Szent György-hegy Hajnalig

helyszín

Balaton, Szent György-hegy

dátum

2023. 06. 03.
Lejárt!

időpont

Egész nap

SZENT GYÖRGY-HEGY HAJNALIG

2023. június 3., Szent György-hegy (több helyszínen)

Borok – Panoráma – Zene
Hatodik alkalommal indítja a balatoni szezont a Szent György-hegy Hajnalig, amely idén napsütéstől teliholdig tart.

Már szinte tradíció, hogy a Szent György-hegy Hajnalig indítja el az igazi nyarat: június első szombatján a Balaton-felvidék egyik legszebb tanúhegye megtelik élettel és olyan pincék is kinyitnak erre a napra, ahova máskor nem lehet ellátogatni.

2018-ban egy lelkes ötletből forrt ki az első hajnalig a Szent György-hegyen: az akkor valóban hajnalig tartó pincejárás mára egy egész napos rendezvénnyé formálódott.

Programajánló

Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep. Újdonságként  idén 2-féle – nappali és hajnalig – helyszínek között válogathatsz: csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki és lesznek új helyszínek is.

A nappali helyszínekre érdemes már délben érkezni és kiélvezni a programokat, mert este 10-kor már zárnak. A hajnalig állomásokon viszont délután indul be az élet, és egészen éjfélig, egyig tartanak a programok.

Nappali helyszínek (12–22 óráig)
Boksay Pince ● Borbolt a völgyben ● Magashegy Pincészet ● Napvirág Pince ● Nyári Pince ● Pap Wines ● Szászi Birtok ● Zöldülő Terasz

Hajnalig helyszínek (14–1 óráig)
2HA ● Gilvesy B-üzem ● Hóbor Pince ● Horváth Pince ● Killer Pince ● Molnár Pince ● Napsárkán Pince ● Pál Pince ● Pláne Badacsony borterasz + Földi Bálint

Idén csaknem 20 helyszínből válogathatsz, hiszen a Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, amelyek egy sétatávolságra vannak egymástól. Az itteni borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és bio tételeket is találsz a kínálatban, s nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat. A borászok nagy része itt nőtt fel, sok helyen már nem is az első generáció dolgozik – hagyomány és modern technológiák járnak kéz a kézben, megőrizve és megmutatva a termőhely értékeit.

Mire számíthatsz?

A hegy lábánál helyi borokkal vár a Hóbor Pince – itt apa és fia borászkodik együtt, nemrég készültek el az új, kényelmes vendégterasszal.
A Zöldülő Terasz domboldala családi lazításra hív, a házigazda házaspárnál igazán otthon érezheted magad, társasjátékaik maradásra csábítanak. Kicsi sétára innen először nyit ki a Magashegy Pincészet új helyszíne.
A mesébe illő nevű Mókus körúton (a Google mapsen is így hívják!) eljutunk a Szászi Birtok ikonikus kertjébe, ahol a diófa alatt kötelező egy pohár Kabócás.
A Horváth Pince domboldalában hintázhatsz, pingpongozhatsz, leheverhetsz a kóstolás mellett.
A Killer Pincét a varázslatos hangulatú, sárga épületéről ismerheted meg, a kápolna alatti Boksay Pince panorámás terasza önmagában is elbűvölő – nem beszélve a képről, ami innen eléd tárul.
A Napvirág Pince tulajdonosa, Nagy Attila szerint paradicsomi, marasztaló hely ez, ahol kiváltságos állapot borászkodni.
Szintén a fenti úton vár a Nyári Pince családi birtoka a panorámás borozó lugassal, Nyári Ödön és lánya, Emese boraival. Idén újra betérhetsz a Pap Wines multikulti vegetáriánus bárjának hangulatos kertjébe, ahol egy jó bor mellett megáll az idő.
A 2HA Szőlőbirtok olíva fás szőlőligetéből nemrég került ki az első magyar alapanyagból sajtolt olívaolaj. A birtokon olyan, mintha Toszkánában járnál, csak épp még balatoni panoráma is van, a poharadban pedig Sangiovese szőlőből készült Tabunello.
A hegy déli oldalán, az úttól pár lépésre vár a Horváth Pince és a Láva borterasz: itt a borok mellett az ejtőzésé és a játékoké a főszerep.
Több olyan helyszín fogad vendégeket ilyenkor, ami máskor nem, vagy csak nagyon ritkán látogatható. Szokás szerint Földi Bálint présházába költözik be a badacsonyi Pláne Badacsony borterasz, ahol a tábortűz és a koncert kihagyhatatlan.
Kinyit majd Budavári Dóra pop-up vinotékája, a Borbolt a völgyben is: a Sárkányvölgy kényelmes kertjében könnyű ottragadni a hangulatos gitárzene mellett, és belecsúszni a naplementébe.
A Molnár Családi Birtok helyszínén mintha egy kerti partiba csöppennél.
A Napsárkán Pincében is a borász a házigazda: Szabó Tünde fogad, aki boldogan mesél a természetközeli borkészítési filozófiájáról.
A Gilvesy Birtok idén is a nemesgulácsi Gilvesy B-üzemben várja a vendégeket: a vasútállomásnál található épület egyfajta fogadó helyszín is, érdemes akár ide érkezni, a parkolóban letenni az autókat, a hegy 20 perc séta innen. Este after partyval várnak.

Lesz egy teljesen új helyszín is, a Pál Pince: számukra ez nemcsak az első Hajnalig, hanem a legelső rendezvényük is egyben! Náluk belépőpont is lesz, a hegy déli oldalán.

A borok és a panoráma még nem minden: a nappali és a hajnalig helyszíneken lesznek finom falatok, koncertek, sok élőzene és DJ-szett is.

A pontos programról hamarosan érkeznek a részletek.

Szent György-hegy Hajnalig
Szent György-hegy Hajnalig
képforrás: Szent György-hegy Hajnalig – press

Napsütéstől teliholdig járd be a hegyet, tölts itt egy csodás napot, kóstolj, hallgass bele a koncertekbe, üldögélj, piknikezz, feledkezz bele a Balaton látványába, csússz bele a teliholdas, csillagos éjszakába!

Beléptető pohárpontok: a Mókus körút alján a Hóbor Pincénél, a Pál Pincénél, a Boksay Pincénél, a Killer Pincénél, a Gilvesy B-üzemnél (Nemesgulács).

Közlekedés: vonattal (Nemesgulács-Kisapáti), szerződéses taxikkal Badacsony központjából és telefonon rendelve.

Megjegyzés! Az eseményre limitált számú jegy kapható (https://tixa.hu/szgyh2023), mert a szervezők azt szeretnék, hogy a jelenlévők és a vendéglátók is kényelmesen élvezhessék ezt az estét, a hegyet, a borokat, a találkozást.

TIPP! A SZENT GYÖRGY-HEGY MATINÉ
Az esemény dátumát érdemes már most beírni a naptárba: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel szeptember 2-án 12–20 óra között idén is megvalósul a csendesebb, ősz eleji ismétlés: https://fb.me/e/2sDix4YpX

További információ: https://www.szentgyorgyhegyhajnalig.com, https://www.facebook.com/szentgyhegyhajnalig

Nyitókép: Szent György-hegy Hajnalig, képforrás: Szent György-hegy Hajnalig – press