Zempléni Fesztivál Sárospatak fesztivalok.info

helyszín

Sárospatak és további települések
Sárospatak és további települések

dátum

2022. 08. 12. - 21.
Lejárt!

ZEMPLÉNI FESZTIVÁL

2022. augusztus 12–21., Sárospatak és további települések

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválját – idén először a Tokaj-hegyaljai Nyár rendezvénysorozat részeként – augusztus 12-tól 21-ig élvezheted.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló összművészeti rendezvény, ami immár több mint 30 éve nyújtja a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, a színházi előadások és a kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Az idei, több mint 50 programból álló rendezvénysorozat magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi előadásokkal, jazzkoncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal vár minőségi kikapcsolódást nyújtva mindenkinek.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei, legszebb műemlékei, borászatai adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak.

Programajánló

Komolyzene
A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős lesz a jazzkínálat is, s természetesen nem maradnak el a kiállítások, a színházi események vagy a gyermekprogramok sem.
A komolyzenei koncertek sorában fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar Guido Mancusi és Hollerung Gábor vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, és két év halasztás után a fesztivál vendége lesz a Wiener Singakademie és az Ensemble Barucco Ausztriából.
A nagykoncertek mellett a kamarahangversenyeken többek között Balázs János, Berecz Mihály, és a Keller Quartet játékát élvezhetik és két hangversenyt ad Megyesi Schwartz Lúcia és az Aura Musicale.
Filkeházán és Mikóházán egy-egy különleges zarándokkoncert keretében énekel a Szent Efrém Férfikar, két koncerten lép fel a Fool Moon énekegyüttes és három kiváló operaénekesnő – Fodor Beatrix, Keszei Bori és Megyesi Schwartz Lúcia – az operairodalom leghíresebb nőalakjait idézik meg.

Fool Moon énekegyüttes
képforrás: Interkultur Hungaria

Jazzkoncertek
A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül is több neves szólista és együttes vendégszerepel a fesztiválon: Malek Andrea 13-án és 14-én, a Benkó Dixieland Band 15-én és 16-án, a Binder Quartet 18-án, a Budapest Ragtime Band 19-én és 20-án. A 110 éve született Fényes Szabolcs slágereit eleveníti fel Szőke Nikolett és a Swing a’ la Django 19-én a Tokaj Fesztiválkatlanban.
Esti Jazz koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Jazzudvaron. Fellép többek között a Fehér Fábió Trió, a Gyárfás István Trió, a Nagy János Trió, a Kodály Spicy Jazz, a Tűzkő Salamon Quintet és a Varga Gábor Jazz Trió.

Színházi előadások
A színházkedvelők Sárospatakon Hernádi Judit és Kern András főszereplésével a Valódi hamisítvány című előadást, Sátoraljaújhelyen és Tokajban a Redőny című produkciót tekinthetik meg, és A Föltámadás szomorúsága című Ady Est-jével fellép Földes László HOBO.

Gyerekprogramok
Nyugodtan érkezhetsz gyerekekkel együtt is, hiszen számukra is nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget: ilyen lesz például Laposa Julcsi előadásai és a hagyományos A megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel sorozat idei koncertje, melynek keretében Hollerung Gábor tart előadást a Rachmaninov II. Zongoraversenyéről.

jazz
Zempléni Fesztivál, Tolcsva
képforrás: Interkultur Hungaria

Borkóstol
A rendezvényekhez kapcsolódóan közel egy tucat pincészet, köztük a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatod.

A fesztivál részletes programját itt találod: https://www.zemplenifesztival.hu/programok

Az augusztusi napokban olyan válogatott művészeti palettát kínálnak,
amelyért érdemes több napot, akár a teljes fesztiválidőszakot Zemplénben töltened.

További információ: https://www.zemplenifesztival.hu, https://www.facebook.com/ZempleniFesztival

Nyitókép: Zempléni Fesztivál, képforrás: Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft.,
fotó: Nagy Károly Zsolt