SSzeged Szabadtéri Játékok

helyszín

Szeged, Dóm tér, Újszegedi Szabadtéri Színpad
Szeged, Dóm tér, Újszegedi Szabadtéri Színpad

dátum

2023. 06. 28. - 2023. 08. 20.

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK 2023

2023. június 28. – augusztus 20., Szeged (Dóm tér, Újszegedi Színpad)

A nyári játékok 2023. június 28-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Zorán-koncerttel, július 7-én pedig a Dóm téren egy nagyszabású opera- és operettgálával indul. Az idei repertoárban a népszerű koncerteken túl különleges zenés darabok kaptak helyet.

2023-as program – Dóm tér

Július 7.
HOLDVILÁGOS ÉJSZAKÁN (operett- és operagála)
A nagyszabású esten színpadra kerülnek a magyar és a nemzetközi operairodalom legszebb áriái, valamint a kedvenc operettslágerek.

Július 14., 15., 16.
ELISABETH (musical)
Az Erzsébet császárné életét bemutató musical a Kecskeméti Katona József Színház vendégelőadásában kerül bemutatásra Szent Vajk rendezésében.

Július 21.
AJÁNDÁKKONCERT – a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye

Július 28., 29., 30.
CHICAGO (musical)
A Szegedi Szabadtéri Játékok történetében először került színpadra 2022-ben a világ musicalirodalmának egyik legnépszerűbb darabja, a Chicago, amely 2023-ban is műsorra kerül Béres Attila innovatív rendezésében.

Augusztus 11., 12., 18., 19., 20.
EZEREGY ÉJSZAKA (worldmusical)
Az ezeregy éjszaka csodálatos mesevilága csaknem kétezeréves, amelyből Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István alkotott vadonatúj produkciót. Ősbemutatója augusztus 11-én lesz a Dóm téri színpadon.

2023-as program – Újszeged Szabadtéri Színpad

Június 28.
ZORÁN-koncert

Július 5.
DEMJÉN-koncert – Ezzel még tartozom…

Július 12., 21 óra
PALYA BEA-koncert

Július 16.
AL DI MEOLA-koncert

Augusztus 2.
OMEGA “NAPLEMENTE” – emlékkoncert

Augusztus 9.
KISPÁL ÉS A LOVASI-koncert

Augusztus 16.
ZENÉRE FEL! – koncert

A részletes programot itt találod: https://www.szegediszabadteri.hu

A fesztivál történetéről röviden
Juhász Gyula költő már 1926-ban felvetette, hogy Salzburg mintájára Szegeden is hozzanak létre szabadtéri játékokat, de megvalósulása váratott magára.
Az első előadásra, a Nemzeti Színház Magyar passiójának nyári bemutatására (rendező: Hevesi Sándor) 1931. június 13-án került sor, mellyel kezdetét vette a szabadtéri játékok nagyszerű története. Évek alatt a szabadtéri előadások Szeged fő attrakciója lett. A sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget 1939-ben.
20 év kihagyás után az újrakezdés 1959 nyarán következett el: Hunyadi László dallamaival megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. A Dóm téri színpadon számos hazai és külföldi előadó lépett fel, s sokak számára valóban világot jelentő deszkákká vált. A műfaji kínálat folyamatosan bővült, az operák mellett 1972-től megjelent a néptánc, az István, a király 1984-es bemutatójával pedig a rockopera és a musical.
1994-ben a játékok új nézőteret kapott. Addig a nézőtér egész évben elfoglalta a teret – ezt cserélték le csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil lelátóra. A szektorok elnevezésüket az 1879-es szegedi nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) kapták.
2021-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok 90. évfordulóját ünnepelte.

További információ: https://www.szegediszabadteri.hu, https://www.facebook.com/szegediszabadteri

Nyitókép képforrás: Szegedi Szabadtéri Játékok