!

ZSIGMOND VILMOS NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

2021. szeptember 21–25., Szeged (több helyszínen)

A világ minden tájáról érkeztek a filmek az 5. filmfesztiválra, melyek közül 11 nagyjátékfilmet, 30 rövid- és kísérleti filmet láthatsz majd. Mellettük több, egész estés mozifilmet mutatnak be versenyen kívül, melyek közül kiemelkedik a világhírű magyar rendező, Enyedi Ildikó új filmjének premier előtti bemutatója. A hivatalosan szeptember 21–25. között meghirdetett fesztivál már 20-án elindul egy „nulladik” nappal, amikor a OFF-programban a Belvárosi Mozi Karanténfilm pályázatának díjazott alkotásait vetítik le.

A fesztivál Zsigmond Vilmos alkotói nagysága előtt tiszteleg, munkásságát széles körben mutatja be, mellette a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkájuk jelentőségére irányítja a figyelmet. 

A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos Szeged szülötte és díszpolgára. Az ország egyik legszebb és legrégebbi – lassan 100 éves – hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi, melynek legnagyobb terme az ő nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. Ha Zsigmond Vilmos Szeged járt, mindig ellátogatott „az ő mozijába”.

Programajánló

Szeptember 21-én az ünnepélyes megnyitót követően premier előtt – két nappal az országos premier előtt – nézheted meg Enyedi Ildikó Füst Milán azonos című regényéből készült filmjét, A feleségem történetét. A vetítést követően a rendezővel Sághy Miklós filmesztéta beszélget.

Közel hetven nagyjátékfilmet neveztek a fesztiválra – köztük nagyon sok volt a külföldi alkotás, kiemelten sok spanyol és mexikói –, melyekből 11-et válogatott be a zsűri.

A nagyjátékfilmek versenyében ott lesz példáuk Hajdu Szabolcs Békeidők, az első filmes rendező Felméri Cecília Spirál és az észak-macedón-magyar-belga kooprodukcióban készült Fűzfa című alkotás is.

A rangos zsűri elnöke Szabó Gábor operatőr, több mint harminc film alkotója. További tagok: Horvát Lili rendező, forgatókönyvíró és producer, Bogdán Árpád színész, rendező és forgatókönyvíró, Zurbó Dorottya filmrendező, Barnák László színész, rendező, a szegedi színház igazgatója, valamint a dél-afrikai rendező, Willie Nel.

Kísérő rendezvényként retrospektív sorozatot mutatnak be Zsigmond Vilmos alkotásaiból, valamely alkotói korszakának egy-egy kiemelt filmjére koncentrálva. Idén a Fekete dália c. félmre esett a választás, amely 2006-ban készült Brian de Palma rendezésében.

A fesztivált számos kísérő program színesíti még: workshop a szakmabeliek és szabadegyetem a laikusok számára, közönségtalálkozók, kerekasztal-beszélgetések, kiállítás Zsigmond Vilmos fotóiból, zenei programok, szabadtéri vetítések a Móra Ferenc Múzeum lépcsőjénél.

A fesztivál idejére időzítették a Belvárosi Mozi első száz évéről készült könyve bemutatóját, amelynek szerkesztője a szegedi Ibos Éva, s nem marad el Zsigmond Vilmos szülőházán elhelyezett emléktábla megkoszorúzása sem.

A részletes programot itt találod: https://zsigmondvilmosfilmfest.com/program/program-2021

További információ:
https://zsigmondvilmosfilmfest.com, https://www.facebook.com/zsigmondvilmosfilmfest

Nyitókép képforrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál – web