plakát

helyszín

országszerte
országszerte

dátum

2023. 04. 01. - 2023. 07. 01.
Lejárt!

10. SZÍNHÁZI OLIMPIA

2023., április 1. – július 1., országszerte

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik Magyarország. 2023. április 1-jétől július 1-ig a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében több mint 30 ország mintegy 200 társulata érkezik hazánkba. A közönség 70 helyszínen 550 előadást élvezhet a nagyszabású programsorozat keretén belül.

2023-ban Madách Imre születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, így nem véletlen, hogy az esemény mottójának is egy Madách-idézetet választottak: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról. Vidnyánszky Attila, a magyarországi Színházi Olimpia művészeti vezetőjének elképzelése alapján nemcsak Budapest lesz az esemény központja, hanem az egész ország. Ennek megfelelően a budapesti színházak mellett a vidéki színházak is bekapcsolódnak a programsorozatba saját és meghívott előadásokkal, különböző fesztiválokkal. Az előadások tekintetében egy külföldi és egy határon túli produkció meghívására van mód, a fesztiválok kapcsán pedig szinte korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre.

A 10. Színházi Olimpia központi szereplője a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) lesz mintegy ötven előadásával, amelynek keretében újragondolt klasszikusokat is láthatsz.

A Színházi Olimpia részletes programját itt találod: https://szinhaz.org/programnaptar

Programajánló – válogatás

A Színházi Olimpia a fesztiválok hálózatát is jelenti, így a MITEM mellett a bábművészek, a gyerek- és ifjúsági színházak, az alternatívok, az amatőrök és a diákszínjátszók fesztiváljai várnak Budapesten és szerte az országban.

A Magyar Bábművészek Szövetsége tizenkét vidéki bábszínház összefogásával rendezi meg április 9. és június 30. között a Bábművészeti Világtalálkozót, míg a Budapest Bábszínház az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivállal jelentkezik (május 6–19.). A Bábművészeti Világtalálkozó részeként Pécsett ismét megrendezésre kerül a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál is (április 19–23.).

A Bethlen Téri Színház megrendezi a Vendégváró Fesztivál Pluszt (május 11–13.) is, Győr a Duna-menti színházak fesztiváljának megszervezését vállalta Duna Színházi Fesztivál címmel (június 6–11.), a Miskolci Nemzeti Színház pedig nagyszabású eseménysorozattal ünnepli fennállásának bicentenáriumát. Debrecen is kiemelt helyszíne az olimpiának, ahol átadták a város legújabb színháztermét, a Csokonai Fórumot, illetve Csokonai Színház is megújul. A város lesz az amatőr színházi világtalálkozó helyszíne, s otthont ad a Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztiválnak.

A Magyar Táncművészek Szövetsége az ország minden részébe eljuttatja a tánc színes műfajait felölelő előadásokat. Például a hazai és nemzetközi társulatok közül azegri Gárdonyi Géza Színház vendégeként mutatkozik be az izraeli Kamea Dance Company,aBarcelona Flamenco Ballet társulata Szombathelyen, Kisvárdán és Gyulán lép fel, az izraeli Vertigo Dance Company Miskolcon és Budapesten, a Bozsik Yvette Társulat és az izraeli Aterballetto társula szintén Budapesten lesz látható.

A nagymarosi Duna-parton jubileumi programmal készül a visegrádi térség legrangosabb összművészeti fesztiválja, a 10. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó (június 22–25.).

Természetesen a 200 éve született Madách Imre munkásságának is emléket állít az idei Színházi Olimpia. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) mellett a szervezők a Madách Projekt elnevezésű rendezvénysorozattal is készülnek. A projektben hazai és külföldi színművészeti egyetemek hallgatóinak előadásában kel életre Az ember tragédiája, oly módon, hogy minden színt a saját anyanyelvükön adnak elő a különböző országokból érkező csoportok. De lesz Az ember tragédiája legendás színpadi adaptációiból készült különleges installáció is az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából.

A színházi előadások mellett számos kísérőprogramot – kiállításokat, szakmai workshopokat, könyvbemutatókat, mesterkurzusokat, filmvetítéseket, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket, szabadtéri és utcai rendezvényeket – is találsz a programok között. Az eseménysorozat része például a márciusban nyíló kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Petőfi korabeli színjátszásról.

További információ: https://szinhaz.org/10-szinhazi-olimpia-budapest-magyarorszag, https://www.facebook.com/theatreolympics2023

Nyitókép képforrás: Színházi Olimpia –Facebook