múzeum

helyszín

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum

dátum

2023. 09. 22. - 2023. 11. 05.
Lejárt!

WORLD PRESS PHOTO kiállítás

2023. szeptember 22. – november 5., Budapest (Magyar Nemzeti Múzeum)

A világ egyik legnagyobb és leghíresebb fotókiállítását idén is a Nemzeti Múzeumban láthatod szeptember 22-től. A World Press Photo kiállításon több mint 90 felvétel mutatja meg mindazt, ami körülöttünk zajlik. A november 5-ig látható kiállítást több kísérőrendezvény is kiegészíti.

A World Press Photo (WPP) egy látkép a világunkról évről évre. A kiállításon hiteles képekkel, hiteles történeteket láthatsz, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetnek. Megmutatja mindazt, ami noha nem nálunk zajlik és nem a mindennapjaink része, mégis létezik. Olyan kérdésekkel és témákkal találkozhatsz, amelyek a világban zajlanak, amikről nemcsak keveset tudunk, de sok esetben felfogni is alig bírjuk.

A WPP egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak. Mára az általuk szerevezett felhívás a világ legrangosabb sajtófotó-pályázata lett, a kiválasztott képekből rendezett kiállításra pedig a világban mindenütt óriási az érdeklődés.

Az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit bemutató tárlat 30 prominens helyszín mellett ismét látható Budapesten. A kiállításon látható 94 díjazott felvételt több mint 60 448 fotóból választotta ki egy független zsűri.

Az év fotója Jevhen Maloletka Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen című képe lett. A képen egy sebesült kismamát mentenek ki az orosz légicsapás során megsérült kórházból 2022. március 9-én. A kismama, Irina Kalinyina gyermeke halva született, és fél órával később Irina is meghalt. A zsűri szerint az Ukrajna jövője elleni támadást ábrázolja a fotó.

háború
Légitámadás a mariupoli kórház szülészete ellen
képforrás: worldpressphoto.org, fotó: Jevhen Maloletka

Megjelenésével lehetővé vált, hogy a világ távoli pontjain történő események eleven valójukban kerüljenek a szemünk elé, így a valóság sokkal átélhetőbb lett.

Kísérőrendezvények

A World Press Photo kiállítás mellett három kísérőkiállítást is megtekinthetsz:
National Geographic 20 
A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. Az évforduló alkalmából a World Press Photo kísérőkiállításán a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.

Szemtanúk 
A múzeum kerítésén tekintheted meg a 24.hu online hírportál az elmúlt év magyarországi eseményeit bemutató fotóválogatása.

Visualising Climate Change 
A Múzeumkertben cseh-lengyel-szlovák és magyar fotóművészek klímaváltozásról készített munkáit láthatod.

A látogatás belépőjegyhez kötött.

További információ: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/world-press-photo-2023

Nyitókép képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum – Facebook