Tatai Patara fesztivalok.info

helyszín

Tata, Tatai vár mellett

dátum

2024. 05. 24. - 26.

TATAI PATARA 2024

Török Kori Történelmi Fesztivál

2024. május 24–26., Tata (Tatai vár lábánál)

Újra robban a Patara! Három napon keresztül Magyarország egyik legnagyobb történelmi fesztiválját élvezheted Tatai vár lábánál, ahol az 1597-es történelmi ostrom elevenedik meg. Lesznek csaták, vásár, hagyományőrök és minden, amit a 16. századról eddig nem tudtál.

Valódi időutazás

A tatai vár lábánál a szemed előtt elevenedik meg az 1597. évi történelmi ostrom, hiszen a valós eseményeken alapuló csatarekonstrukció mellett múltidéző kiállítás, katonazenekarok, lovasbemutatók, párbajok, hastáncosok és több száz hagyományőrző fogad. A vásári forgatag nem múlik el tűzzsonglőrök, mutatványosok és a színpadi játékok nélkül. Sarkantyú peng, szoknya lebben a Borbazárban, ahol több száz néptáncos vár Téged is egy táncra.

Tudtad?
… hogy a tatai vár visszafoglalásánál vetették be először a petárdát? Az 1597. évi ostrom során, amikor gróf Pálffy Miklós, a császári-királyi seregek vezére Tata bevételére indult, egy nálunk még ismeretlen, haditechnikai eszközt vetett be, akkori nevén patarát. Ezzel robbantották be a kaput és foglalták vissza a várat a töröktől. Ennek emlékére kerül megrendezésre a fesztivál.

Ízelítő a 2023-as programból

Május 26-án a Deák-Patara elsősorban általános iskolásoknak szól, akik interaktív táborokon és kiállításokon keresztül, egy egész napos időutazással élhetik meg – s így tanulhatják meg –a török kori Magyarország történelmét.
A nap során bemutatót tart a Történelmi Vívóiskola, megnyílik a vásár, a Borudvarban a Neszmélyi borvidék legjobb borait kóstolhatod, 20 órától indul a Fáklyás felvonulás, amit a Szelindek együttes műsora, valamint egy tűzzsonglőrshow követ.
Május 27-én a bemutatók során a 16. század végi török-magyar végvári élet pillanatai elevenednek fel. Láthatod majd a hajdúk lesvetését zsákmányszerző török fosztogatókon, a tábori rendet megsértő vitézek megbüntetését, a párviadalt a kihívástól a bajnok győzelméig, a foglyok sanyarú sorsát, és végül elszabadul a háború lángja és látványos harcban mérik össze a csapatok fegyvereiket és erejüket. A hagyományőrzők a vár udvarán színpadi játékban mutatják be Tata török kori időszakát.
Május 28-án az állandó programok mellett ezen a napon is lesz bemutató, amely a törökök furfangos támadását mutatja be, amikor a tábor felgyújtásával előidézett zavart kihasználva akarnak győzelmet aratni. A fegyelmezett keresztény katonák hamar úrrá lesznek a zűrzavaron, akik az ágyúk és a puskák tüzével elzavarják a támadókat. Nem marad el a Nánai vitézek színi előadása sem, ahogy a gyerekeket is számos programot – például interaktív mesejáték, íjászverseny –, élvezhetnek.
Délután a hagyományőrzők ostromjelenetben – Petárdás támadás – mutatják be gróf Pálffy Miklós 1597. nevezetes petárdás támadását: durran a patara, és a végén felkerül a magyar zászló a vár fokára.
A legkisebbek sem maradnak élmények nélkül: az Aprajafalvában szombaton és vasárnap ügyességi játékokon vehetnek rész, megismerhetik a magyar falvak állatvilágát, folyamatosan lesznek bábelőadások, zenés-táncos programok és kézműves foglalkozások. Kipróbálhatják magukat a „Kis Béka” íjászversenyen, s találkozhatnak „igazi” katonákkal és lovagokkal is.
Az idei esztendőben a Kastély park festői környezete ad otthont a számtalan élményt nyújtó, a kora-újkori magyar falvak életét bemutató Magyar Falunak. Szombaton és vasárnap sülő kenyér illata terjeng, lányok fonják a szalagokat, asszonyok fésülik kontyba a hajukat, zenészek szórakoztatják a falu apraját-nagyját a fogadó környékén, miközben ifjak virtuskodnak. Kézműves mesterek lázasan készítik portékáikat, amelyekbe te is bekapcsolódhatsz, az ispotályban pedig a falu gyógyítói, füvesasszonyai mutatják be tudományukat.

Az esemény részletes programját itt találod: https://tataipatara.hu/programok

A Tatai Patara nemcsak egy fesztivál, hanem kézzel fogható történelem, mely együtt lüktet a dobokkal, átjárja a frissen sült kenyér illata, és a puskalövések durranása vidám népzenével olvad össze.

A belépéssel és a jegyekkel kapcsolatos információkat itt találod: https://tataipatara.hu/informaciok

Három varázslatos napra lépj ki a hétköznapokból,
hogy az Öreg-tó múltidéző környezetében átélhesd a 16-17. századi emberek életét!

További információ: https://tataipatara.hu, https://www.facebook.com/TataiPatara

Nyitókép képforrás: Tatai Patara – Facebook

Képek: Tatai Patara, képforrás: ZoFi Rendezvényszervező Kft.