csata

helyszín

Szigetvár, több helyszínen

dátum

2023. 09. 07. - 10.
Lejárt!

ZRÍNYI-NAPOK

2023. szeptember 7–10., Szigetvár (több helyszínen)

A szigetváriak a mai napig méltó módon őrzik Zrínyi Miklós és hős katonáinak emlékét, akikre többek között a Zrínyi-napok keretében emlékeznek. A történelmi hagyományokon alapuló látványos bemutatók és hadijátékok mellett színes kulturális és sport rendezvények, koncertek, s vásári forgatag is része a programnak. 

1833 óta minden év szeptemberének elején megemlékezik a város a vár „elestéről”. A kezdeti egyházi ünnepekből napjainkra az egész várost és Szigetvár kistérségét megmozgató ünnepségsorozattá fejlődött. Idén a megemlékezések és a hagyományőrző programok mellett színházi előadások, koncertek és gyermekprogramok is szerepelnek a kínálatban.

Szulejmán szultán 150 000 fős hadseregével 1566. augusztus 6-án vette ostrom alá a Dél-Dunántúl legjelentősebb erősségét, melynek kapitánya a híres hadvezér, gróf Zrínyi Miklós horvát bán volt. Az egyhónapos küzdelem végül Zrínyi és a 2300 védő hősi halálával és Szigetvár elestével zárult, miközben Szulejmán is életét vesztette. Szigetvár kitartása, Zrínyi önfeláldozó küzdelme komoly jelentőséggel bírt, ugyanis megmentette Bécset egy újabb ostromtól. Később ennek a hőstettnek állít emléket a dédunoka, a 17. századi költő és hadvezér Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzában.

Az esemény részletes programját itt találod: https://www.szigetvar.hu/sites/default/files/zrinyi_napok_2023_-_programok.pdf

Programajánló

Ezen a hétvégén igazi programkavalkád fogad Szigetváron. Találkozhatsz török katonákkal és magyar vitézekkel, megismerheted a táborukat, fegyverzetüket. A kézművesek utcában vásári forgatag, az ételudvarban finom falatok, ízletes borok várnak. Lesznek óriásbábok, zenés komédiák, táncbemutatók, gyerekműsorok, koncertek és kiállítások. Különleges élményt nyújt majd a Zenés Borterasz, a látványos fényfestés, a fényszobor vagy a Guruló Zongora látványshow.

Az esemény kiemelt programja szeptember 10-én a hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentéstétele után Szigetvár ostromát bemutató hadijáték a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület szervezésében.
Utána koncertet ad majd a Füred Dixieland Band és Falusi Mariann, valamint a Menthol zenekar. A négynapos esemény tűzijátékkal tárul.

További információ: https://www.szigetvar.hu/hu/esemeny/zrinyi-napok-2023

Nyitókép képforrás: Zrínyi-napok – web