helyszín

Budapest, Müpa
Budapest, Müpa

dátum

2024. 06. 14. - 29.

BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

2024. június 14–29., Budapest (Müpa)

A Duna-parti Wagner-ünnep során nemcsak a teljes Ring-tetralógia kerül színpadra, de önálló esttel lép fel a dán bariton, Bo Skovhus, a fesztivál záróakkordjaként pedig két alkalommal ismét hallható lesz a legnépszerűbb Wagner-dallamokat összegyűjtő Istenek és hősök című válogatás Fischer Ádám és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában.

2024-ben immár tizenhat éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át zajló produkcióját, Richard Wagner A nibelung gyűrűje című operaciklusát. Hartmut Schörghofer legendás rendezésének korszerűsített változata az idei fesztiválon is látható lesz a Müpa színpadán. A fesztivál művészeti vezetője Fischer Ádám.

Program

Bo Skovhus dalestje (június 14.)
Az előadások sora a világhírű dán bariton, Bo Skovhus dalestjével indul, aki Wagner Wesendonck-dalai mellett megszólaltatja Strauss, Schönberg és Mahler darabjait. Zongorista partnere a sokoldalú osztrák muzsikus, Stefan Vladar lesz. 

Wagner: Ring – a Müpa dokumentumfilmje (június 19.)

A nibelung gyűrűje (június 20–23. között)
A nibelung gyűrűje az európai kultúra egyik legmonumentálisabb műalkotása. A több mint tizenhat órányi zenét magában foglaló sorozat négy részes: a rajnai sellők gyűrűjének elrablását feldolgozó prológusból, A Rajna kincséből, a közkedvelt operaslágerekkel teletűzdelt Walkürből, a félelmet nem ismerő Wagner-hős önismereti utazásáról szóló, bölcselkedő Siegfriedből, valamint a világ pusztulását és az új kezdet lehetőségét egyaránt magában rejtő fináléból, Az istenek alkonyából áll.

Wagner „időtlen időkbe” helyezett történetei a 19. században keletkeztek, ám a gigantikus mű mintha fontos figyelmeztetés lenne a Föld lehetséges sorsáról vitázó emberiség számára: van-e még időnk arra, hogy visszaadjuk a gyűrűt a Rajna sellőinek?

Ezúttal is Fischer Ádám kezei alatt, a Magyar Rádió Szimfonikusok Zenekara közreműködésével kel életre Hartmut Schörghofer értő rendezése. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2024-ben is elsőrangú neveket találsz a közreműködőgárdában: a négy este során olyan énekesekkel találkozhatsz, mint Iréne TheorinChristian Franz, Johan Reuter,  Karine BabajanyanStefan Vinke, valamint olyan visszatérő magyar művészekkel, mint amilyen Schöck Atala vagy Gál Erika.

Irrene Theorin fesztivalok.info
Irene Theorin
képforrás: Müpa – press, fotó: Chris Gloag

Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok (június 25., 29.)
A Budapest Wagner-napok 2024-ben is egy olyan programmal zárul, amely bevezetőként szolgálhat a szerző műveivel még csak most ismerkedők számára, de az elkötelezett rajongóknak is nagy öröm, hiszen az Istenek és hősök elnevezésű koncerten Fischer Ádám a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a legnépszerűbb Wagner-részletekkel varázsolja el közönségét.

A fesztivál koncepcióját megalkotó Fischer Ádám művészeti vezető és karmester elgondolása szerint a Wagner-napok „legfontosabb célkitűzése olyan előadói stílust kiépíteni, amely megfelel Wagner eredeti elképzeléseinek… Arra törekszünk, hogy előadásaink minél inkább megfeleljenek Wagner víziójának.”

+ Kulinális élmények a Wagner-napok alatt
Kortyoljon bele Wagnerbe! A Budapesti Wagner-napok ideje alatt minden érzékedre igyekeznek hatni, ezért idén se hiányozhatnak a Ring-karakterek által ihletett, egyedi ízvilágú kézműves sörkülönlegességek. A Szent András Sörfőzde kézműves söreit négy ízben, üveges és csapolt verzióban is megkóstolhtod. A Budapesti Wagner-napok címkéjével ellátott italokat a Müpa büféiben pedig akár meg is vásárolhatod, sőt, díszdobozban akár mindegyik karakter hazavihető. 

Nyitókép: Siegfried – Wagner, képforrás: Müpa – press, fotó: Posztós János