plakát

helyszín

Sopron, több helyszínen
Sopron, több helyszínen

dátum

2023. 04. 22. - 30.
Lejárt!

SOPRONFEST

2023. április 22–30., Sopron (több helyszínen)

Sopron nem marad fesztivál nélkül! Április 22. és 30. között a egész várost élettel töltik meg kulturális, gasztronómiai és turisztikai programok, melynek fő eseménye a három napon át tartó koncertkínálat lesz április 28-án, 29-én és 30-án a Lővérekben.

A tavasz az új nyár! – így szól a SopronFest szlogenje: napsütést és jókedvet hozni mindenki szívébe a szürke, téli napok után. A nyári fesztiváldömping előtt hetekkel, rendhagyó időpontban és különleges kínálattal várnak SopronFestre, ahol a klubokban, a kávézókban, az éttermekben, az utcákon és tereken, no meg a Lővérekben zajlanak majd a programok.

Programajánló

Az ünnepi megnyitó április 27-én este a Fő téren lesz Charlie-val, a Tűztorony erkélyén pedig a Be Massive Horizon csapatával.

30 zenekar a Lővérekben (április 28–30.)
A három nap koncertkínálatában az idei fesztiválok főszereplőit közül szemezgettek a szervezők: nagyjából harminc produkciót élvezhetsz a Lővérekben felállított sátorban.
A fő helyszín a Rádió 1 Színpad lesz, melynek vendége lesz az Azahriah, a Carson Coma, a Follow the Flow, az Ivan & the Parazol, az On the Low csapatai, Lil Frakk, a WellHello, Beton.Hofi, a Halott Pénz, Krúbi, a Valmar, a World is Mine dj-i, Metzker Viki x Yamina, Jauri, JoerJunior, a Margaret Island, a Punnany Massif, a ByeAlex és a Slepp, a Tankcsapda, Majka, Dzsúdló, a Necc Party és idén először lép színpadra a Quimby.  
Az Unicum Színpadon például az Analog Balaton, a Bohemian Betyars és Lovasi András mellett a 17 éves szegedi srác, Pogány Induló is színpadra lép.  

A részletes koncertkínálatot itt találod: https://sopronfest.hu/programtabla/?tipus=111

A Telekom Podcast Fest keretében húsznál is több videós műsor költözik Sopronba: például Istenes Bencével, Kajdi Csabával, Kadarkai Endrével és Miksovits Marcival, Lil Frakkal, illetve a soproni származású Abosi Barnival, aki a SopronFest házigazdája is egyben.

SopronFest ART – kiállítások 10 helyszínen
Az ART-programok fő helyszíne a 150 éves Liszt Központ, de a városban kávézókban, éttermekben, köztereken is lesz mit megcsodálni… Így például Kiss Tibor, a Quimby frontemberének munkáit, Weiler Péter legújabb, Kár lett volna disszidálni című kiállítását, „a rendszerváltás fotósaként” jegyzett Lobenwein Tamás életmű-kiállítását, a Sopron anno – Régmúlt idők szépségei – gyerekkorunk emlékei című szabadtéri kiállítását, Az én lemezem sorozatot, melyben 30 magyar zenész mutatja be a „saját” lemezét, de a helyi alkotók is várnak városszerte.

Soproni Sörnapok
A Soproni Sörnapok keretében pénteken Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert erre az alkalomra alakult SziámiKarma nevű produkciója érkezik, szombaton a 34. Sportgála után a Tánc világnapján táncházat ígér a Szalonna és Bandája, majd a Fajkusz Banda és a Sopron Táncegyüttes produkciója érkezik. Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl várja a gyerekeket, a Halott Pénz énekese, Járai Márk pedig önálló programmal veszi birtokba a színpadot.

Eközben a WAMP dezign vásár egész nap nyitva tart a téren, valamint  Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is interaktív programokkal vár.

Ezek mellett túrákat, interaktív nyomozós játékot, sétákat szerveznek a városban és környékén, több tucat helyi klub, kávézó, étterem és borozó pedig színes programokkal készül. Trabantokkal lehet majd bejárni a rendszerváltás legfontosabb helyszíneit, de három napra még a sopronkőhidai börtön is kinyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Színház és irodalom
A SopronFest ideje alatt híres kortárs magyar írók, költők érkeznek a városba, hiszen a Líra Irodalmi Terasz a Kultúrpesszóba költözik. Igen izgalmasnak ígérkezik Szabó T. Anna és Dragomán György közös estje, meghallgathatod Vámos Miklóst, Tóth Krisztinával Csepelyi Andrienn beszélget, Rakovszky Zsuzsával pedig Szegő János.

Nem érdemes kihagynod a Búgócsigában Kiss V. Balázs Illúziók testközelből című bűvész előadását, ahogy a Momentán Társulat improvizációs show-ját vagy a Cézár Pince gasztroszínház előadásait sem.

SopronJÓLfest (április 21–30.)
A Soproni Egyetem egyik fő szervezője és az egyik színtere is az eseményeknek. A 10 napos programsorozatban lesz Sétálj a kertben, Olvass a kertben!,  Természetesen Veled! – családi nap, az Esterházy-palotában esténként Ecseteljünk program, ahol a képzőművészet, a zene, a gasztronómia és a felsőoktatás színei keverednek majd.

További információ: https://sopronfest.hu, https://www.facebook.com/sopronfest

Nyitókép képforrás SopronFest – Facebook