SSzeged Szabadtéri Játékok

helyszín

Szeged, Dóm tér, Újszegedi Szabadtéri Színpad
Szeged, Dóm tér, Újszegedi Szabadtéri Színpad

dátum

2024. 06. 28. - 2024. 08. 20.
Folyamatban...

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK 2024

2024. június 28. – augusztus 20., Szeged (Dóm tér, Újszegedi Színpad)

Ha nyár, akkor Szegedi Szabadtéri Játékok! A 93 éves Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri évadát Péter Bence indítja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, majd csodás színházi előadások sorát láthatod: önálló produkcióban a Rebecca és Ezeregy éjszaka mucicalek, valamint az István, a király rockopera vár. Az Újszegedi Szabadtéri színpadon ezúttal 8 exkluzív koncert nyújt majd igényes és változatos kikapcsolódást

Már kaphatók a jegyek a Szegedi Szabadtéri Játékok 2024-es évadának előadásaira. Idén is változatos lesz a programkínálat a két helyszínen – Dóm tér, Újszegedi Szabadtéri Színpad – az operától kezdve a zenés és a prózai darabokon át a családi előadásokig és a szuper koncertekig.
Ha voltál már, akkor tudod, ha nem, akkor pedig ki kell próbálnod, milyen érzés a szuper produkciók látványa, melyhez a hátteret a szegedi dóm nyújtja! Csodás környezet, varázslatos hangulat, felejthetetlen élmény.

2024-as program – Dóm tér

Június 28.
PÉTER BENCE LIVE

A csodagyerekből lett Youtube-szenzáció, mára világhírű zeneszerző- zongoraművész a Szegedi Szimfonikus Zenekarral lép színpadra.

Július 5., 6., 7.,12., 13.
EZEREGY ÉJSZAKA (worldmusical)

Az ezeregy éjszaka csodálatos mesevilága csaknem kétezeréves, amelyből Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István alkotott vadonatúj produkciót. Ősbemutatója 2023-ban volt itt a Dóm téri színpadon.

Július 26., 27., 28., augusztus 2., 3.
REBECCA
(musical)

Az új évad önálló produkcióját, a romantikus és hátborzongató történetet először láthatod a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán.

Augusztus 10., 11., 18., 19., 20.
ISTVÁN, A KIRÁLY (rockopera)

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király parádés szereposztással, eredeti hangszerelésben, a helyszínhez igazított díszlettel. Rendező: Novák Péter.

2024-es program – Újszeged Szabadtéri Színpad

Június. 26.
DIXILAND GÁLA

A hazai dzsesszvilág kiválóságai, kitűnő szólóművészek és három zenekar áll össze, s mutatják be, hogy milyen a magya dixie.

Július 3.
MARGARET ISLAND
-koncert

Július 10.
KÁLMÁN IMRE – 120 PERC A FÖLD KÖRÜL

Zenés utazás az Operettkirály dallamaival – operettgála

Július 17.
KONCZ ZSUZSA-
koncert

Július 24.
CSÓKKIRÁLY, A SHOW

Sztárénekesek: Vastag Csaba, Szulák Andrea, Feke Pál, Király Viktor, Csonka András, Arany Timi. Közreműködik: Crescendo Music Orchestra és Női Tánckar

Július 31.
TALÁLKOZÁSOK – TÓTH VERA ÉS A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

Augusztus 7.
CSÖNDED VAGYOK – CSEH TAMÁS-EMLÉKEST
Cseh Tamás születésének 70. évfordulóján
Előadják: Hrutka Róbert és barátai

Augusztus 14.
CSIRIBIRI – HALÁSZ JUDIT-koncert

A részletes programot itt találod: https://www.szegediszabadteri.hu

A fesztivál történetéről röviden
Juhász Gyula költő már 1926-ban felvetette, hogy Salzburg mintájára Szegeden is hozzanak létre szabadtéri játékokat, de megvalósulása váratott magára.
Az első előadásra, a Nemzeti Színház Magyar passiójának nyári bemutatására (rendező: Hevesi Sándor) 1931. június 13-án került sor, mellyel kezdetét vette a szabadtéri játékok nagyszerű története. Évek alatt a szabadtéri előadások Szeged fő attrakciója lett. A sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget 1939-ben.
20 év kihagyás után az újrakezdés 1959 nyarán következett el: Hunyadi László dallamaival megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. A Dóm téri színpadon számos hazai és külföldi előadó lépett fel, s sokak számára valóban világot jelentő deszkákká vált. A műfaji kínálat folyamatosan bővült, az operák mellett 1972-től megjelent a néptánc, az István, a király 1984-es bemutatójával pedig a rockopera és a musical.
1994-ben a játékok új nézőteret kapott. Addig a nézőtér egész évben elfoglalta a teret – ezt cserélték le csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil lelátóra. A szektorok elnevezésüket az 1879-es szegedi nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) kapták.
2021-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok 90. évfordulóját ünnepelte.

További információ: https://www.szegediszabadteri.hu, https://www.facebook.com/szegediszabadteri

Nyitókép képforrás: Szegedi Szabadtéri Játékok