helyszín

Budapest, Müpa
Budapest, Müpa

dátum

2023. 06. 15. - 21.
Lejárt!

BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

2023. június 15–21., Budapest (Müpa)

Június 15-én A nibelung gyűrűje operaciklus korszerűsített változatával kezdődik Budapesti Wagner-napok, amelyen két operaprodukció felvételét is láthatod, valamint a legnépszerűbb Wagner-dallamok is megszólalnak. A fesztivál művészeti vezetője Fischer Ádám.

A Budapesti Wagner-napok a Müpa négy estén át zajló monumentális produkciója, A nibelung gyűrűje operaciklusával kezdődik június 15-én, majd június 19-én és 20-án két legendás produkció, a Parsifal és A nürnbergi mesterdalnokok felvételeit vetíti a Müpa. Június 21-én Wagner operáinak legismertebb részleteiből összeállított zenekari koncerttel zárul a Duna-parti Wagner-fesztivál.

2023-ban immár tizenöt éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át zajló produkcióját, Richard Wagner A nibelung gyűrűje című operaciklusát. Hartmut Schörghofer legendás rendezésének korszerűsített változata az idei fesztiválon is látható lesz a Müpa színpadán.

Program

A nibelung gyűrűje (június 15–18. között)
A nibelung gyűrűje az európai kultúra egyik legmonumentálisabb műalkotása. A több mint tizenhat órányi zenét magában foglaló sorozat négy részes: a rajnai sellők gyűrűjének elrablását feldolgozó prológusból, A Rajna kincséből, a közkedvelt operaslágerekkel teletűzdelt Walkürből, a félelmet nem ismerő Wagner-hős önismereti utazásáról szóló, bölcselkedő Siegfriedből, valamint a világ pusztulását és az új kezdet lehetőségét egyaránt magában rejtő fináléból, Az istenek alkonyából áll.

Wagner „időtlen időkbe” helyezett történetei a 19. században keletkeztek, ám a gigantikus mű mintha fontos figyelmeztetés lenne a Föld lehetséges sorsáról vitázó emberiség számára: van-e még időnk arra, hogy visszaadjuk a gyűrűt a Rajna sellőinek?

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is elsőrangú neveket találsz a közreműködőgárdában: Aris Argiris, Brassói-Jőrös Andrea, Albert Dohmen, Christian Franz, Gál Erika, Günther Groissböck, Magdalena Anna Hofmann, Horti Lilla, Kálmán Péter, Lukasz Konieczny, Németh Judit, Jürgen Sacher, Simone Schneider, Schöck Atala, Egils Silins, Stuart Skelton, Szemerédy Károly, Stefan Vinke és Deniz Uzun mellett korunk egyik leghíresebb Brünnhildéje, Iréne Theorin is fellép a Budapesti Wagner-napokon.


A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát.
Ahogy a korábbi fesztiválok idején hagyománnyá vált, az előadások és a felvonások kezdetére ezúttal is zenekar rézfúvós muzsikusai által megszólaltatott fanfár hívja fel a figyelmet.
Előadások: június 15–18. között, négy egymást követő estén

● Operafelvételek (június 19., 20.)
A Budapesti Wagner-napokon két legendás operaprodukció felvételét is műsorra tűzi a Müpa. A Parsifal 2017-es, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezte előadását június 19-én, A nürnbergi mesterdalnokok 2013-as bemutatóját – a Michael Schulz-féle rendezés premierjét – pedig június 20-án tekintheted meg, ha előzetesen regisztráltál.
Vetítés: június 19., 20.

Fanfár
képforrás: Müpa, fotó: Nagy Attila

● Best of koncert (június 21.)
A fesztivál június 21-én az Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok című „best of” koncerttel zárul. Wagner teljes életművén végigvonulnak olyan zenekari számok – például A walkürök lovaglása, a Tannhäuser nyitánya, az Előjáték és Izolda szerelmi halála a Trisztán és Izoldából –, amelyek varázsa a sokadik meghallgatáskor is lenyűgöz, és amelyek a hollywoodi filmzene fejlődésére is nagy hatással voltak. A Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám az ismert részletekből vezényel egy csokorra valót az idén 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.
Előadás: június 21.

A fesztivál koncepcióját megalkotó Fischer Ádám művészeti vezető és karmester elgondolása szerint a Wagner-napok „legfontosabb célkitűzése olyan előadói stílust kiépíteni, amely megfelel Wagner eredeti elképzeléseinek… Arra törekszünk, hogy előadásaink minél inkább megfeleljenek Wagner víziójának.”

+ Kulinális élmények a Wagner-napok alatt
A Müpa a Budapesti Wagner-napok alatt a látható és hallható élmény mellett kulináris élvezeteket is kínál a vendégeinek. A Bohém étterem és P’Art kávézó az előadások egyórás szüneteiben vacsorával várja a nézőket, akik első ízben kóstolhatják meg az intézmény és a Szent András Sörfőzde együttműködésében megjelenő kézműves söröket is. Újdonság, hogy az idén debütáló sörök – melyek ízvilágát a Ring négy szereplője, Alberich, Brünnhilde, Hagen és Siegmund inspirálta – a Budapesti Wagner-napokat követően is részei maradnak a Müpa italválasztékának, sőt, az intézmény a későbbiekben további Ring-karakterekhez kapcsolódó sörfajtákat is tervez bemutatni

Nyitókép: Siegfried – Wagner, képforrás: Müpa – press, fotó: Posztós János