Tatai Patara

helyszín

Tata, Tatai vár mellett

dátum

2024. 05. 24. - 26.

TATAI PATARA 2024

Török kori Történelmi Fesztivál

2024. május 24–26., Tata (Tatai vár lábánál)

Újra robban a Patara! Három napon keresztül Magyarország egyik legnagyobb történelmi fesztiválját élvezheted Tatai vár lábánál, ahol az 1597-es történelmi ostrom elevenedik meg. Lesznek csaták, vásár, hagyományőrök és minden, amit a 16. századról eddig nem tudtál.

Valódi időutazás

A tatai vár lábánál a szemed előtt elevenedik meg az 1597. évi történelmi ostrom, hiszen a valós eseményeken alapuló csatarekonstrukció mellett múltidéző kiállítás, katonazenekarok, lovasbemutatók, párbajok, hastáncosok és több száz hagyományőrző fogad. A vásári forgatag nem múlik el tűzzsonglőrök, mutatványosok és a színpadi játékok nélkül. Sarkantyú peng, szoknya lebben a Borbazárban, ahol több száz néptáncos vár Téged is egy táncra.

Tudtad?
… hogy a tatai vár visszafoglalásánál vetették be először a petárdát? Az 1597. évi ostrom során, amikor gróf Pálffy Miklós, a császári-királyi seregek vezére Tata bevételére indult, egy nálunk még ismeretlen, haditechnikai eszközt vetett be, akkori nevén patarát. Ezzel robbantották be a kaput és foglalták vissza a várat a töröktől. Ennek emlékére kerül megrendezésre a fesztivál.

Tatai Patara fesztivalok.info

Ízelítő a 2024-es programból

Május 24. (péntek)
Az eslős napon a Deák-Patara elsősorban általános iskolásoknak szól, akik interaktív táborokon és kiállításokon keresztül, egy egész napos időutazással élhetik meg – s így tanulhatják meg –a török kori Magyarország történelmét. A Törökméz és Gránátalma – kalandozások a türk világ múltjában és jelenében versenyben a középiskolások mérhetik össze tudásukat.
A nap során bemutatót tart a MH Klapka György 1. Páncélosdandár, megnyílik a vásár, a Borudvarban a Neszmélyi borvidék legjobb borait kóstolhatod, 20.30 órától Díszsortűz mellett Fáklyafényes kievezés a naszádokkal, majd tűzijáték vár. amit a Szelindek együttes, majd a Keleti szél zenekar műsora követ.

Május 25. (szombat)
Szombaton a bemutatók során a 16. század végi török-magyar végvári élet pillanatai elevenednek fel. Láthatod majd a hajdúk lesvetését zsákmányszerző török fosztogatókon, a tábori rendet megsértő vitézek megbüntetését, a párviadalt a kihívástól a bajnok győzelméig, a foglyok sanyarú sorsát, és végül elszabadul a háború lángja és látványos harcban mérik össze a csapatok fegyvereiket és erejüket. A hagyományőrzők a vár udvarán színpadi játékban mutatják be Tata török kori időszakát. Lesz többek között hadi mustra, naszádok bemutatása, vásári forgatag, Aprajafalva, Magyar Falu, reneszánsz táncház, lovasbemutatók, börtönszínház, vezetett múltidéző séták, Tatai Regionális Katonazenekari Találkozó, Borudvar, s fellép a Török Állami Néptáncegyüttes is.

Május 26. (vasárnap)
Vasárnap az állandó programok mellett ezen a napon is lesz bemutató, amely a törökök furfangos támadását mutatja be, amikor a tábor felgyújtásával előidézett zavart kihasználva akarnak győzelmet aratni. A fegyelmezett keresztény katonák hamar úrrá lesznek a zűrzavaron, akik az ágyúk és a puskák tüzével elzavarják a támadókat. Ezen a napon is láthatod a Török Állami Néptáncegyüttes műsorát, ahogy a gyerekek is számos programot – például interaktív mesejáték, íjászverseny –, élvezhetnek.
Délután (16 órától) a hagyományőrzők ostromjelenetben – Patara támadás – mutatják be gróf Pálffy Miklós 1597. nevezetes petárdás támadását: durran a patara, és a végén felkerül a magyar zászló a vár fokára.

A legkisebbek sem maradnak élmények nélkül: az Aprajafalvában szombaton és vasárnap ügyességi játékokon vehetnek rész, megismerhetik a magyar falvak állatvilágát, folyamatosan lesznek bábelőadások, zenés-táncos programok és kézműves foglalkozások. Kipróbálhatják magukat a „Kis Béka” íjászversenyen, s találkozhatnak „igazi” katonákkal és lovagokkal is.
Idén is a Kastély park festői környezete ad otthont a számtalan élményt nyújtó, a kora-újkori magyar falvak életét bemutató Magyar Falunak. Szombaton és vasárnap sülő kenyér illata terjeng, lányok fonják a szalagokat, asszonyok fésülik kontyba a hajukat, zenészek szórakoztatják a falu apraját-nagyját a fogadó környékén, miközben ifjak virtuskodnak. A kézművesmesterek lázasan készítik portékáikat, amelyekbe Te is bekapcsolódhatsz, az ispotályban pedig a falu gyógyítói, füvesasszonyai mutatják be tudományukat.

Az esemény részletes programját itt találod: https://tataipatara.hu/programok

A Tatai Patara nemcsak egy fesztivál, hanem kézzel fogható történelem, mely együtt lüktet a dobokkal, átjárja a frissen sült kenyér illata, és a puskalövések durranása vidám népzenével olvad össze.

A belépéssel és a jegyekkel kapcsolatos információkat itt találod: https://tataipatara.hu/informaciok

Három varázslatos napra lépj ki a hétköznapokból,
hogy az Öreg-tó múltidéző környezetében átélhesd a 16–17. századi emberek életét!

További információ: https://tataipatara.hu, https://www.facebook.com/TataiPatara

Nyitókép képforrás: Tatai Patara – Facebook

Képek: Tatai Patara, képforrás: ZoFi Rendezvényszervező Kft.