Slowxmas fesztivalok.info

helyszín

Budapest, több helyszínen
Budapest, több helyszínen

dátum

2022. 11. 25. - 2022. 12. 24.
Lejárt!

SlowXmas 2022

2022. november 25. – december 24., Budapest (Falk Miksa utca, Bartók Béla út, Deák Ferenc utca, Ráday utca, a hetedik kerület kulturális negyede)

Ismét összefognak Budapest ikonikus utcái, hogy a karácsonyi rohanás helyett rámutassanak az advent igazi jelentésére. Arra szeretnének ösztönözni, hogy lassulj le, töltsd stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréld élményekre és művészetre. Kiállítás, forró csoki, közös kézműves foglalkozás a családdal, finom bor és jó zene a barátokkal – így telhet az advent a SlowXmas programsorozat keretében.

Rohanás helyett élmény, kultúra és egymásra figyelés adventkor. A zsúfolt bevásárlóközpontok helyett élményeket és művészetet kínálnak az adventi időszakban Budapest tematikus utcái: a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). Lesznek itt ínycsiklandozó gasztro-különlegességek, lélekmelegítő kulturális programok és karácsonyi ajándékötletek.

Lassulj le és töltődj fel!

A tematikus utcák közös adventi kalendáriuma november 25. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak: számíthatsz kiállításokra, koncertekre, workshopokra, irodalmi előadásokra és gyerekprogramokra.

A kiállítások fontos szerepet kapnak a SlowXmas idei kínálatában: a műfajból pedig szinte minden utca kiveszi a részét. Például a K11 Kulturális és Művészeti Központban Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező és illusztrátor Az elveszett fagyigombóc című kiállítását kínálja, a K.A.S. Galériában pedig a Szántó István a hagyományos népi tárgykultúra, illetve épített örökség sajátosságaiból kiinduló alkotásai tárulnak fel. A Faur Zsófi Galéria Karácsonyi és képzőművészeti kiállítás és vásár keretében a galéria művészei olyan kisméretű műtárgyakat állítanak ki, amelyek különleges ajándékok lehetnek akár önmagunk, akár szeretteink számára.

A Bartókon található KORNÉL kínálatából jól ismert alkotókkal is találkozhatsz egy egynapos vásáron, például lesz ékszervásár Németh Orsiés Tárnok Orsi, anya és lánya ötvösművészek közreműködésével. A Ráday Soho 2B Galériájában Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságából nyílik tárlat. A Falk Art & Antique Street galériái sem maradhatnak ki a sorból, hiszen mintegy 30 kisebb és nagyobb üzletben válogathatsz igényes és egyedi ajándékot szeretteid részére. Érdemes ellátogatni az aukciósházakba is: a Nagyházi Galéria hagyományos karácsonyi árverésén például 19. és 20. századi festmények, bútorok, ezüsttárgyak, ékszerek kerülnek kalapács alá, de hasonlóan izgalmas lesz a Bodó Galéria árverése is, melynek aukciós kiállítását december 1-14-ig tekintheted meg. A Fashion Street igazi ékköve Budapestnek, ahol a Fashion Street Gallery-ben december 16-tól nyílik egy érdekes naptárbemutató.

A Kameraszínház Egyesület egy izgalmas rejtély megoldására hívja a kisebb és nagyobb nyomozókat, a detektívjáték pedig az ízek nyomába ered a Bartókon. De nemcsak itt, hanem az összes utcában érdemes betérni a vendéglátóhelyekre: legyen szó forralt borról, vacsoráról vagy csak süteményekről.

A zenei palettára kerül a Ráday Sohon Frederick Cornelius „DIY” (do it yourself) muzsikus, énekes és dalszerző koncertje, aki egyenesen Dániából érkezik az IF színpadára, Havasi-Hollanda György gitárjátékát pedig a Bartókon székelő KisPrésházban hallhatod. Hasonlóan a Bartókon található Béla Bárban ad koncertet Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája.

A Falk Miksa utca téli kincskereső sétákkal vár, amelyen idegenvezető-műtárgybecsüs vezetésével indulhatsz utcasétára az adventi lelassulás jegyében. Betértek majd egy-egy régiségboltba, galériába, az utca kávézói pedig koncertekkel várnak.

A Bartók Béla Boulevardnak ezer arcából most egy újabbat, a helyi borkultúrát is felfedezheted. A Gellérthegy déli lejtője ugyanis a római kortól egészen a 19. század végéig jelentős bortermelő vidék hírében állt.

Ha az irodalom érdekel, a Bartókon található KisPrésházban felelevenedik az irodalom „együtt-olvasásának és hallgatásának” hagyománya, mindehhez pedig a HANG és KÖNYV // Helybenjárás című verses könyvsétát hívják segítségül.

A közösségi alkotás is hagyományosan része a lassulás jegyében telő SlowXmasnak: a Bartókon található Emlékmackó Műhely kétnapos foglalkozásán most bárki elkészíthet egy igazi és hamisíthatatlan „öreg” mackót. Továbbá részt vehetsz ingyenes pecséttervező és -készítő workshopokon a BBB KultPontban, a Kornélban pedig adventi önismereti meseworkshopon.

A sport sem maradhat ki a programokból: a BBB KultPontban ugyanis az egyik feltörekvő sportszermárka, a Runnabe vár sörrel és új kollekcióval.

A részletes programot itt találod: https://bevasarloutca.hu/programok

További információ: https://bevasarloutca.hu/slowxmas

Nyitókép képforrás: SlowXmas