Lillafüred

helyszín

Lillafüred, Palotaszálló

dátum

2024. 02. 02. - 04.
Lejárt!

FAB WINTERFEST

2024. február 2–4., Lillafüred (Palotaszálló)

Először rendez téli fesztivált a Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművész-házaspár által alapított Fesztivál Akadémia. A Lillafüreden megrendezésre kerülő háromnapos fesztiválon a természet, a zene és az irodalom kapcsolódik össze a világhírű művészek előadásaiban.

Programajánló

Az első FAB Winterfestre legendás hazai és külföldi művészek érkeznek a csodálatos fekvésű és festői szépségű Lillafüredre február 2. és 4. között. A háromnapos eseménysorozat koncertjeinek, irodalmi és zenetörténeti eseményeinek a Palotaszálló történelmi épülete ad otthont, ahol átélheted az igazi szalonhangulatot. Érdekesség lesz, hogy nemcsak esti hangversenyekre számíthatsz, hanem lesznek napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertek is.

Olyan művészek, művész-barátok érkeznek Kelemen Barnabás és Kokas Katalin meghívására, mint Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából vagy Iseut Chuat csellóművész. A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt) lép többek között a színpadra.

művészek
A fesztiválon fellépő művészek
képforrás: Fesztivál Akadémia

A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangaznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok is elhangzik. Brahms e-moll csellószonátáját Fenyő Lászlóval és José Gallardoval hallhatod, Bach és Leclair műveit Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással,valamint elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje is. Bach Goldberg variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhatsz, s Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, az Esz-dúr trió is műsorra kerül.

A vasárnapi teakoncerten az irodalom kerül előtérbe: Bartók duóiból Ady, Pilinszky, József Attila és Nagy László verseinek társaságában hallhatsz válogatást. A fesztivál ezzel a Bartók Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt művével és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul.

Február 2. és 4. között a lillfüredi Palotaszálló több napra is fogadja a kikapcsolódni vágyókat, akik számára nyitott a koncertek látogatása. Emellett a fesztivál minden koncertjére külön-külön is lehet jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia weboldalán.

Részletek és jegyek a Fesztivál Akadémia weboldalán: https://fesztivalakademia.hu/i-winterfest
Szobafoglalás (amely magában foglalja a koncerteken való részvételt is) a Palotaszálló weboldalán: https://hotelpalota.hu

Kokas-Kelemen házaspár
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás
képforrás: Fesztivál Akadémia, fotó: Csibi Szilvia

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek kilenc évvel ezelőtt hívták életre a hiánypótló nemzetközi komplex eseménysorozatot, a Fesztivál Akadémiát – fesztivált és mesterkurzusokat –, amelynek keretében több száz külföldi diák és több tucat nemzetközileg ismert művész érkezik minden évben Magyarországra.

További információ: https://fesztivalakademia.hu/i-winterfest

Nyitókép képforrás: Feztivál Akadémia – press