koncert

helyszín

Zsámbék, Zichy-kastély udvara

dátum

2023. 05. 26. - 28.
Lejárt!

ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL

2023. május 26–28., Zsámbék (Zichy-kastély udvara)

Május 26–28. között a II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivállal nyílik meg idén a Zsámbéki Nyári Színház kapuja. Akárcsak tavaly, a fesztivál születésekor, idén is három napon át a hazai könnyűzene meghatározó, emblematikus alternatív előadói lépnek színpadra akusztikus produkcióikkal a Zichy- kastély ősfás udvarának színpadán.

A programsorozat csendes erdei sétával, zarándoklattal indul Vecsei H. Miklós színművész vezetésével május 26-án 9 órától. A Páty és a Zsámbék közötti 14 km-es túra után három napon át olyan zenekarok és előadók váltják egymást a Zichy-kastély színpadán, mint a 30Y, a Felefánt, Henri Gonzo és a Papírsárkányok, Wunderlich József, Vecsei Miklós és a QJÚB.

Programajánló

Május 26. (péntek)
● II. Zsámbéki Pünkösdi Zarándoklat (Páty-Zsámbék, 14 km, indulás: 9 órakor)
A fesztivál nyitónapjának csöndes zarándoklatán bárki részt vehet, a részvételhez csak regisztráció szükséges, amelyet május 20-ig várnak a szervezők. A túra Pátyról indul 9 órakor, és a Szent Jakab Zarándokút vonalán haladva mintegy 14 kilométer megtétele után ér Zsámbékra, a Keresztelő Szent János Iskolaközponthoz. A zarándokcsapat kísérője Vecsei H. Miklós színművész lesz.
A résztvevők az úton végig csendben, elmélyedve haladnak, a csatlakozóktól azt kérik, hogy ezt vegyék figyelembe.

● 30Y Kocsmakoncert (20 óra)
A közvetlen hangú akusztikus koncerteken inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták válnak fontossá, vagyis… 30Y-dalok a kocsmapulton, ezúttal Zsámbékon, egy nyárindító langyos estén.

Május 27. (szombat)
● Felefánt (18 óra)
A Szombathelyről indult népszerű zenekar leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is. Ezeken a koncerteken bármikor történhet valami váratlan zenei impulzus, általában sodródnak is ezzel, ettől válik bensőségessé, természetessé, intimmé, váratlanná, így a közönség számára is felszabadítóvá az élmény.

● QJÚB (21 óra)
Vecsei H. Miklós és csapata, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását A kocka kibontása címen. A Vecsei H. Miklós vezette, színház, zene és performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze: Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár. Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában előállítani, hogy a két költőóriás életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben.

Május 28. (vasárnap)
● Wunderlich József (18 óra)
A Pál utcai fiúk, vagy a Padlás című darabokból sokan ismerik a Vígszínház színészét, Wunderlich Józsefet, aki pár éve zenészként is aktív: 2020-ben jelent meg első szólólemeze, a Skizó, 2022 őszén pedig megérkezett a második album, a Szívre megy. Az új zenei anyag dalaiban arra keresi a választ, hogyan élhetnénk a mának anélkül, hogy kizsigerelnénk magunkat. Őrült szövegek, őrült zenészek, őrült zenék és szenvedélyes dzsemmelés sok humorral és improvizációval, ami, ….. vigyázat, szívre megy!

● Henri Gonzo és a Papírsárkányok (20 óra)
A Henri Gonzo és a Papírsárkányok klasszikus hangszerelésével és versszerű szövegeivel új hangot igyekszik megütni a magyar könnyűzenében.

További információ: https://zsambekiszinhaz.hu/ii-zsambeki-punkosdi-fesztival

Nyitókép: Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál, képforrás: Zsámbéki Nyári Színház, fotó: Fejér János